HTC Incredible S: recenze neuvěřitelného Androidu?
recenze

HTC Incredible S: recenze neuvěřitelného Androidu?

22

Tchajwanský výrobce mobilních telefonů chrlí jeden model s operačním systémem Android za druhým. Snadno se tak může stát, že se na trhu současně prodávají dva takřka totožné modely. Nový Incredible S výbavou kopíruje starší Desire HD. Jedná se tedy o špičkový telefon, který se však krotil v rozměrech. Jak se povedl?

HTC Incredible S

Nové HTC Incredible S se díky své výborné výbavě řadí k současné špičce mezi mobilními telefony. Ačkoliv ještě nemá dvoujádrový procesor, výkon vám v podstatě chybět nebude. Při oficiálním představení na letošním MWC v Barceloně se vyrojily otázky, nač HTC vytvořilo model, který je výbavou téměř zcela shodný s nedávno uvedeným Desirem HD. Výbava sice stejná je, nicméně Incredible S si zachovává ještě relativně použitelné rozměry, což o Desiru HD rozhodně říci nelze. Pokud vezmeme v úvahu, že jedinou daní je o malinko menší displej, stává se z novinky nebezpečný kůň ve vlastní stáji, který zřejmě o tři měsíce staršího kolegu rychle vyštípe z trhu.

Technické parametry HTC Incredible S

Kompletní specifikace
Konstrukce120 × 64 × 11,7 mm, 135,5 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper LCD, 4" (480 × 800 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm 8255, CPU: 1×1 GHz
PaměťRAM: 768 MB, vnitřní paměť: 1,1 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.0
Akumulátor1 450 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostduben 2011, ?

HTC Incredible S – videopohled

Design a konstrukce: konec experimentů

Z poslední doby jsme si u HTC navykli na neobvyklé zpracování jejich krytů. Ty se většinou skládaly z několika částí, které vytvářely zajímavé obrazce. Šlo o zajímavý, ovšem nedotažený prvek. Stejně jako je Samsung znám svými plastovými telefony, stalo se HTC proslulé vrzáním. Výrobce se chytil za nos a novinka nabízí čistý kryt z jedné přední a z jedné zadní části. Vsadilo se na kovový skelet, přičemž zadní kryt je plastový a mírně pogumovaný. Padne pěkně do ruky a rozhodně neklouže. Bohužel ani tentokrát nemohu pět ovace na kvalitu zpracování. Je vidět jasný krok dopředu, nicméně zadní kryt se ve svých krajních částech prohýbá a slyšitelně vrže. Jde o opravdu nepříjemné zvuky, které bych u telefonu za 12 tisíc korun neočekával.

Čelní strana se příliš od ostatních HTC neliší. Dominantním prvkem je samozřejmě velký displej a čtveřice senzorových kláves. Velmi pěkně působí podlouhlý průduch reproduktoru, ve kterém se skrývá velmi praktická dioda, která vás zeleným poblikáváním upozorňuje na zmeškané události. Na první pohled skryta jsou pak čidla a kamerka pro videohovory. Po obvodu telefonu toho moc nenalezneme. Hrany jsou totiž pěkně zaoblené a výrobce tuto linii patrně nechtěl zbytečně narušovat. Pravá a spodní hrana je tak zcela zproštěna od jakýchkoli věcí. To bohužel znamená, že Incredible S postrádá spoušť fotoaparátu.

Levá strana ubytovala kolébkové tlačítko regulující hlasitost a také nechráněný microUSB konektor. Ten je u HTC nezvykle umístěn obráceně a chvilku trvá, než si zvyknete na jiné zasouvání kabelu od nabíječky. Hudební 3,5 mm jack konektor pak najdeme bohužel na horní straně. Ačkoliv jsem v úvodu avizoval konec experimentů od HTC, přeci jen si výrobce přišel na své. Zadní kryt má zajímavý schod, přičemž v jednom z dolních rohů je useknut. Díky tomuto zvláštnímu, ale pěknému designovému prvku, telefon bezpečně rozeznáte od ostatních černých placek a navíc se díky tomu i lépe drží v ruce. Incredible S je totiž velmi tenký. Jeho tloušťka je pouhých 11,7 milimetru. Výška pak činí 120 a šířka 64 milimetrů. Pro porovnání uvedu, že Desire HD disponuje rozměry 123 x 68 x 11,8 milimetrů. Zejména menší šířka je vítána. Papírově tedy velký rozdíl nepozorujeme, v praxi je ale rozdíl ve velikosti mezi Incredible S a Desire HD znatelný.

Na zadním krytu zaujme pěkné stříbrné logo výrobce. To bylo příjemnější překvapení. Méně příjemný je fakt, že i přes onen schod vystupuje fotoaparát nad okolní povrch. Samotná čočka je naštěstí zapuštěna, nicméně její okolí je náchylné k poškrábání. Testování však ukázalo, že materiály jsou přeci jen odolnější než u modelu Desire HD a žádné odlupování barvy se nekonalo. Vedle fotoaparátu se pak nachází dvojice LED diod a průduch hlasitého reproduktoru.

Baterie a výdrž: výrobce posílil

U moderních multimediálních telefonů se velmi hledí na výdrž. Pokud takový telefon vydrží například dva dny, je vychvalován až do nebe. HTC šlo tentokrát do sebe a do novinky vložilo Li-Ion akumulátor s kapacitou 1450 mAh. To už je slušná hodnota. Gigahertzový procesor a stále velký displej si však o svůj příděl stejně řeknou. Nekoná se sice velmi slabá výdrž jako u Desiru HD, nicméně většinou budete nabíjet každý večer.

Na výdrž baterie jsme se samozřejmě zkusili zaměřit. Telefon jsme v osm hodin ráno odpojili z nabíječky. Během následujících šesti hodin byl hodinu používán jako router pro připojení k internetu, hodinu jako hudební přehrávač, uskutečnil se jeden hovor, poslalo se několik zpráv a byl neustále online v 3G síti. Ve 14:00 baterie ukazovala 62 %. Zbývá dodat, že jas displeje byl nastaven zhruba na třetinovou hodnotu.

Zvuk: HTC míří výš

Zvuk – dlouhodobá achillova pata snad všech modelů od HTC. Počínaje rokem 2011 se však zřejmě vše mění. Výrobce podstatně vylepšil audio čip a Incredible S výrazně dohání konkurenci. Stále to není zcela ideální, například na basové složce by to chtělo ještě zapracovat, nicméně konečně můžeme s klidným srdce říci, že z HTC Incredible S lze bez problémů a hlavně poměrně kvalitně poslouchat hudbu.

Zlepšení se týká jak hlasité reprodukce, tak poslechu ve sluchátkách. Zvuk si nadále můžete vylepšit přítomným ekvalizérem, který sice nenabízí ruční nastavení, ale je na výběr dostatečné množství různých žánrů.

Displej: Super LCD a „jen“ 4 palce

Daní za menší velikost telefonu a jediný zásadní rozdíl oproti modelu Desire HD je displej. Ten se zmenšil na 4 palce. Mezi uživateli se jedná o nepsaný ideál, což zřejmě vycítilo i samo HTC. Displej je samozřejmě technologie SuperLCD. Beze změny zůstalo rozlišení, které je tedy 800 x 480 pixelů. Dotyková technologie je samozřejmě kapacitní. Displej reaguje naprosto perfektně a ideálně citlivě. Není zapotřebí nijak tlačit. Těšit se budete moci i z podpory multi-touch technologie. Přímo ukázkové jsou i pozorovací úhly. Displej čitelný z jakékoliv pohledu a při nastaveném maximálním jasu i na ostrém slunci.

Tlačítka

Trochu nezvykle se u dotykového telefonu zastavím i u tlačítek. Klasická hardwarová jsou přítomna jen po obvodu. Na levo je to již zmíněné kolébkové tlačítko a druhé hledejte na horní straně. Slouží samozřejmě k uzamknutí displeje a vypnutí telefonu. Pod displejem je čtveřice senzorových kláves. Na tom by samo o sobě nebylo nic zajímavého. Tyto klávesy však mění svou orientaci v závislosti na poloze telefonu. Pokud pracujete s telefonem v horizontální poloze, přetočí se i senzorová tlačítka.

Uživatelské prostředí: starší Android a praktické Sense

Mozkem celého telefonu je operační systém Android. Ten je však pouze ve verzi 2.2 Froyo, což je oproti novým konkurentům s verzí 2.3 Gingerbread poměrně škoda. Alespoň že HTC přislíbilo brzký update. Samozřejmě je nahráno i nejnovější prostředí HTC Sense. Základ tvoří sedm pohotovostních obrazovek, na které si můžete umístit nespočet různých widgetů s informacemi. Jejich správa je nesmírně intuitivní. Stačí jen podržet prst na vámi vybraném místě a okamžitě se octnete v menu všemožných úprav. Widgetů je hned v základu k dispozici několik desítek a další si můžete stáhnout. Měnit dále můžete styl celého prostředí HTC Sense. Samozřejmostí je změna tapety. Mezi těmi nechybí ani tzv. aktivní tapety, které efektně reagují na vaše dotyky. Při procházení nabídky základních aplikací se možná neubráníte pocitu, že některé věci se od sebe skoro neliší. HTC totiž přidalo spoustu aplikací, které se nacházejí i v samotném Androidu. Uživatel tak dostává na výběr, kterému výrobci dá přednost. Většinou ovšem vyhrají aplikace od Googlu, které jsou obsáhlejší. Je ale vidět, že se HTC snaží uspokojit své uživatele. Chválíme.

Když se ještě znovu zastavím u widgetů, u spousty z nich máte na výběr z malé a velké varianty. Například Facebook může zabírat celou jednu obrazovku anebo jen její polovinu. Veškeré widgety bývají i pěkně animované. Kromě nich můžete volné plochy zaplnit zástupci nainstalovaných programů a tím si k nim výrazně urychlit přístup. Jak je u Androidu zvykem, nechybí ani praktická výsuvná lišta, která sdružuje vše, co se kolem telefonu stalo. Přišel nový e-mail, zpráva či soubor přes Bluetooth? Vše uvidíte na jednom místě. Stejně tak v ní můžete procházet naposledy spuštěné a vlastně minimalizované programy. Na stejné místo se dostanete i podržením tlačítka s domečkem. O zmeškaných událostech vás dále bude informovat barevná LED dioda, která zeleně poblikává.

Multi-tasking však nefunguje, tak jak by někdo čekal. Android si programy spravuje sám a v případě nouze ty nejstarší spuštěné ukončí. Pokud byste chtěli programům vládnout vy, je nutné stáhnout si pro tyto účely prográmek z Marketu. Nicméně se vůbec nemusíte obávat, že by Incredible S docházel dech. O svižný chod celého telefonu se totiž stará procesor Qualcomm Snapdragon QSD8255 taktovaný na 1GHz. Ani programy nebudou mít nouzi o paměť. HTC Incredible S totiž nabízí papírově až neuvěřitelných 768MB RAM. Ve skutečnosti telefon operuje s prostorem zhruba 630 MB RAM. Po spuštění a náběhu všech obrazovek s widgety zbývá většinou necelých 350 MB RAM pro další programy. Asi nemusím dodávat, že telefon takřka nejde zasekat.

Samotné prostředí Androidu 2.2 Froyo se nijak výrazně neliší od starší verze 2.1. Asi nejviditelnějšími novinkami jsou aktivní tapety a možnost instalovat aplikace také na paměťovou kartu. Mimochodem jednu 8GB naleznete přímo v balení a telefon si bez problémů poradí i se čtyřnásobnou kapacitou. Při prvním zapnutí máte možnost si telefon propojit se všemi možnými účty. Od Gmailu, přes firemní e-mail, až po všemožné sociální sítě. Vše je jednoduché a během několika vteřin hotové. O nic víc se později již nemusíte starat. Telefon sám vše synchronizuje a vzájemně propojí. Více než nutný je pak slušný datový tarif.

Telefonní funkce

Incredible S je schopen se dovolat ve čtyřech GSM pásmech, včetně sítě 3G. Kvalita telefonního reproduktoru je vcelku slušná. Někomu by však mohlo vadit, že druhou stranu slyší trošku „v dálce“. I přesto však slyšíte vše zřetelně a dostatečně hlasitě. Při telefonování je k dispozici i proximity senzor, který vypne displej, přiblížíte-li telefon ke tváři. Ze začátku nás sice zlobil a občas nefungoval, nicméně později už pracoval korektně. Telefonní seznam se vyznačuje svým chytrým vyhledáváním, kdy na displeji telefonu stačí vyťukat čísla či znaky příslušného kontaktu a ihned dojde k jeho zobrazení. V položce karta lze kompletně spravovat telefonní seznam, včetně zálohování, kopírování, tvorby nových kontaktů a dalších operací. Jednotlivé kontakty mohou být synchronizovány s účty sociálních sítí nebo komunitních serverů Facebook či Twitter. V tomto ohledu jde synchronizace mnohem dále a kontakty mohou automaticky získat fotografie či jiné údaje přímo z kontaktu uloženého na Facebooku či Twitteru.

Zprávy

Ucelený, jednoduchý a přehledný editor nabídce všechny funkce na jedné hromádce. Psát je možné pouze na QWERTY klávesnici. S trochou cviku lze pohodlně psát i s telefonem na výšku. Opravdový luxus však přichází v momentě, kdy telefon otočíte na široko. Klávesnice využívá plnou šíři displeje a psaní je naprosto pohodlné a téměř bez překlepů. Jednotlivé zprávy jsou zobrazovány formou konverzace. Prvkem, který okoření textovou konverzaci, jsou vestavěné grafické emotikony, nebo-li smajlíky. Pro bleskurychlé psaní vypomůže prediktivní slovník xT9, který se může přiučit novým slovíčkům.

V telefonu naleznete dvě nezávislé aplikace pro správu e-mailů. První je samozřejmě Gmail, který je pro plnohodnotné využití telefonu takřka nezbytný. Klasický klient naleznete pod položkou pošta a umožňuje spravovat více účtů. U každého lze nastavit maximální velikost stažené zprávy i frekvenci, po které má telefon kontrolovat vaši schránku. Zvolit je možné i čas „špičky“. Například během vašeho pracovního dne je možné kontroly provádět častěji.

Tradičně kvalitní jsou na Androidu sociální sítě. Facebook je kompletně v češtině a prostředí je přehledné. Potěší i přítomnost plnohodntoného chatu.

Internetový prohlížeč a GPS: k vaší spokojenosti

Prohlížení internetu je na HTC Incredible S velmi pohodlné. Dostatečně velký displej a rozlišení umožňují prohlížení bez nutnosti stále stránky přibližovat. U většiny stránek se totiž všechen obsah vejde na displej a je krásně čitelný. Kdybyste přeci jen nemohli něco přečíst, díky multi-touch technologii si stránku pohodlně přiblížíte. V Androidu 2.2 Froyo je nově podporován plnohodnotný Adobe Flash 10.1, tudíž nepřijdete o žádný obsah stránky. Přehrávání videí je taktéž bez problémů. Díky dostatečnému výkonu je plynulé prohlížení i náročnějších stránek.

K velice intuitivním a práci usnadňujícím funkcím patří možnost označení textu a následné práce s ním, včetně kopírování, hromadného označení i vložení. Na této funkci jako takové není nic zajímavého, ale určitě zpozorníte, když zmíním, že označený text můžeme rovnou prohnat překladačem Google Translator nebo daný výraz vyhledat na encyklopedii Wikipedia. Vykreslování stránek je bleskurychlé a leckterý prohlížeč může jen závistivě přihlížet.

Na Incredible S jsme vyzkoušeli i nový Firefox 4

Vestavěný GPS modul spolupracuje s Google mapami, není ovšem problém doinstalovat další software. V základu naleznete ještě navigační aplikaci přímo od HTC. Ta je velmi pěkně zpracována a zároveň provázána s dalšími aplikacemi od HTC. Snadno si tak zjistíte, kde se ve vaši blízkosti nacházejí kulturní památky, restaurace či hotely. Bohužel aplikace není zadarmo a pro začátek vám HTC věnovalo pouze 30 denní zkušební lhůtu.

Google Mapy vlevo a automobilová navigace od HTC vpravo

Fotoaparát: HTC fotí dobře?

Ano, je to pravda. Kromě zvuku se výrazného zlepšení dočkal i fotoaparát. Ten opět disponuje rozlišením 8 megapixelů a možností fotografovat v poměru stran 4:3 či širokoúhle 5:3. Nechybí automatické ostření, dvojice LED diod a obsáhlé nastavení. Jednoduše vše, co uměl už model Desire HD. Zásadní změna je ale ve výsledné kvalitě snímků. Zapomeňte na růžový nádech či neostrosti. Fotografie jsou ostré po celé ploše i barevně věrohodné. Samozřejmě nejlépe je fotografovat za jasného dne. Snímky pak téměř zcela postrádají jakýkoliv šum. Ovšem kupodivu i v noci při pouličním osvětlení HTC pořídí slušný snímek. Z části pomohou i zmíněné LED diody.

Ukázkové fotografie

Ukázka práce digitálního zoomu

Makro telefonu nečiní žádné problémy



Fotografovat lze i širokúhlé záběry

Pouliční osvětlení: vlevo bez použití blesku, vpravo s bleskem

Bez problému si nové HTC poradí se všemi makro snímky. Radost vám udělá i kvalitní záznam videa v rozlišení 1280 x 720 pixelů a s 30 snímky za vteřinu.

Organizační a datové funkce: hodilo by se HDMI

Organizační funkce jsou zastoupeny kalendářem, který je přímo provázán s Google účtem. Mezi obligátní funkce patří různé režimy zobrazení (denní, týdenní a měsíční). Synchronizace s ostatními zařízeními je vedena ve dvou rovinách. K první alternativě je zapotřebí mít datový paušál.

Kalkulačka se neomezuje jen na základní funkce

Synchronizace pak probíhá prostřednictvím aktivního Google účtu. Druhou variantu přináší samotné HTC v podobě programu HTC Sync, kde již není nutno se spoléhat na internetový paušál. Vše probíhá prostřednictvím datového kabelu nebo Bluetooth přes počítač.

Zajímavou a jistě velmi užitečnou funkcí je „Přenesení dat“. Incredible S se za pomoci Bluetooth propojí s vaším dřívějším telefonem (podporovány jsou takřka všechny větší značky) a přenese všechny kontakty, položky v kalendáři a SMS zprávy. Opět je vše jen otázkou několika málo chvil. Nic složitého. Plně funkční je na Incredible S i SIM Toolkit a sním spojené GSM bankovnictví. Další zajímavostí je propojení s HTC.com. Získáte možnost telefon vzdáleně zamknout či ho například prozvonit. Nikdy nevíte, kdy se takové vychytávky mohou hodit.

V datových funkcích se HTC Incredible S cítí jako ryba ve vodě. K dispozici je postarší dvojice GPRS/EDGE, ale samozřejmě také síť třetí generace s HSDPA a HSUPA. Bezdrátové spojení vytváří Bluetooth nebo Wi-Fi. Vzhledem k přítomnosti Androidu 2.2 ve výbavě naleznete i funkci Wi-Fi hotspot. Během několika vteřin se z vašeho telefonu stane vysílač, ke kterému se mohou ostatní připojit. Jednodušeji, než skrze Bluetooth, se tak lze připojit například počítačem přes telefon na internet. K úplné dokonalosti telefonu schází jen konektor HDMI, kterým by šlo telefon snadno propojit s televizí.

Multimediální funkce: více než jen dostatečný výkon

Základ tvoří graficky zdařilý hudební přehrávač. Pokud máte u každé písničky uložen i obrázek, oceníte stylové procházení skladbami. Přehrávač nabídne možnost hrát skladby náhodně a také je opakovat. K dispozici je několik přednastavených režimů ekvalizéru. Ty sice nijak kvalitní zvuk zcela nevylepší, ale buďme za ně rádi. Bohužel Incredible S si nepamatuje vaše nastavení a při každém připojení sluchátek budete muset nastavovat ekvalizér znova. To není moc praktické. V telefonu nechybí ani FM rádio, které hraje jen v případě připojených sluchátek a nepostrádá RDS.

Hudební přehrávač si nastavení ekvalizéru bohužel nepamatuje

Opravdovou lahůdkou je tento telefon pro vášnivé hráče. V základní nabídce sice naleznete jen jednu hru, notoricky známou kuličku, nicméně spoustu velmi kvalitních her naleznete na Marketu či na stránkách výrobců her. Kvalitou snesou srovnání i se špičkovými tituly z iPhonu. Díky silnému grafickému akcelerátoru jsou navíc naprosto plynulé. Na Marketu mimo jiné naleznete i emulátory GBA a PSP (PS1) her. Během chvilky si tak na telefonu můžete zahrát své oblíbené konzolové hry.


Do telefonu si můžete stáhnout hry nejvyšších kvalit

Zhodnocení: nejlepší HTC

HTC Incredible S je po všech směrech povedený telefon. Výbavu podědil po obřím HTC Desire HD a rozměry stanovil dle přání uživatelů. Nechci být poslem zlých zpráv, ale domnívám se, že dny modelu Desire HD jsou sečteny. Jen těžko se hledá důvod ke koupi modelu, jehož jediným kladem je nepatrně větší displej. Novinka Desire HD převyšuje lepší zvukovým výstupem a mnohem kvalitnějším fotoaparátem. Počítají se i praktičtější rozměry. Pokud ovšem opustíme vlastní stáj, narazíme na problém. Na našem trhu již operuje jednotka zvaná LG Optimus 2X a s ní se ani neuvěřitelný Incredible S nemůže měřit. HTC si je však této skutečnosti vědomo a ještě tento měsíc představí patřičného konkurenta. O svou existenci se ovšem Incredible S bát rozhodně nemusí. S příchodem dvoujádrových kolegů se dočká snížení ceny a to z něj udělá velmi zajímavý telefon se stále špičkovou výbavou i výkonem.

Pokud nehodláte na svém telefonu hrát extrémně náročné herní tituly, které teprve vyjdou (všechny současné hry Incredible S bez problémů spustí), a oželíte natáčení FullHD videa, zařaďte si Incredible S mezi své největší favority.

htc-incredible-s
Klady
  • Kvalitní 8 Mpx fotoaparát
  • Grafický akcelerátor
  • Kvalitní webový prohlížeč
  • Úplná datová výbava
  • Rychlý procesor a velká paměť RAM
  • Velký a kvalitní displej
Zápory
  • Pouze Android 2.2 Froyo
  • Chybí konektor HDMI
  • Vrzající zadní kryt
  • Vystupující objektiv fotoaparátu
Diskuze ke článku
Kryštof P.
Myslím si, že jsem našel docela chybku (větší, docela podstatnou..) Jak máte: Zhodnocení: nejlepší HTC
HTC Incredible S je po všech směrech povedený telefon...Novinka Desire HD převyšuje PODLE MĚ TAM MÁ BÝT MÍSTO TOHO DESIRE HD --> INCREDIBLE S Vypadalo by to asi takhle Novinka Incredible S...
Michal Pavlíček
Dobrý den,
nejde o chybu. Vámi zmíněná věta "Novinka Desire HD převyšuje lepší zvukovým výstupem a mnohem kvalitnějším fotoaparátem." by šla napsat i jako: "Incredible S Desire HD převyšuje lepším zvukovým výstupem a mnohem kvalitnějším fotoaparátem." Vše je tedy v pořádku.
Kryštof P.
Omlouvám se myslel jsem, že HTC Incredible S má lepší zvukový výstup a lepší fotoaparát... Jinak osobně mě se líbí více HTC Incredible S... Displej - Akorát velký, Design - Super :), Foťák - Luxus, Celkově - Ideální telefon. Ještěš jednou se omlouvám. Přeji Hezký Den.
P.S. Jen tak dál krásné recenze :)
Kryštof P.
Chtěl bych se zeptat jestli telefon ,,přešlape" herní tituly jako Modern Combat: Black Pegasus 2, Asphalt 6: Adrenaline...?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze