GadgetMix: miniaturní meteostanice a prsten ke smartphonu

2

V dnešním díle našeho pravidelného seriálu o zajímavých gadgetech jsme pro vás vybrali dvě zajímavé drobnosti z Kickstarteru. Miniaturní meteostanice vám řekne přesnou teplotu a úroveň UV záření. Poradí vám, jak dlouho je bezpečné se pohybovat na slunci. S připojitelným hliníkovým prstenem se už nemusíte bát, že by vám smartphone nebo tablet někdy upadl.

Osobní meteostanice na klíče

Se ztenčující se ozonovou vrstvou se z rakoviny kůže stal strašák, se kterým jsme se museli naučit žít a chránit se. Přirozené by se tak pro nás stává používání opalovacích přípravků s vysokým UV faktorem, používání slunečních brýlí a pokrývky hlavy. Miniaturní nositelná meteostanice QTemp, která už na Kickstarteru nasbírala dostatek prostředků pro svou realizaci, vám navíc řekne, jak dlouho se můžete vystavovat slunečnímu záření.

QTemp měří teplotu v bezprostředním okolí nositele a zároveň úroveň UV záření. Na poloze uživatele, množství UV záření a typu pokožky, pak odhaduje bezpečnou dobu, po kterou se může uživatel pohybovat venku. Rozsah měřených teplot se pohybuje od -20 °C do + 60 °C s přesností 0,5 °C. UVA a UVB je měřeno v rozsahu 0 až 11 s rozlišením 0,1 a přesností 5 % oběma směry.

QTemp
QTemp a obslužná aplikace

Meteostanice je přitom s velikostí třetiny vizitky skutečně malá a hlavně nepotřebuje žádné baterie. Jedná se o pasivní zařízení, které energii pro přečtení dat získá při připojení ke smartphonu přes NFC. Načtení dat trvá pouhou sekundu a můžete je sdílet v aplikaci na mapu počasí. Stejně tak je možné přidat i do fotografie informace o teplotě a UV záření. Chvályhodné přitom je, že kromě dvou nejrozšířenějších operačních systémů Androidu a iOS, jsou podporovány i telefony s Windows 10 Mobile a nechybí ani Blackberry.

QTemp-i
QTemp-i

Kromě QTemp je však k dispozici i pokročilejší verze QTemp-i, která měří UV záření a teplotu nepřetržitě a přenáší je do smartphonu přes Bluetooth Low Energy (BLE). To má tu výhodu, že je bezpečný čas na slunci aktuálnější a varování přesnější. O napájení se v tomto případě stará klasická vyměnitelná výměnná knoflíková baterie.

QTemp
QTemp uchycený v držáku

V rámci kampaně na Kickstarteru může být jeden QTemp váš už za 36 kanadských dolarů (620 Kč) + poštovné. Za QTemp-i pak zaplatíte minimálně 42 kanadských dolarů (720 Kč). Za příplatek 5 kanadských dolarů (90 Kč) vám výrobce přidá praktický držák, který pomocí oboustranné lepicí pásky upevníte na libovolný povrch. Předpokládané datum dodání je letošní červen.

  • Odkaz: www.kickstarter.com
  • Do kdy: 1. 2. 2016
  • Požadovaná částka: 35 000 kanadských dolarů
  • Zatím vybráno: 37 073 kanadských dolarů (23. 1. 2016 16:00)

Navlékněte si smartphone jako prsten

Dnešní tabletofony mají výhodu ve velkém displeji, který nabízí pohodlnější sledování videa a surfování na internetu. Na druhou stranu nejde tak snadno ovládat jednou rukou a hrozí, že vám přitom vyklouzne z dlaně. Zachránit drahé zařízení před poškozením nebo dokonce zničením může šikovný gadget The Ring, který sbírá prostředky na Kickstarteru a který jednoduše připevníte na zadní stranu telefonu.

Jedná se trojici soustředných hliníkových kroužků. Vnější tvoří základnu, která se připevní k telefonu nebo například tabletu. Prostřední prstenec se otáčí o 360°. Vnitřní kroužek, který je možné vyklopit o 90° si můžete navléct na prst jako prsten nebo může posloužit jako stojánek.

Nemusíte se přitom bát, že by prsten váš telefon neudržel. K přilepení je použité lepidlo 3M, které poskytuje pevné spojení, ale zároveň umožňuje i jeho odstranění bez jakýchkoli stop. Design prstenu je však velice tenký, takže při běžném nošení nepřekáží a můžete ho mít připojený neustále. S výškou 3,5 milimetrů je přibližně na polovině nebo méně typického smartphonu.

The Ring

The Ring můžete mít v limitované nabídce už za 20 dolarů (500 Kč). Maloobchodní cena přitom bude 29,95 dolarů (750 Kč). Odhadované datum dodání je pro první sérii už během letošního dubna.

  • Odkaz: www.kickstarter.com
  • Do kdy: 11. 2. 2016
  • Požadovaná částka: 15 000 dolarů
  • Zatím vybráno: 9650 dolarů (23. 1. 2016 16:00)

Zdroje: kickstarter.com, kickstarter.com