GadgetMix: minipivovar, ve kterém díky iPhonu uvaří pivo každý

1

Věřili byste, že se dá smartphone použít i při domácím vaření piva nebo byste chtěli speciální kryt iPadu s papírovým blokem, který synchronizuje poznámky a kresby s tabletem? V našem pravidelném seriálu o zajímavém příslušenství k mobilním telefonů a gadgetů, vám ukážeme, že to jde. Toto a další zajímavosti najdete na serverech komunitního financování.

iSketchnote nabídne skutečný poznámkový blok pro iPad

Patříte mezi lidi, kteří nejraději zaznamenávají své myšlenky na papír, ale zároveň se nebráníte ani moderní technice? Pokud máte ještě iPad nebo iPad mini, tak pro vás bude tím pravým zajímavé pouzdro iSketchnote, které integruje nové digitalizační technologie s výhodami papírového bloku, a které již nasbíralo na Kickstarteru více než osminásobek toho, co jeho tvůrci původně požadovali.

Podstatou iSketchnote je tzv. ISKN technologie, na kterou mají autoři osm patentů a několik dalších je v současnosti v patentovém řízení. Jedná se v podstatě o speciální senzorovou matici, která sleduje pohyb pera v reálném čase. Zapomeňte na drahé speciální papíry nebo pera naplněná elektronikou. Na iSketchnote můžete kreslit a psát na úplně obyčejné papíry. Jedinou zvláštností používaných per je pak přidání obyčejného permanentního magnetu. Baterie v podložce má kapacitu 3000 mAh a vystačí na 15 hodin používání nebo 100 hodin v pohotovostním režimu. Ke komunikaci, pak podložka používá Bluetooth LE 4.0 nebo microUSB konektor.

V současnosti si tvůrci nachystali trojici per – černou propisku a černý a oranžový fix. To je však jen začátek. Tvůrci pouzdra v současnosti jednají s velkými výrobci psacích potřeb tak, aby byla brzy k dispozici celá škála nejrůznějších per a fixů. Elektronická matice je přitom tak sofistikovaná, že díky magnetickým kroužkům dokáže odlišit nejen tloušťku čáry, ale i barvu pera. Černé píše černě, oranžové pak oranžově, ale není problém si v obslužné aplikaci přiřadit libovolný typ pera i barvy.

Aplikace však nabízí mnohem víc. V mobilním módu například můžete živě streamovat své poznámky a kresby tisíce kilometrů daleko. To, co vytvoříte na iSketchnote, se bude v reálném čase objevovat vašemu příteli v iPadu. Bez iPadu se přitom i zcela obejdete. Jednoduše v iPadless módu si vytvoříte na krytu své poznámky, které se při příštím připojení automaticky sesynchronizují s vaším iPadem. Na 4 GB SD kartu přitom můžete uložit minimálně 100 stran, což je ve skutečnosti více než 300 hodin kreslení. Autoři však jdou ještě dále a po překročení částky 250 000 dolarů slíbily aplikace pro Windows a Mac, které by umožnily používání iSketchnote s připojeným počítačem.

Pokud máte o iSketchnote zájem, tak můžete využít limitované nabídky, kdy za něj zaplatíte $149 (2801 Kč) a spolu s ním dostanete i tři pera. Proti předpokládané prodejní ceně přitom ušetříte $40 dolarů (752 Kč). Na dalších $15 (282 Kč) vás však vyjde poštovné mimo USA. Za stejnou cenu je pak k dispozici i verze pro iPad mini. Předpokládaná doba doručení je květen 2014.

  • Odkaz: www.kickstarter.com
  • Kdy: 10. 9. – 10. 10. 2013
  • Požadovaná částka: $35 000
  • Celkem vybráno: stále probíhá ($284 423 – 4. 10. 2013 20:00)

Dálkový ovladač smartphonu i detektor pohybu

Chytré nápady nemusí být velké ani drahé. Drobný zaoblený obdélníček s hranami sbíhajícími do špičky, který není o mnoho větší než mince, to však splňuje. Jeho tvůrci ho pojmenovali Gecko, s gekonem však nemá nic společného, ale zato funguje jako praktické dálkové ovládání smartphonu.

Spolupracuje s iOS i Androidem 2.3 a vyšším a k telefonu se připojuje přes Bluetooth LE. Pomocí detekce polohy přes akcelometr a jednoduchých gest, jako je třesení či otáčení, umožňuje například ovládání přehrávače hudby, spouště fotoaparátu nejen fotoaparátu, ale se speciálním kabelem i u digitální zrcadlovky, nahrávání videa či hlasu, vytáčení nouzových hovorů nebo odeslání současné polohy.

Gecko však toho dokáže mnohem víc, a když jej přilepíte na okna nebo dveře, tak poslouží i jako praktický alarm, který vás upozorní, když se otevřou. Pokud jej pověsíte svému dítěti na krk nebo mazlíčkovi na obojek, tak vás aplikace upozorní, když se vzdálí na víc než 30 metrů. Možností je však mnohem více a díky otevřenému API mohou dále přibývat. Knoflíková baterie mu přitom dodává dostatek energie na rok provozu.

Nedočkavci, kteří chtějí být první, mohou získat v první várce v limitované nabídce jeden Gecko již za $20 (376 Kč) a doručen jim bude ještě letos v prosinci. Dopravu mimo USA s poštovným $8 však výrobce nabízí až u příspěvku $25 (470 Kč) s dodáním v lednu 2014. Pokud chcete udělat i něco pro dobrou věc, můžete sáhnout po speciální růžové variantě za $25, kde výrobce za každý prodaný kus věnuje $1 organizaci The Breast Cancer Research Foundation, která se věnuje výzkumu rakoviny prsu.

  • Odkaz: www.indiegogo.com
  • Kdy: 11. 9. – 26. 10. 2013
  • Požadovaná částka: $50 000
  • Celkem vybráno: stále probíhá ($37 718 – 4. 10. 2013 20:00)

S BrewBotem si uvaříte pivo pomocí svého smartphonu

Češi, jako národ pivařů, by mohli ocenit zajímavý nápad, který pochází ze severoirského Belfastu. Na domácí vaření piva si kvůli možným obtížím troufne jen málokterý ctitel pěnivého moku. Zkoušet metodou pokus ty nejvhodnější poměry surovin, pečlivě sledovat teplotu a nakonec vylít po jedné chybě celou dávku, může být skutečně frustrující.

S inteligentním minipivovarem BrewBot, který má kapacitu 20 litrů, toto všechno odpadá. Stačí, když jej naplníte výchozími surovinami. Připojíte se k němu přes Bluetooth se svým iPhonem nebo iPadem. V obslužné aplikaci si vyberete recept a BrewBot vás celým procesem vaření provede za ručičku. Můžete být naprostý laik, který si zvládne uvařit maximálně čaj, a přesto si můžete vyrobit vlastní dokonalé pivo. Zároveň máte v aplikaci dokonalý přehled na průběhem jednotlivých fází.

Parta Belfastských kamarádů, kteří BrewBot vymysleli, však uvažovala i nad tím, jak bude jejich minipivovar vypadat. Výsledek se jim skutečně povedl a místo toho, abyste ho schovávali někde ve sklepě nebo v garáži, vám neudělá ostudu ani v tom nejluxusnějším interiéru plném drahého designového nábytku.

V tuto chvíli se v kampani na Kickstarteru ještě stále nepodařilo získat dostatek prostředků na výrobu BrewBotu, ale pokud nechcete, aby tento nápad skončil neúspěchem, tak máte šanci přispět do 22. října. Připravte se však na to, že se nejedná o nic levného. Pokud chcete vlastní BrewBot, musíte si připravit v tuto chvíli minimálně £1600 (48 278 Kč) a připravit se na to, že ho dostanete nejdříve v červnu 2014, a že jej výrobci dopravují pouze na území Velké Británie, Irska a USA.

  • Odkaz: www.kickstarter.com
  • Kdy: 21. 9. – 22. 10. 2013
  • Požadovaná částka: £100 000
  • Celkem vybráno: stále probíhá (£71 423 – 4. 10. 2013 20:00)

Lahev, která vás nenechá trpět žízní

Dodržovat pitný režim, aby tělo dobře fungovalo, je velice důležité nejen v horkém letním počasí, ale i ve zbytku roku a zejména při zvýšené fyzické námaze. Řada lidí to však podceňuje a nepije vůbec nebo pije, až když je jejich tělo částečně dehydrované. Tomu všemu chce zabránit projekt BluFit Bottle z kalifornského Burlingame, který v tuto chvíli sbírá prostředky na serveru indiegogo.com.

V podstatě se jedná o chytrou lahev na vodu, prošpikovanou senzory, které hlídají hladinu vody v lahvi, okolní teplotu a vlhkost. Lahev je přes Bluetooth LE připojena ke smartphonu s iOS a Androidem. Speciální aplikace přitom na základě parametrů, jako je vás věk, hmotnost, okolní teplota a vlhkost, určí kolik, a jak často musíte pít, abyste byli dostatečně hydratováni.

Vždy, když se z lahve napijete, přenesou se údaje o čase a vypitém množství do telefonu, a v okamžiku, kdy byste se měli opět napít, vás na to lahev sama upozorní blikáním, zvukem nebo notifikací v telefonu. Aplikace také zobrazuje aktuální úroveň hydratace, vaše cíle, jak jste pili v minulosti, takže se můžete kdykoliv ujistit, že vaše tělo neustále pracuje na maximální výkon. Samozřejmě, že si můžete například při zvýšené fyzické námaze i doporučení sami upravit a přizpůsobit aktuální potřebě.

Minimální příspěvek, kterým můžete přispět, je $54 (1015 Kč). Za to dostanete v limitované nabídce jednu lahev v černém, modrém nebo růžovém provedení. Za mezinárodní dopravu si výrobce účtuje příplatek $15 a předpokládané datum dodávky je březen 2014.

  • Odkaz: www.indiegogo.com
  • Kdy: 25. 9. – 6. 11. 2013
  • Požadovaná částka: $150 000
  • Celkem vybráno: stále probíhá ($20 358 – 4. 10. 2013 20:00)

Zdroje: kickstarter.com, indiegogo.com, kickstarter.com, indiegogo.com

Diskuze ke článku
Richard Beneš
Richard Beneš
Gecko mi příjde jako naprosto geniální nápad, a díky inteligentním tvůrcům kteří nechali otevřené API tipuju, že do dvou let od masového nasazení do prodejů jej bude vlastnit každý druhý smartphonista. (no, možná ne..). Naprosto ideální by bylo, kdyby ještě k tomu šly programovat vlastní gesta.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze