GadgetMix: multifunkční přívěšek a kryt dobíjející ze vzduchu

6

V dnešním díle našeho pravidelného seriálu o pravidelných gadgetech jsme si pro vás připravili drobný přívěšek prošpikovaný senzory, který funguje nejen jako fitness tracker, ale i jako alarm, UV senzor, teploměr nebo inteligentní tlačítko. Zajímavý kryt pak využívá sto let starý nápad Nikoly Tesly a dobíjí telefon doslova ze vzduchu.

Multifunkční kapsle nabídne osobní ochranu vše v jednom

Na trhu existuje celá řada trackerů – sledují vaší sportovní aktivitu, vašeho domácího mazlíčka nebo si je můžete umístit na věci, které často někde zapomínáte a můžete je díky nim lépe nalézt. Proč to vše však nespojit dohromady a nepřidat další užitečně funkce? Na pohled drobná kapsle AllBe1, která sbírá prostředky na Indiegogo, to nejen dokáže, ale nabízí mnohem víc. Kromě trackerů v sobě spojuje například infračervený alarm, tichý alarm, detektor otevření zásuvky, UV monitor, teploměr nebo chytré tlačítko.

AllBe1 se připojí přes energeticky nenáročné Smart Bluetooth (BLE) ke speciální aplikaci ve vašem smartphonu s Androidem nebo iOS, která vám umožní komunikovat s ním a nastavit různé akce. Integrovaná baterie přitom vydrží na jedno nabití dva měsíce.

Jako osobního strážce ho můžete využít například při chránění svých dětí nebo věcí, na kterých vám záleží. AllBe1 vás přitom může chránit různými způsoby. Díky své pokročilé infračervené technologii vás upozorní, pokud vstoupí do vašeho domova nebo kanceláře nezvaný host. Pomůže vám najít ztracené věci tak, že vás k nim nasměruje.

AllBe1

Pokud se někdo dotkne vašich věcí nebo se ztratí mimo váš dosah, pošle vám na telefon tichý alarm. Stejně tak ale kapsli můžete dát do šuplíku. Akcelerometr pozná, když se šuplík ve vaší nepřítomnosti otevře a upozorní vás na to. Stejně tak koná i detektor pohybu využitelný i v autě, kdy vás zařízení upozorní, pokud do něj někdo narazil nebo ho přesunul ve vaší nepřítomnosti.

Můžete však AllBe1 použít i jako chytrý zámek smartphonu, stejně jako to nabídlo Xiaomi u svých telefonů s fitness náramkem MiBand. Telefon se zamkne, když se od kapsle vzdálí a odemkne, když se přiblíží.

AllBe1

Jako fitness tracker bude AllBe1 počítat vaše kroky, vzdálenost a spálené kalorie, stejně jako obdobné jednorázové fitness trackery. Přes UV monitor vás upozorní vždy, když budete potřebovat více slunečního světla nebo naopak, kdy je čas chránit pokožku. Teploměr pak využijete při sledování optimální pokojové teploty vašeho dítěte.

AllBe1

To však nemusí být všechny možnosti využití. Díky své senzorové výbavě může AllBe1 sledovat a snímat skoro všechno a nejlepší na tom je, že se jedná o otevřenou platformu. Takže vývojáři mohou vytvářet své vlastní aplikace pro nejrůznější využití.

AllBe1

AllBe1 je k dispozici v několika barevných provedeních – oranžová/šedá, žlutá/černá, čistě černá a čistě bílá. V rámci kampaně můžete mít jeden AllBe1 v sadě s fitness náramkem, náhrdelníkem a stojánkem už za 45 dolarů (1 100 Kč). Na dalších 10 dolarů (240 Kč) pak vyjde poštovné. Předpokládané datum dodání je během letošního prosince.

  • Odkaz: www.indiegogo.com
  • Do kdy: 24. 7. 2015
  • Požadovaná částka: 50 000 dolarů
  • Zatím vybráno: 28 607 dolarů (12. 6. 2015 11:00)

Speciální pouzdro dobíjí z radiových signálů

Experimenty amerického vynálezce srbského původu Nikoly Tesly (1856 až 1943) na přelomu minulého a předminulého století s bezdrátovou distribucí elektřiny a praktickým využitím tzv. volné energie, sice příliš úspěšné nebyly. O využití převodu radiových frekvencí na stejnosměrný proud se však pokouší tvůrci zajímavého krytu pro Apple iPhone 6 a Samsung Galaxy S6, které si půjčili jeho jméno a nazvali ho Nikola Phone Case.

Většinu energie, kterou smartphony a tablety spotřebovávají, vynakládají na generování mobilního signálu. Pouzdro Nikola Phone Case, se kterým přišel americký startup Nikola Labs, však slibuje, že dokáže až třetinu této energie vrátit zpět ze signálů, jako je Wi-Fi, Bluetooth nebo LTE. Za tímto účelem se Nikola Labs spojily s Dr. Chi-Chih Chenem z Ohio State University (OSU) a využili jeho technologii pro sklizeň radiových vysokofrekvenčních signálů.

Nikola Phone Case

Kryt pomocí antény zachytává bezdrátové signály a převádí je zpět na stejnosměrný proud, kterým se dobíjí baterie telefonu. Technologie sice nedobije zcela vybitý telefon, ale dokáže během běžného používání výrazně zpomalit rychlost vybíjení baterie, aniž by to ovlivnilo kvalitu hovoru nebo rychlost datových přenosů.

Nikola Phone Case

Pouzdro je k dispozici zatím pouze pro iPhone 6 a Galaxy S6. V blízké budoucnosti by pak měly objevit i verze pro iPhone 6 Plus a Galaxy S6 Edge. Na výběr je hned několik barevných provedení: bílá/zlatá, černá/zlatá, bílá/šedá, černá/šedá a navíc speciální edice O-H-I-O SPECIAL v kombinaci červené a šedé. V rámci limitované Early Bird nabídky na Kickstarteru může být jedno Nikola Phone Case vaše už za 89 dolarů (2 170 Kč). Předpokládané datum dodání je únor 2016.

  • Odkaz: www.kickstarter.com
  • Do kdy: 22. 7. 2015
  • Požadovaná částka: 135 000 dolarů
  • Zatím vybráno: 34 623 dolarů (12. 6. 2015 11:00)

Zdroje: indiegogo.com, kickstarter.com

Diskuze ke článku
Největší borec king
PRVNÍ !!!!!
Leoš
Hledám dlouho něco podobného na psa. Máte někdo zkušenost s obdobnou věcí? Nechci toto odsuzovat, ale pokud to nemá vlastní GPS a podle všeho to měří přibližné odběhnutí psa (vzdálení se kapsle) od spárovaného telefonu, tak to k jeho dosledování nemůže být použitelné....

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze