Google Translate pro Android s novým updatem funguje i off-line

10

Google dnes nečekaně vypustil poměrně zásadní aktualizaci svého Překladače pro Android. Verze 2.6 je přelomová díky podpoře překládání bez nutnosti připojení k internetu. My jsme pro vás připravili malé shrnutí toho, jak to vlastně funguje.

Službu Google Translate určitě většina z vás zná počítačového prohlížeče Chrome. V něm se vám vždy (samozřejmě pokud si tuto možnost nevypnete), když při svém surfování najedete na stránku s obsahem v cizím jazyce, nabídne možnost překladu. Určitě ale také víte, že ten není zdaleka stoprocentní, ale pouze orientační. Většinu jednotlivých slov sice zvládá překládat poměrně dobře, avšak například skloňování a vůbec celková tvorba vět jsou stále v současnosti ještě dost krkolomné.

Sebevědomí slogan Google Překladače má dnes zase o něco blíže k realitě

Google Překladač existuje kromě webového nástroje v prohlížeči také ve formě samostatné aplikace pro různé mobilní operační systémy. Nejdále je logicky verze pro Android, která až doposud uměla čtyři základní operace. Jednak překládat text zadávaný na klávesnici, text psaný pomocí tahů prstu, hlasové zadání a také pomocí fotoaparátu rozpoznávat text, což se hodí například v neznámém čínském městě bez jakýchkoliv nápisů psaných latinkou.

Všechny tyto operace jste ale doposud mohli vykonávat jen s aktivním internetovým připojením. To se však dnes alespoň částečně změnilo. Google totiž vydal aktualizaci Překladače s přesným označením verze 2.6 sestavení 173. Ta nově umožňuje off-line překlad, tedy bez nutnosti připojení k internetu. Situace je tak trochu podobná, jako u nedávného zpřístupnění off-line Google Map. Zkrátka si ze seznamu v menu Translatoru „Off-line jazyky“ vyberete ten jazyk, který chcete uložit pro používání off-line.

Od základu je již uložena Angličtina (největší součást aktualizace samotné aplikace), a k ní si můžete vybrat desítky dalších jazyků, seřazených podle abecedy. Datová velikost každého balíčku se samozřejmě liší. Řádově se ale bavíme o stovkách MB (čeština zabere 159 MB, němčina 280 MB).

TIP! Google Keep: vyzkoušeli jsme novou službu na evidenci poznámek

Trošku nás mrzelo, že i přes to, že stahujete takto objemný balíček, je ve výsledku podporována pouze jediná funkce Překladače, a to překládání pomocí zadávání textu na klávesnici. Pro veškeré další funkce, které jsme si již popisovali výše, je potřeba stále aktivní datové připojení. Pro nouzové přeložení jednotlivých slov, které, přiznejme si, používá asi většina lidí, však aplikace poslouží už teď. Věříme ale, že se jedná jen o první krok a Google třeba v budoucnu zpřístupní off-line třeba také hlasové překládání.

Stáhnout Google Translate

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Zdroje: androidcentral.com

Diskuze ke článku
habadak
Na Sam.Note II nefunguje offline překlad
habadak
Ale vzápětí jsem vše odinstaloval i data a znova vše nainstaloval včetně českého jazyka a funguje skvěle.Super
mikhal
Je možné uložiť jazyky na memory card, alebo iba interna pamäť?
mohi
Čeština u mě jen 159,27MB! EVO 3D

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze