Google otevřeně promluvil o Fuchsii. Android se bát nemusí

3
Google otevřeně promluvil o Fuchsii. Android se bát nemusí
  • Zástupce společnosti otevřeně promluvil o účelu vývoje nového OS
  • Do běžného užívání se nedostane

Google už několik let pracuje na projektu Fuchsia. Ví se jenom, že to bude operační systém, což samozřejmě dává velký prostor pro spekulace. Od prostého experimentování přes přípravu na příchod internetu věcí až po možnou náhradu Androidu a Chrome OS, respektive jejich sloučení. Která z těchto možností je nejblíže pravdě? O tom na poslední konferenci Google I/O promluvil pro xda-developers.com Hiroshi Lockheimer, viceprezident pro Android a Chrome OS.

Fuchsia
Ilustrační foto.

Snažíme se přijít na to, jak novým způsobem přistoupit k tvorbě operačního systému. Lidé jsou z toho obvykle velmi nadšení a říkají, že to bude nový Android. Nebo nový Chrome OS. Fuchsia nic takového nenabízí. Celý projekt slouží pouze k posouvání znalostí o tvorbě operačních systémů, ale cokoli nového a užitečného se zde naučíme, použijeme později v našich dalších produktech.

Na jedné straně jde trochu o zklamání. Vývojáři pozvaní na přednášku by raději slyšeli o funkční betaverzi pro testování nebo alespoň o příslibu moderního operačního systému pro mobilní zařízení, který šmahem vyřeší všechny současné problémy – od nízké výdrže až po problematické aktualizace. Namísto toho tu máme vědecký projekt, jehož výsledky se budou do praxe dostávat jen velmi pozvolna. Možný směr dalšího vývoje naznačují následující slova.

Nemluvíme tady jenom o telefonech a počítačích. Množství připojených zařízení do internetu věcí neustále narůstá, což otevírá prostor pro nové operační systémy s rozdílnými vlastnostmi a specializacemi. Právě na to chce být Fuchsia připravená, takže zůstaňte naladěni.

Takže nakonec přeci jenom jde o Internet věcí? I když to asi není odpověď, ve kterou jsme doufali, rozhodně je to lepší než mlčení zakryté spoustou spekulací, které jsme měli dosud.