GadgetMix: visací zámek na otisk prstu a snímač tepu pro Pebble

1

Ztrácíte stále klíče a zapomínáte číselné kódy? Pak je přímo pro vás dělaný první visací článek se zabudovanou čtečkou otisků prstů TappLock. Druhý gadget, který jsme pro vás tentokrát vybrali, je zajímavé příslušenství pro chytré hodinky Pebble, které se konečně oficiálně prodávají na českém trhu. TYLT VÜ Pulse jim přidává praktickou funkci měření srdečního tepu.

Visací zámek na otisk prstů

Zámek u dveří, který má v sobě zabudovaný snímač otisků prstů, není nic nového pod sluncem. Takové zámky existují na trhu už dlouho. Na indiegogo.com se nyní uchází o finanční prostředky první visací zámek se zabudovaným snímačem prstů na světě. Nutno říci, že úspěšně, protože necelé čtyři týdny před koncem kampaně již má zámek TappLock nasbíranou většinu požadované sumy.

TappLock je jediný visací zámek, který je natolik chytrý, abyste ho mohli odemknout bez potřeby nosit klíče nebo si pamatovat číselný kód. Svůj přístup si nosíte na konečkách prstů. Zámek používá špičkový šifrovaný senzor FPC 1020. K odemčení stačí přiložit prst na pouhých 0,8 sekundy.

TappLock

Nemusíte se přitom obávat hrubšího zacházení. Zámek je voděodolný a je vyrobený z kvalitní oceli. Nadstandardní je i ochrana proti zlodějům. Ta spočívá ve speciální konstrukci západky, aby jí nemohl zloděj zablokovat zasunutím cizího předmětu do západkového mechanismu. Pokud se někdo pokusí neoprávněně manipulovat se zámkem nebo ho poškodit, rozezní se hlasitý alarm.

TappLock

Praktickou funkcí je i správa zámku prostřednictvím mobilního telefonu, se kterým je spárovaný přes Bluetooth 4.1. Data jsou přitom chráněna AES 128bitovým šifrováním. V aplikaci, která je kompatibilní s Androidem, iOS i Windows, můžete mít uloženo až 100 různých otisků prstů a na dálku můžete spravovat, kdo ho může odemknout. Můžete přizpůsobit čas, místo i dobu přístupu a stejně tak se do historie ukládá každé odemknutí. Aplikace vás navíc upozorní na nutnost dobití baterie.

TappLock

TappLock je vybavený zabudovanou Li-Pol baterií s kapacitou 1 200 mAh, což by mělo vystačit na přibližně tři roky provozu. Dobíjení pak probíhá přes magnetický adaptér. Skrz něj může i naopak posloužit i k nouzovému nabití telefonu.

TappLock Lite

Kromě varianty TappLock, která má rozměry 84,89 × 56 × 29,23 mm a váží 208 gramů, je zde ještě menší TappLock Lite. Ten má rozměry 71 × 46,25 × 7,25 mm a váží 82,64 gramů. Hodí se tak například na zamknutí zavazadla. V tomto případě napájení zajišťuje knoflíková baterie, která by měla vystačit zhruba na půl roku provozu. Dalšími rozdíly jsou chybějící alarm a dobíjecí konektor.

TappLock Lite

V omezené Early Bird nabídce můžete mít TappLock Lite v černé nebo bílé barvě už za 29 dolarů (720 Kč) + poštovné. Větší TappLock je v nabídce Early Bird už za 49 dolarů (1 220 Kč)+ poštovné. Vybrat si pak můžete hned z pěti barev – stříbrné, černé, bílé šedé a dokonce i růžové. Předpokládané datum dodáním je letošní září.

  • Odkaz: www.indiegogo.com
  • Do kdy: 26. 2. 2016
  • Požadovaná částka: 40 000 dolarů
  • Zatím vybráno: 37 738 dolarů (29. 1. 2016 14:00)

Pásek, který dá Pebble měření tepu

Hodinky Pebble, které se nedávno začaly konečně oficiálně prodávat i na českém trhu, byly jedny z prvních skutečně úspěšných chytrých hodinek. Za svůj úspěch a tomu, že vůbec vznikly, vděčí především masivní podpoře na Kickstarteru.

Právě tam nyní sbírá podporu chytrý fitness náramek TYLT VÜ Pulse, který přidá hodinkám Pebble Time a Pebble Time Steel fitness funkce včetně měření srdečního tepu. O tom, že o takové příslušenství bude zájem, svědčí i to, že necelé čtyři týdny před koncem kampaně je jasné, že se bude vyrábět.

TYLT VÜ Pulse

K měření srdečního tepu používá TYLT VÜ Pulse dvojici zelených diod, které jsou na jeho vnitřní straně. Nabízí přitom dva režimy měření. V pasivním režimu zaznamenává tepovou frekvenci každých 30 minut, což stačí na základní přehled během dne a zároveň to nemá takový dopad na životnost baterie. Pro sportování a další fyzickou aktivitu je určený aktivní režim, který měří srdeční tep každých 10 sekund.

TYLT VÜ Pulse

Naměřená data se přes API přenáší do fitness aplikace Pebble Health. Tu mají hodinky již v základu a nabízí vše co ostatní fitness aplikace, tedy sledování počtu kroků, vzdálenosti, aktivity i spánku. Data je přitom možné exportovat i do Apple Health a Google Fit.

TYLT VÜ Pulse bere energii přímo z hodinek, ale na oplátku mu přináší podporu bezdrátového nabíjení se standardem Qi. Díky tomu se zbavíte potřeby nosit sebou proprietární drátovou nabíječku. Plné nabití by mělo v případě Pebble Time zabrat přibližně dvě hodiny.

TYLT VÜ Pulse

Pokud si pospíšíte, můžete mít v rámci Early Bird nabídky jeden adaptér TYLT VÜ Pulse bez pásku už za 39 dolarů (1 080 Kč). Na dalších 5 dolarů (140 Kč) vyjde poštovné a odhadované datum dodání je srpen 2016. Další nabídky pak zahrnují i pásek, který je standardní a jednoduše vyměnitelný, a bezdrátovou nabíječku.

  • Odkaz: www.kickstarter.com
  • Do kdy: 26. 2. 2016
  • Požadovaná částka: 100 000 dolarů
  • Zatím vybráno: 83 018 dolarů (29. 1. 2016 14:00)

Zdroje: indiegogo.com, kickstarter.com