GadgetMix: tisk ve 3D přímo z vašeho mobilu a flash disk pro iPhone

10

V dnešním díle našeho pravidelného seriálu vám přinášíme zajímavou přenosnou 3D tiskárnu, se kterou můžete tisknout pomocí vašeho chytrého telefonu prakticky kdekoli a kdykoli. Dalším gadgetem je rychlý flash disk, který dokáže výrazně rozšířit úložiště vašeho iPhonu nebo iPadu a sdílet data napříč zařízeními.

Tisknete 3D přímo z mobilu

Ceny 3D tiskáren v posledních letech stále klesají a stávají se dostupné i pro domácnosti. Zajímavá jednoduchá 3D tiskárna OLO však jde ještě dál a chce nabídnout 3D tisk každému z 2,2 miliard lidí na světě, kteří mají chytrý telefon a nezáleží přitom, jestli běží na Androidu, iOS nebo Windows.

Právě mobilní telefon se přitom stane jednou z částí tiskárny. Ta se přitom jinak skládá z pouhých sedmi plastových dílů, z čehož dva jsou identické, jednoho čipu a jednoho motoru. Má podobu boxu rozměrech 172 × 115 × 148 mm, který váží pouhých 780 gramů. Do základny tiskárny umístíte telefon displejem vzhůru. Na něj patří box s průsvitným pružným filmem a neprůhlednými stěnami.

OLO

Do něj nalijete z lahvičky speciální fotopolymeru, který vytvrdne působením bílého světla. Na displeji se zobrazují jednotlivé vrstvy a objekt je z tekutého polymeru postupně vytahován pomocí zabudovaného motoru. Tím se liší od většiny komerčně dostupných 3D tiskáren, které k tisku používají plastový drát, který postupně taví.

OLO

K dispozici je hned osm fotopolymerů ve čtyřech materiálech a pěti barvách. Některé jsou po vytištění tvrdé, jiné flexibilní nebo elastické. Jejich výhodou je možnost precizního dávkování a také cena. Vytištění objektu o objemu 6,3 centimetrů krychlových vyjde přibližně na 25 korun. OLO přitom nabídne tiskový prostor o objemu více než 400 centimetrů krychlových. Přesnost tisku v osách XY je až 0,042 mm, v ose Z až 0,036 mm (v rychlém režimu 0,12 mm).

OLO

Tiskárna je díky použité technologii zcela tichá. Nezahřívá se, protože se materiál, ze kterého se tiskne, netaví, a je navíc autonomní. O napájení se postarají čtyři klasické AAA baterie. Takže můžete tisknout prakticky kdekoli a kdykoli.

OLO

Objekty pro vytištění si můžete vybrat z knihovny přímo v aplikaci, sdílet je nebo poslat jako OLO 3D message. K jejich vytvoření nebo skenování 3D objektů pak můžete rovněž využít libovolný software, který to umožňuje.

OLO

V rámci nabídky Early Bird můžete mít na Kickstarteru jednu OLO 3D tiskárnu ve speciální šedé barvě za 89 dolarů (2 150 Kč). K tomu dostanete jednu 100gramovou lahvičku s bílým fotopolymerem WHITE 80. Předpokládané datum dodání je v září 2016. Sada čtyř lahviček s dodáním v srpnu 2016 pak vyjde na Kickstarteru na 73 dolarů (1 760 Kč).

  • Odkaz: www.kickstarter.com
  • Do kdy: 20. 4. 2016
  • Požadovaná částka: 80 000 dolarů
  • Zatím vybráno: 495 109 dolarů (23. 3. 2016 20:00)

Rozšiřte kapacitu iPhonu nebo iPadu stylově

Jednou z nevýhod iPhonů a iPadů je absence slotů pro microSD karet. Pokud sáhnete po verzi s 16 GB, může se vám brzy stát, že budete litovat a hledat, co smazat, a na čem ušetřit. Flashdisk iKlips DUO nejen, že dokáže rozšířit kapacitu interní paměti až o 256 GB, ale můžete skrz něj i snadno a bezpečně sdílet obsah mezi všemi vašimi zařízením s iOS, Mac a PC. O tom, že je o takové zařízení mezi uživateli zájem, přitom svědčí i to, že cíle kampaně 50 000 dolarů bylo dosaženo za pouhé tři dny a nyní už má na kontě trojnásobek.

Flashdisk v elegantním provedení kombinace hliníku a pružné gumy je k dispozici v několika barevných provedeních (šedá, růžové zlato, zlato, červená) s kapacitami 32, 64, 128 a 256 GB. Vybavený je MLC flash pamětí nejvyšší kvality, která má být nejrychlejší flash pamětí v zařízeních s iOS. Pro připojení jsou tu pak konektory Lightning s přenosovými rychlostmi 30/20 Mb/s pro čtení/zápis a USB 3.1 s přenosovými rychlostmi 140/70 MB/s.

iKlips DUO

Samotný iKlips DUO je však pouhou polovinou celého řešení. Tou druhou je aplikace iKlips App 2.0, která nabízí ještě snadnější správu obsahu. Nechybí podpora výběru více souborů, 3D Touch, režimu Split View na iPadech nebo ochrana otiskem prstu přes Touch ID. Zajímavá je pak integrace iTunes pro přístup k vaší hudební knihovně. Díky integrací Airplay však můžete také svůj mobilní obsah dostat i na velkou obrazovku.

iKlips App

S kapacitou 32 GB získáte iKlips DUO už za 79 dolarů (1 910 Kč). Za 99 dolarů můžete mít 99 dolarů (2 400 Kč) a za 179 dolarů (4 330 Kč) 128 GB. Nejvyšší verze s 256 GB pak vyjde na 359 dolarů (8 690 Kč). Ve všech případech ušetříte proti maloobchodní ceně 40 procent a předběžný dodací termín je už v dubnu 2016.

  • Odkaz: www.indiegogo.com
  • Do kdy: 7. 4. 2016
  • Požadovaná částka:50 000 dolarů
  • Zatím vybráno: 149 226 dolarů (23. 3. 2016 20:00)

Zdroje: kickstarter.com, indiegogo.com

Diskuze ke článku
Tomáš Stříbrný
No tak hlavně že za 99 dolarů dostaneme 99 dolarů :DD
ANO
ad tiskarna: co vim, tak fotopolymery byly vzdy bud karcinogenni nebo jedovate .... jsem zvedav, do ktere kategorie bude patrit tohle:)

ad flash disk: delaji si srandu nebo jde skutecne o 5x predrazeny zcela obycejny flashdisk, ktery ma misto redukce na lightning, "specialni" dalsi konektor jako ma i spousta jinych flashdisku? Nebo mi neco uniklo a ma to nejakou wifi a funguje to jako interni cloud nebo tak???
jarovic
Myslel som ze iphony nepoznaju funkciu USB host.?
Johny Krasavec (Johnny Bé)
Johny Krasavec (Johnny Bé)
Wow, super věc O_O dokážu si představit tuny využití. Hlavně se mi líbí ta pryskyřice. Docela by mi zajímali detaily. Neřikam, že přímo OLO na iPhone bude to ideální, ale ta technologie se zdá bejt hodnědobrá. A že je to karcinogenní nebo jedovaté - no nepředpokládam, že to budu jíst :D A co se syntetickejch pryskyřic na podobný věci týče, jedovatý a karcinogenní jsou skoro všechny :D

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze