GadgetMix: polštář pro dokonalý spánek a tlačítko pro zapomnětlivé

1

V dnešním díle našeho seriálu o zajímavých gadgetech jsme vybrali na Kickstarteru chytrý polštář a bezdrátové tlačítko, se kterým už nikdy nezapomenete. Přestože ani jeden z nich stále ještě nedosáhl požadovaného limitu, měsíc do konce kampaně jim dává dost velkou šanci na to, že se jim to podaří.

Zvuky, které vyladí spánek

Lidské tělo potřebuje pro svou správnou činnost pravidelně regenerovat, což se děje prostřednictvím spánku. Pokud se vyspíme málo nebo špatně, naše výkonnost radikálně klesá. Zajímavý systém optimalizace spánku Chrona, který sbírá prostředky na Kickstarteru, slibuje, že změní jakýkoli polštář v chytrý polštář. Jeho cílem je dosáhnout kvalitnějšího spánku bez toho, abyste museli strávit v posteli více času.

Chrona je tenká vložka z paměťové pěny, kterou jednoduše zasunete do povlaku k vašemu stávajícímu polštáři. Pomocí zabudovaného akcelerometru sleduje pohyby hlavy a trupu a následně optimalizuje spánek pomocí přehrávaných zvuků přes 1" reproduktory o výkonu 0,5 W.

Zvuky, které vydává, odpovídají fázi spánku, ve které se spáč právě nachází. Nízkofrekvenční zvuku pomáhají usnout hlouběji. Zvuky ve frekvenčním pásmu delta synchronizují a posilují hluboký spánek, který má podle vědeckých studií blahodárný vliv na paměť a poznávání.

Chrona

Naproti tomu, předtím než se máme probudit, polštář pomocí vysokofrekvenčních zvuků naladí polštář na alfa vlny a dostáváme se do mělčího spánku. Inteligentní budík následně vybere nejvhodnější okamžik, aby vás pomocí jemných vibrací probudil.

Veškeré naměřené údaje a vaše spánkové skóre máte k dispozici v aplikaci ve vašem smartphonu, se kterým je polštář propojený přes Bluetooth. Zde si můžete nastavit i vlastní parametry optimalizace spánku a inteligentní budík.
Chrona

Polštář napájí dvě AA baterie, které by měly vystačit na 6 až 8 týdnů provozu. Autoři nicméně testují i možnost dobíjecího akumulátoru, takže toto se ještě může změnit.

Chrona nicméně ještě nemá jisté, že vybere potřebné prostředky. V tuto chvíli má na svém kontě necelou polovinu, ale před sebou má ještě více než čtyři týdny. V rámci kampaně můžete mít jeden Chrona za 119 dolarů (cca 3 050 Kč). Jeho předpokládaná maloobchodní cena by přitom měla být 169 dolarů (cca 4 340 Kč). Očekávané datum dodání je pak letošní prosinec.

  • Odkaz: www.kickstarter.com
  • Do kdy: 18. 5. 2015
  • Požadovaná částka: 50 000 dolarů
  • Zatím vybráno: 23 949 dolarů (17. 4. 2015 11:00)

Tlačítko, se kterým nezapomenete

Droplet představuje uzel na kapesníku 21. století. Funguje jako chytrá připomínka všech důležitých činností, na které nechcete zapomenout. Má podobu chytrého bezdrátového tlačítka. To můžete přilepit kdekoli a na cokoli, co potřebujete připomenout. Může vám připomenout například, že máte nakrmit rybičky, vynést koš nebo si vzít léky. Po dokončení úkolu na něj pak jednoduše kliknete.

Tlačítko je propojeno přes Bluetooth LE s Droplet Hubem, který je jednoduše připojený do zásuvky a přes Wi-Fi připojený k vaší domácí sítě a ke cloudu. K tomu se pak přes internet připojujete se svým smartphonem.

V mobilní aplikaci mu můžete nejen přiřadit úkoly, ale můžete sledovat i své aktivity. Droplet můžete nastavit tak, že se vám připomene, pouze pokud daný úkol nesplníte a nebude vás bombardovat zbytečnými oznámeními a připomenutími.

Droplet

Fyzická nutnost stisknout tlačítko má přitom tu výhodu, že vykonat úkol nezapomenete. Zatímco pokud si nastavíte upomínku na smartphonu, může se vám snadno stát, že jí budete prostě ignorovat nebo jí odklepnete, aniž byste činnost, kterou vám připomíná, vykonali.

Aplikace také umožňuje mít přehled o tom, co děláte. Budete mít možnost prozkoumávat denní a měsíční trendy a sdílet pokroky s ostatními, což vám pomůže vytvořit si dobré návyky.

Možnosti Droplet jsou však širší, než jen potvrdit vykonání nějaké činnosti. Můžete si ho například naprogramovat, že když vám něco dochází, tak se to automaticky objedná v eshopu. Po kliknutí se může i odeslat předpřipravená SMS nebo můžete sledovat, kolik času strávíte konkrétní činnosti. Poprvé kliknete na začátku a podruhé na konci.

Droplet

Zabudovaná baterie by měla vydržet až na roční provoz. Baterie nicméně není dobíjitelná ani vyměnitelné, což je podle tvůrců daní za její konstrukci. Alespoň však pracují na prodloužení výdrže.

Jedno tlačítko a jeden hub můžete mít v rámci limitované nabídky s předpokládaným datem dodání už za 39 dolarů (cca 1 000 Kč). Za 89 dolarů (cca 2 280 Kč) pak dostanete tři tlačítka a hub s dodáním v lednu 2016.

  • Odkaz: www.kickstarter.com
  • Do kdy: 19. 5. 2015
  • Požadovaná částka: 80 000 dolarů
  • Zatím vybráno: 34 677 dolarů (17. 4. 2015 11:00)

Zdroje: kickstarter.com, kickstarter.com

Diskuze ke článku
Andy_S
Hmmm... zrovna neco takoveho (droplet) jsem zvazoval, ze si budu muset vyrobit, abych neustale nezapominal si brat prasky...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze