Google loni vydělal přes 50 miliard USD. Android přispěl jen málo

3

Google zveřejnil své hospodářské výsledky za poslední čtvrtletí roku 2012 a skutečně se mu dařilo. Příjmy společnosti se za toto období vyšplhaly na 14,42 miliard dolarů, což je o 36 procent víc než za stejné období roku 2011. Za celý rok pak příjmy překonaly hranici 50 miliard dolarů, což je poprvé za 15 let existence firmy.

Výsledky tak výrazně předčily předpovědi analytiků, kteří původně očekávali v posledním čtvrtletí příjmy pouze 12,3 miliard dolarů. Ve zprávě za čtvrté čtvrtletí již přitom nejsou zahrnuty výsledky divize Motorola Home, kterou v současnosti Google prodává skupině Arris za 2,35 miliard dolarů v akciích a v hotovosti. Pokud jí však započítáme, vydělal Google v posledních třech měsících loňského roku dokonce 15,24 miliard dolarů. Čistý zisk Googlu za poslední čtvrtletí pak činil 2,89 miliard dolarů.

"Ukončili jsme rok 2012 silným čtvrtletím. Tržby vzrostly meziročně o 36 procent a meziměsíčně o 8 procent. Loni jsme poprvé prorazili hranici tržeb 50 miliard dolarů, což není špatný výsledek po dekádě a půl," řekl šéf a jeden ze zakladatelů Googlu Larry Page.

Googlu vydělává hlavně internetová reklama

Hlavním zdrojem příjmů zůstává i nadále pro Google internetová reklama na vlastních webech a vyhledávač, který se na celkových tržbách podílí 67 procenty. Dalších 27 procent pak generuje reklama Googlu na partnerských webech. Počet prokliků z reklam přitom i nadále rychle roste (meziročně až o 24 procent), jejich průměrná cena však meziročně klesla o šest procent. Tento trend se však zřejmě Googlu podařilo v posledních měsících zvrátit a jejich cena opět roste. Na jiné aktivity včetně zisků z Androidu a Google Play pak připadá pouze šest procent tržeb.

Android Googlu téměř nevydělává a tvoří jen velmi malou část příjmů

Zajímavý je pohled na geografické rozdělení zisků z reklamy. Na americké servery v roce 2012 připadalo 46 procent tržeb a neamerické 54 procent. To je obdobný výsledek jako v roce 2011, kdy se zahraniční tržby podílely na celkových tržbách 53 procenty.

Na konci roku 2012 zaměstnával Google po celém světě na plný úvazek 53 861 lidí, z čehož 11 113 připadá na Motorola Mobile a 5 204 na v současnosti prodávanou divizi Motorola Home. V hotovosti měl Google na svých účtech na konci roku našetřeno 48,1 miliard dolarů.

Zdroje: gsmarena.com, techcrunch.com, investor.google.com

Diskuze ke článku
Jan Pospíšil
Jan Pospíšil (* mobilenet.cz)
Jen doplním ještě další pohled na to, že Android Googlu vydělává "málo". V minulých letech tvořily příjmy Googlu z reklamy třeba i 98%, takže je jasné, že oblast ostatní, kam spadají také výdělky z Google Play docela výrazně roste (konkrétně o 102%).

Navíc Android samozřejmě Googlu vydělává mnohem více peněz nepřímo tím, že lidé více používají web a především jeho služby, kde může nabízet reklamu (což je a bude jeho core business), případně získávat více informací o uživateli a tím pádem nabízet lépe zacílenou reklamu. To také odráží očekávaný fakt, že výdělky z reklam na mobilních zařízeních se také zvyšovaly.
obluda zelená
Google prodává Motorolu Home - To znamená, že výrobce mobilů Motorola už nebude patřit Googlu?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze