Huawei Mate S oficiálně představen: ve znamení luxusu

14

Společnost Huawei dnes na své tiskové konferenci představila mimo jiné také nový přírůstek do světa tabletofonů, konkrétně 5,5palcový model Mate S. Ten nabídne FullHD rozlišení, kvalitní kovové materiály a Huawei se také dušuje, že novinka vydrží i celý den plného nasazení. Podle papírových specifikací špička ve všech směrech.

Na první pohled je Huawei Mate S luxusně vyhlížející tabletofon v kovovém provedení, pochlubit se může také decentním ukrytím zadních antén (po vzoru HTC tak, že plastové přechody nevyčnívají nad okolní povrch) a také velmi tenkými rámečky okolo displeje (konkrétně 2,65 milimetru). Také prostor pod a nad displejem je vzhledem k dnešním poměrům poměrně malý. Novinka se bude prodávat hned v několika barevných variantách, konkrétně v černé, zlaté, bílé a také růžové. Ta však dorazí na trh až později.

Zakřivený zadní kryt Huawei Mate S se vyznačuje stupňovitým designem desky konstrukce. U zařízení je použita rovněž technika nanometrového nastřelování, která celistvě spojuje anténu s kovovým tělem telefonu a jejímž výsledkem je na dotek hladký povrch. Další výrobní technologie zahrnují broušení diamantem a CNC opracovávání nebo použití safírového sklíčka fotoaparátu, které je na pohled jednolitou součástí těla přístroje.

Huawei Mate S

„Při návrhu Huawei Mate S bylo našim cílem vyvinout chytrý telefon poskytující uživatelům velmi personalizovaný zážitek,“ uvedl Richard Yu, CEO Huawei Consumer BG. „Huawei Mate S je založený na poznatcích, jež jsme nashromáždili v oblasti lidské interakce. Nejpozoruhodnější je, že dotyk (hmat) je pro nás tím nejpřirozenějším smyslem, díky němuž poznáváme svět. Huawei Mate S naprosto redefinuje dotykové ovládání smartphonů. Prolamujeme konvenční ovládání dotykových displejů a ustanovujeme nové standardy komunikace mezi člověkem a přístrojem.“

Hardware a výkon

O výkonnostní složku se v novince stará osmijádrový procesor Hisilicon Kirin 935 s taktem až 2,2 GHz. RAM nabídne kapacitu 3 GB, interní paměť je poté 32GB. Existovat bude také varianta se 4 GB RAM a 64GB nebo 128GB interním úložištěm, na našem trhu se však alespoň zpočátku prodávat nebude. Uvnitř zařízení samozřejmě nalezneme Android ve verzi 5.1 Lollipop, ten bude překrytý grafickou nadstavbou EMUI 3.1. Baterie nabídne kapacitu 2 700 mAh a výrobce se chlubí bezproblémovou jednodenní výdrží při náročném používání. Mate S slibuje rychlé nabíjení. Za 10 minut se nabije na 2hodinový hovor. Samozřejmostí je podpora GPS, Beidou, GLONASS a také akcelerometru, kompasu, gyroskopu a hallova senzoru. Potěší také podpora LTE, přičemž LTE podporují obě vložené SIM karty.

Dotkni se

Od Huawei P8 si novinka vypůjčuje například rozeznání síly stisku kloubem prstu, toto gesto pak následně usnadní používání některých funkcí (funkce nabízí uživatelům pokročilou interakci s přístrojem: nakreslením písmene kloubem prstu se aktivuje kamera, dvojitým poklepáním na displej se spustí záznam obrazovky ve formě videa). Velkou novinkou je také vylepšený snímač otisků prstů (Fingerprint 2.0), který se v případě Mate S nachází na zadní straně v místě pod čočkou fotoaparátu. Zde se nacházela čtečka i u modelu Mate 7, v tomto případě však Huawei zapracoval na přesnosti a také na rychlosti rozpoznání autorizovaného uživatele (dvojnásobná přesnost, o polovinu rychlejší rozeznání). Výhodou čtečky je také její variabilita, poslouží totiž také jako malý touchpad pro posouvání nabídky v různých aplikacích, případně fotografií v galerii zařízení. Poslední funkcí čtečky je možnost pomoci ní přijmout příchozí hovor.

Mate S má tři mikrofony, což se bude hodit i nám novinářům pro nahrávání rozhovorů s hlasy z různých stran. Telefon pozná, odkud zvuk přichází a odfiltruje okolní hlasy.

Huawei Mate S

Mate S nabídne hlavní 13Mpx snímač, světelnost je nastavena na f/2.0. Sekundární fotoaparát nabídne rozlišení 8 Mpx a světelnost je v tomto případě f/2.4. Nechybí ani dvojtónová LED dioda. Fotoaparát je krytý safírovým sklíčkem a samozřejmě nechybí ani optická stabilizace obrazu.

Rozezná tlak

Displej nabídne na 5,5palcové úhlopříčce FullHD rozlišení, technologií je v tomto případě ONCELL. To ale není vše. Revoluční novinkou na poli smarphonů je přítomnost Force Touch režimu, tedy toho, kterého známe z produktů Apple. Displej je citlivý na tlak a pokud tedy například prohlížíte fotografii v galerii, přítlakem na ni dosáhnete požadovaného přiblížení (přitlačením na obrázek, který si prohlížíte, se ukáže lupa, ve které se ukáže detail toho, na co ukazujete prstem). Mate S má také citlivé rohy. Silnějším zatlačením ve spodní části můžete spouštět multitasking a další funkce. Huawei tuto hardwarovou vlastnost prezentuje na vcelku zajímavé funkci: telefon dokáže vážit. Při položení předmětu na displej Mate S odhadne, kolik předmět váží.

V tomto ohledu tedy Huawei předběhl Apple, každopádně vyšší funkčnost a spolupráce s dalšími aplikacemi se bude rozvíjet až časem. Jedna špatná zpráva na závěr – technologie Force Touch bude dostupná pouze u nejvyšší varianty se 128GB pamětí, nižší verze ji bohužel nenabídnou. Rozměry zařízení jsou konkrétně 149,8 × 75,3 × 7,2 mm, potěší tedy především nízká tloušťka a ani hmotnost 156 gramů nebude velkým omezením.

Huawei Mate S

Dostupnost a cena

Huawei bude k telefonu dodávat také elegantní kovová sluchátka s eliminací ruchu od větru a inteligentním ovládáním přímo na držáku pecky, což lze považovat za nadstandardní příslušenství. Huawei Mate S bude v ČR dostupný od listopadu 2015 v barvách grey (šedá a zlatá) za předpokládanou cenu 17 590 Kč včetně DPH.

Technické parametry Huawei Mate S

Kompletní specifikace
Konstrukce149,8 × 75,3 × 7,2 mm, 156 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5,5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát13 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetHuawei Kirin 935, CPU: 4×2,2 GHz + 4×1,5 GHz, GPU: ARM Mali-T628 MP4
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 5.1
Akumulátor2 700 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:38 hodin
DostupnostQ4 2015, 17 590 Kč
Diskuze ke článku
MM
... no ty koki ... zabít tak krásný telefon cenou a hlavně kapacitou baterie ...
Ryo2
Na tento telefon jsem se nesmírně těšil,ale bohužel. Zaprvé nevím co má za gpu (v článku jsem nedohledal )a zadruhé jsem očekával min. 5,7 palce,už to pro mě bylo málo,ale pro mé používání opravdu nejsem schopen akceptovat nic menšího. Budu muset počkat na něco jiného,popř. sáhnout opět po nějakým Čínském modelu. Chjo.
Ale třeba překvapí ještě nějaký výrobce.
Coohy
chyba v popisku procesoru určitě nemá 2 MHz ale 2 GHz
pini77
tak toto uz neni mate... meli to dat do rady P ta baterka proste nepatri do rady mate :D to je vysmech... plus ta cena... mate 7 beru a na toto s...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze