GadgetMix: zázračná lahev a paparazzi z vašeho psa

2

V dnešním díle našeho pravidelného seriálu jsme pro vás nalezli zajímavou lahev, která se sama doplňuje vodou ze vzduchu a ještě vám pomocí solární nabíječky nabije mobilní telefon. Neméně zajímavé je zařízení, které vašemu mazlíčkovi umožní pořizovat fotografie a rovnou je zveřejňovat na sociálních sítích.

Lahev, která získává vodu ze vzduchu

Pravidelný příjem tekutin je důležitý nejen pro správnou funkci ledvin. Ne vždy se však můžete při aktivním trávení času v přírodě dostat ke zdroji nezávadné pitné vody. Zajímavá lahev Fontus slibuje vyčarovat vodu takřka z ničeho. Ke svému naplnění totiž používá kondenzaci vzdušné vlhkosti. O tom, že tento nápad zaujal, přitom svědčí i to, že se měsíc před koncem kampaně blíží k osminásobku požadované částky.

Lahev je navržena tak, aby zachytila vlhkost ve vzduchu, kondenzovala jí a přeměnila na bezpečnou pitnou vodu. Malý ventilátor nasává přes speciální filtr vzduch z okolního prostředí a tlačí ho do kondenzačních komor. Ty tvoří řada malých chladičů, kde vlhkost obsažená ve vzduchu na speciálních plochách kondenzuje. Výsledná kapalná voda pak klesá dovnitř lahve, kde je uložena.

Fontus Airo
Fontus Airo

Ve spodní části lahve je navíc prostor pro uložení malé kapsle, která se rozpustí ve vodě a remineralizuje. Použitím různých kapslí můžete přidat do vody přesně ty minerály a vitamíny, které potřebujete. Fontus však jde v ekologii ještě dále a i elektrickou energii, kterou potřebuje ke svému chodu, získává prostřednictvím solárních panelů. Účinnost lahví Fontus přitom závisí především na relativní vlhkosti vzduchu a teploty. Čím vyšší je vlhkost a teplota, tím rychleji se lahev naplní. K dispozici jsou pak hned dva typy lahví.

Fontus Airo
Fontus Airo

Fontus Airo s kapacitou 0,8 litru je určený pro pěší turistiku, plachtění, horolezectví, kempování a obecně pobyt v přírodě. Solární panel v tomto případě tvoří obal, který zapnete kolem lahve. V případě potřeby ho rozložíte a připojíte k lahvi. Kromě pohonu lahve si s ním navíc jednoduše dobijete i mobilní telefon, jako s jakoukoli jinou solární nabíječkou.

Fontus Ryde
Fontus Ryde

Druhým modelem je Fontus Ryde, který je navržen pro použití při cyklistice. Tomu je přizpůsobená i ergonomie a používá odpor vzduchu, který vytvoříte při jízdě, aby protlačil vlhkost do kondenzačního systému. Doplňuje se tak průběžně. Navíc se tak obejde bez velkého ventilátoru a spotřebuje méně elektřiny, kterou i zde dodávají solární panely umístěné na bocích držáku lahve.

Fontus Ryde
Fontus Ryde

Fontus Ryde můžete získat v rámci early bird nabídky už za 169 dolarů (4 050 Kč) + poštovné 75 dolarů (1 800 Kč). Pro Fontus Airo již early bird nabídka není k dispozici a vyjde vás tak minimálně na 250 dolarů (5 990 Kč) + poštovné. Předpokládané datum dodání je v dubnu 2017.

  • Odkaz: www.indiegogo.com
  • Do kdy: 20. 5. 2016
  • Požadovaná částka: 30 000 dolarů
  • Zatím vybráno: 233 850 dolarů (16. 4. 2016 17:00)

I váš pes může být na sociální síti

Facebook měl loni v prosinci 1,59 miliardy uživatelů, Instagram pak více než 400 milionů uživatelů. Propadnout sociálním sítím a neustále dokumentovat a sdílet svůj každodenní život však nemusí pouze člověk, ale i pes. Stačí, když dostane speciální vestu Posting tail, kterou vytvořila španělská pobočka výrobce krmiv Pedigree ve spolupráci s reklamní agenturou Saatchi & Saatchi.

Vesta dává vašim chlupatým mazlíčkům kontrolu nad vlastními příspěvky na sociálních sítích. K tomu je vybavená vlastní kamerou, donglem s Wi-Fi a 3G modemem. Celé to řídí mini počítač Raspberry Pi. Snímač detekuje pohyb psího ocasu a podle jeho vrtění, má být schopen určit, zda je pes šťastný a v tom případě pořídit fotografii a automaticky jí nahrát na Instagram nebo jinou sociální síť. K dispozici je také GPS, takže můžete zpětně zmapovat místa, kde byl váš pes nejšťastnější.

posting tail

S podobným nápadem přišel loni Nikon v rámci projektu Heartography (Srdcografie), který spojil fotoaparát Nikon s obojkem, ve kterém byl zabudovaný snímač srdečního tepu. Jakmile tep vyskočil nad běžné hodnoty, ať již v důsledku změny nálady nebo fyzické aktivity, fotoaparát pořídil snímek. Toto řešení nicméně bylo offline a chyběla mu ona schopnost okamžitě nahrát příspěvek na sociální sítě.

Mezi pejskaři by se jistě našla celá řada zájemců, jak o Posting tail, tak i o Heartography. Bohužel vás však musíme zklamat. Ani jedno ze zařízení není určeno k uvedení na trh pro širokou veřejnost. Nicméně, kdo ví. Třeba velký zájem uživatelů přesvědčí vedení Pedigree, aby něco takového zvážilo.

Zdroje: indiegogo.com, thenextweb.com, heartography.nikon-asia.com

Diskuze ke článku
Martin
a) si myslím, že než tohle zkondenzuje celou láhev vody, tak nejspíše daný člověk umře na dehydraci, b) existují filtry na vodu s nimiž si člověk vyčistí potoční, kalužovou atd. vodu

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze