Huawei Mate S naživo: kovový a inovativní elegán

9

Čínský Huawei využil veletrh IFA v Berlíně a představil dalšího zástupce své řady velkých a prémiových telefonů Mate. 5,5palcový Mate S zaujme krásným kovovým a štíhlým tělem a inovativními funkcemi, jako je například ovládání kloubem prstu nebo technologie Force Touch. Nechybí také kvalitní fotoaparát. Podívejte se na náš videopohled a fotogalerii.

Mate S designově jasně vychází ze svého rok starého kolegy Mate 7, který byl ale se svými 6 palci znatelně větší. Mate S se drží trochu více při zemi a má blíže k běžným telefonům. Opět ale nabídne luxusně působící kovové tělo tenké jen 7,2 milimetru. Zaujmou diamantem broušené hrany a unibody konstrukce. Díky zaobleným zádům padne telefon také velmi dobře do ruky. Na tiskové konferenci se Huawei kasal, že skryl antény lépe, než například Apple u svého iPhonu s „nevzhlednými“ výraznými pruhy na zadní části. U Huawei jsou v barvě přístroje.

Huawei Mate S – první pohled z IFA 2015

Displej nabídne na 5,5palcové úhlopříčce FullHD rozlišení, technologií je v tomto případě ONCELL. Potěší jasné barvy a tenké rámečky displeje. To ale není vše. Revoluční novinkou na poli smarphonů je přítomnost Force Touch režimu, tedy toho, kterého známe z produktů Apple. Displej je citlivý na tlak a pokud tedy například prohlížíte fotografii v galerii, přítlakem na ni dosáhnete požadovaného přiblížení (přitlačením na obrázek, který si prohlížíte, se ukáže lupa, ve které se ukáže detail toho, na co ukazujete prstem). Mate S má také citlivé rohy. Silnějším zatlačením ve spodní části můžete spouštět multitasking a další funkce. Huawei tuto hardwarovou vlastnost prezentuje na vcelku zajímavé funkci: telefon dokáže vážit. Při položení předmětu na displej Mate S odhadne, kolik předmět váží.

V tomto ohledu tedy Huawei předběhl Apple, každopádně vyšší funkčnost a spolupráce s dalšími aplikacemi se bude rozvíjet až časem. Jedna špatná zpráva na závěr – technologie Force Touch bude dostupná pouze u nejvyšší varianty se 128GB pamětí, nižší verze ji bohužel nenabídnou.

Od Huawei P8 si novinka vypůjčuje například rozeznání kloubu prstu, toto gesto pak následně usnadní používání některých funkcí (nakreslením písmene kloubem prstu se aktivuje kamera, dvojitým poklepáním na displej se spustí záznam obrazovky ve formě videa) a velmi snadno lze takto ořezat obrázky. Velkou novinkou je také vylepšený snímač otisků prstů (Fingerprint 2.0), který se v případě Mate S nachází na zadní straně v místě pod čočkou fotoaparátu. Zde se nacházela čtečka i u modelu Mate 7, v tomto případě však Huawei zapracoval na přesnosti a také na rychlosti rozpoznání autorizovaného uživatele (dvojnásobná přesnost, o polovinu rychlejší rozeznání). Výhodou čtečky je také její variabilita, poslouží totiž také jako malý touchpad pro posouvání nabídky v různých aplikacích, případně fotografií v galerii zařízení. Poslední funkcí čtečky je možnost pomoci ní přijmout příchozí hovor.

Huawei Mate S
Mate S vs. Mate 7

Mate S má tři mikrofony, což se bude hodit i nám novinářům pro nahrávání rozhovorů s hlasy z různých stran. Telefon pozná, odkud zvuk přichází a odfiltruje okolní hlasy. Mate S nabídne také velmi kvalitní fotoaparát. Snímač má 13Mpx rozlišení a světelnost f/2.0. Fotoaparát je krytý safírovým sklíčkem a samozřejmě nechybí ani optická stabilizace obrazu. Sekundární fotoaparát nabídne rozlišení 8 Mpx a světelnost je v tomto případě f/2.4. Nechybí ani dvojtónová LED dioda.

Nepotěší naopak příliš kapacita baterie. Ta se sice rychle nabíjí, ale vzhledem k 2 700 mAh nebude Mate S určitě takovým rekordmanem, jako Mate 7. Za inovace si nechá Huawei také pořádně zaplatit. Huawei Mate S bude v ČR dostupný od listopadu 2015 v barvách grey (šedá a zlatá) za předpokládanou cenu 17 590 Kč včetně DPH za standardní verzi se 32 GB vnitřní pamětí a 3 GB RAM. Později bude k dispozici také vyšší verze se 64 GB vnitřní pamětí. Vždy ji lze ale rozšířit pomocí paměťových karet, případně můžete slot pro ně využít pro druhou SIM kartu, která, stejně jako první, může využít LTE. Nejvyšší verze s Force Touch a 128 GB dorazí ještě později a cena zatím není známá.

Technické parametry Huawei Mate S

Kompletní specifikace
Konstrukce149,8 × 75,3 × 7,2 mm, 156 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5,5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát13 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetHuawei Kirin 935, CPU: 4×2,2 GHz + 4×1,5 GHz, GPU: ARM Mali-T628 MP4
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 5.1
Akumulátor2 700 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:38 hodin
DostupnostQ4 2015, 17 590 Kč
Diskuze ke článku
Lukáš
Martine, nejdříve si komentář trochu připrav. Poslední dobou u telefonu spíše honíš slova na poslední chvíli a pak věty nemají ani hlavu ani patu. Třeba závěr 128gb ram. Už to ztrácí profesionalitu. Jinak mám váš portál rád,proto píšu malou kritiku.... Díky
Tommy
Aneb takhle vypada zpatlany iPhone 6 a HTC One, to je fakt strasny...
pavel
Ten ružovy nadech displeje je hruza...
Grom51
zezadu htc .. jinak nic moc .. jsem rád za svojí eleganci mé galaxy alphy .. vypadá pořád dobře a má svůj origo design.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze