GadgetMix: nejmenší Bluetooth headset a magnetický konektor

2

V dnešním díle našeho pravidelného seriálu o zajímavých gadgetech vám představíme zajímavý Bluetooth headset, který je tak miniaturní, že ho v uchu téměř nepocítíte. Druhý gadget v současnosti zažívá obrovský úspěch na Kickstarteru a přináší do smartphonů a tabletů magnetický konektor. Už nikdy si ho při zakopnutí o kabel nestrhnete ze stolu.

Bluetooth handsfree, které v uchu ani nepocítíte

Hlavní úlohou Bluetooth handsfree je vyřídit telefonní hovory pohodlně, aniž byste museli vytahovat telefon a držet ho u ucha. Většina bezdrátových handsfree je nicméně poměrně nepohodlná a nedá se nosit stále. Nasadíte si ho pouze při telefonování. Naproti tomu Dot, který se na Indiegogo blíží k trojnásobku požadované částky, se chlubí tím, že se jedná o nejmenší Bluetooth sluchátko na světě.

Miniaturní špuntové sluchátko, které měří v průměru 13,7 milimetrů, na délku 21 milimetrů a váží 3,5 gramů, je vyrobené z kombinace lehkého hliníku a odolného polykarbonátu. Obsahuje nejen samotný reproduktor, ale i zabudovaný reproduktor s funkcí pro odfiltrování okolního zvuku.

Dot

Ovládání sluchátka je přitom extrémně jednoduché. Přímo na sluchátku je multifunkční tlačítko, jehož stiskem přijmete nebo ukončíte hovor a LED indikátor. Se zařízením sluchátko komunikuje přes energeticky nenáročný Bluetooth 4.0 s podporovanými profily A2DP/HFP/HSP/AVRCP/APTX a podporován je Android, iOS i Windows. Spárovaného ho přitom můžete mít s až osmi zařízeními.

Dot

Sluchátko však nemusíte používat pouze jako handsfree, ale přímo se nabízí i jeho využití pro poslech hudby. Kromě sady s jedním sluchátkem nabízí výrobce i Dot STEREO, které zahrnuje pouzdro se dvěma sluchátky. Právě pouzdro přitom hraje i Dot zásadní roli. Neslouží pouze k jeho bezpečnému uložení. Přece jen sluchátko je skutečně miniaturní a hrozí, že ho někde vytrousíte při přenášení. Slouží i jako bezdrátová nabíječka.

Dot

Pouzdro má dostatečnou kapacitu na to, aby nabilo sluchátko až šestkrát. Sluchátko se nabije za půl hodiny a energie mu vystačí na hodinu poslouchání hudby nebo 1,5 hodiny telefonování. Samotné pouzdro je pak vybaveno microUSB konektorem pro dobíjení a notifikační LED diodou, která signalizuje, když probíhá nabíjení a když je nabito.

Dot

V rámci limitované nabídky na Indiegogo můžete mít Dot MONO s jedním sluchátkem za 59 dolarů (1 450 Kč) a Dot STEREO za 79 dolarů (1 940 Kč). Obě varianty jsou v černé nebo bílé barvě. Doporučená maloobchodní cena přitom bude u verze MONO 99 dolarů (2 430 Kč) a u verze STEREO 149 dolarů (3 660 Kč). Dalších 29 dolarů (710 Kč) však zaplatíte za poštovné. Předpokládané datum dodání je prosinec 2015, takže byste mohli ještě stihnout letošní Vánoce.

  • Odkaz: www.indiegogo.com
  • Do kdy: 11. 8. 2015
  • Požadovaná částka: 30 000 dolarů
  • Zatím vybráno: 84 284 dolarů (24. 7. 2015 12:00)

Magnetický konektor pro smartphone či tablet

Snad každému se už někdy stalo, že zavadil o kabel nabíječky a strhl si nabíjený telefon nebo jiné elektronické zařízení. Tato nepozornost můžete při shodě náhod skončit rozbitým přístrojem a vyjít draho. Apple to u svých notebooků řeší konektorem MagSafe, který není připojen napevno, ale drží ho magnetická síla, takže se při zatáhnutí za kabel bezpečně rozpojí.

Právě tímto nápadem se inspiroval kanadský startup Znaps, který sbírá na Kickstarteru prostředky pro svůj stejnojmenný magnetický konektor a nutno říci, že nadmíru úspěšně, protože necelé tři týdny před koncem kampaně má na svém kontě už více než desetinásobek požadované sumy.

Znaps

Výhodou Znaps je, že nemusíte zahazovat svou stávající nabíječku, ale funguje jako prostředník mezi ní a vaším zařízením. Skládá se ze dvou částí, adaptéru se signalizační diodou, na který nasadíte konec kabelu nabíječky a samotného konektoru, který zasunete do vašeho zařízení.

Znaps

Konektor je přitom skutečně miniaturní a vyčnívá pouze nepatrně, takže ho můžete nechat zasunutý neustále. Díky tomu, že je voděodolný a vybavený silikonovým kroužkem, který přilehne k tělu telefonu, ochrání navíc i nabíjecí konektor před poškozením vodou.

Znaps

Kromě verze pro microUSB přitom existuje i verze s konektorem Lightning, takže ochuzeni nejsou ani majitelé jablečných zařízení. Kromě telefonů a tabletů ho však využijete i u dalších přístrojů s oběma typy konektorů. Znaps podporuje i Quick Charge 2.0 a nijak neovlivňuje rychlost nabíjení. Kromě elektrického proudu přitom nezměněnou rychlostí přenáší i data, takže ho využijete i při synchronizaci.

Znaps

Znaps můžete mít v rámci kampaně na Kickstarteru ve verzi pro microUSB nebo Lightning za 11 kanadských dolarů (210 Kč). V případě, že si připlatíte dalších 10 kanadských dolarů (190 Kč) dostanete navíc klíčenku, ve které můžete Znaps přenášet. Náklady na poštovné pak vyjdou na další 3 kanadské dolary (60 Kč). Předpokládané datum dodání je letošní listopad.

  • Odkaz: www.kickstarter.com
  • Do kdy: 14. 8. 2015
  • Požadovaná částka: 120 000 kanadských dolarů
  • Zatím vybráno: 1 275 119 kanadských dolarů (24. 7. 2015 12:00)

Zdroje: indiegogo.com, kickstarter.com

Diskuze ke článku
Luboš
No suuuper novinka ten magnetický konektor, škoda že SONY už to má cca 2 roky na mobilech a jako majitel Z2 si nemůžu na nic stěžovat - magnetický konektor je super a nemusel jsem za něj dávat ani 9 nebo 11 dolarů :)
Suby
Neco podobneho se uz davno prodava www.ebay.com/itm/191595194325?_mwBanner=1

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze