GadgetMix: létající tužka s kamerou a snímače tlaku s Bluetooth

12

V dnešním díle našeho seriálu o zajímavých gadgetech jsme pro vás vybrali ze serveru komunitního financování indiegogo.com miniaturní dron s kamerou ovládaný smartphonem nebo tabletem za velmi zajímavou cenu a chytré snímače tlaku v pneumatikách, které vás upozorní na jakýkoliv problém.

Létající kamera do kapsy

Hlavní nevýhodou nejrůznějších dronů je kromě ceny v řadě případů i neskladnost. To však neplatí o 3D Pocketcopter, která se v současnosti uchází o přízeň na indiegogo.com. S výškou přibližně 19 centimetrů a průměrem 4,5 centimetrů skutečně připomíná tužku a podle jeho tvůrců se jedná o nejmenší létající kameru na světě.

3D Pocketcopter je vybavený odnímatelným dvojitým rotorem a pod průhledným krytem na dolní špičce 3D HD kamerou, která umožňuje pořizovat efektní obrázky a 2D/3D videa z různých úhlů. K jejich uložení nabízí 3D Pocketcopter slot pro uložení microSD karty. Pevně zabudovaná baterie by měla podle předchozích testů vydržet na 6 hodin natáčení a 25 minut letu.

Se smartphonem, přes který bude možné 3D Pocketcopter ovládat, poslouží Bluetooth s dosahem zhruba 10 metrů. V tuto chvíli je ve vývoji aplikace pro Android, ale tvůrci slibují, že v květnu 2015, kdy by měl být oficiálně dokončený vývoj, budou připraveny i aplikace pro iOS a Windows Phone.

Očekává se, že konečná cena 3D Pocketcopter bude 99 euro (2 732 Kč). V rámci kampaně však může být dnes vaše už v limitované nabídce za 79 euro (2 180 Kč) s mezinárodní dopravou zdarma. Předpokládané datum dodávky je květen 2015 ve třech barevných provedeních: černá, modrá, žlutá.

  • Odkaz: www. indiegogo.com
  • Do kdy: 20. 9. 2014
  • Požadovaná částka:15 000 euro
  • Zatím vybráno: 18 038 dolarů (13. 9. 2014 18:00)

Inteligentní snímače ohlídají tlak v pneumatikách

Správné nahuštění ochrání pneumatiky před jejich nadměrným opotřebováním a tím se prodlouží jejich životnost. Zároveň však výrazně ovlivňují přilnavost a jízdní vlastnosti automobilu. Právě jejich nesprávné nahuštění způsobí ročně tisíce dopravních nehod, z nichž si významná část vyžádá zranění osádky nebo dokonce smrt. S tím chce skoncovat zajímavý gadget Fobo Tire, který měsíc před skončením kampaně na indiegogo.com již nasbíral více než trojnásobek požadované částky.

Není divu, že řadu motoristů zaujal. Jde o první inteligentní monitorovací systém tlaku v pneumatikách, který pomocí Bluetooth 4.0 přenáší údaje buď do In-Car sledovací jednotky v automobilu nebo do chytrého zařízení s Androidem nebo iOS.

Snímače, které se jednoduše namontují na ventilky pneumatik, sledují tlak v rozsahu 0 - 350 kPa. Dokážou pracovat v teplotách -40 až 85 °C a díky stupni krytí IP57 jsou odolné proti vodě a prachu. O jejich napájení se stará knoflíková baterie, která vystačí až na 2 roky provozu. Snímače Fobo Tire, tak pracují sedm dní v týdnu 24 hodin denně a to přesto, že váží pouhé dva gramy. Jednotka In-Car, která signalizuje stav pneumatik barevnými diodami, si pak vystačí se 2 AA bateriemi.

Fobo Tire

Skutečné rozsáhlé možnosti však nabídne až jejich spolupráce se smartphonem. Přes něj probíhá nejen veškeré nastavování, ale přehledně si můžete zobrazit teplotu a tlak všech pneumatik. Aplikace vás pak upozorní na jakýkoliv problém. Z jednoho smartphonu můžete sledovat až 20 automobilů a údaje sdílet až se 100 uživateli.

Nemusíte se přitom obávat, že by vám senzory někdo jednoduše odšrouboval. Spolu s ním dostanete čtyři pojistné matice. Navíc každý snímač Fobo Tire je uzamčen s Fobo cloudový účet konkrétního majitele. Aplikace vás také upozorní v případě, že některé čidlo pneumatiky chybí.

Jedna sada Fobo Tire se čtyřmi čidly v černém nebo stříbrném provedení a jednou In-Car jednotkou můžete mít v rámci kampaně na indiegogo.com mít za 99 dolarů (2 113 Kč). Ušetříte tak 59 dolarů (1 259 Kč) z budoucí doporučené maloobchodní ceny 149 dolarů (3 180 Kč). Na dalších 20 dolarů (427 Kč) pak vyjde poštovné. Předpokládané datum dodání je listopad 2014, takže stihne ještě letošní zimní sezónu.

  • Odkaz: www. indiegogo.com
  • Do kdy: 16. 10. 2014
  • Požadovaná částka:28 000 euro
  • Zatím vybráno: 18 038 dolarů (13. 9. 2014 18:00)

Zdroje: indiegogo.com, indiegogo.com

Diskuze ke článku
windows
A u snímačů tlaku se aplikace pro Windows Phone nechystá?
Nabakov3
Mne sa páči tá kamera škoda len toho dosahu...
Michal Navrátil
Michal Navrátil
Ty snimace na pneu vypadaji dobre, ale bojim ze u nas v cesku asi moc dlouho nevydrzi, tady se krade ostoset.. :-(
Krištof Pučejdl
Krištof Pučejdl
Vám ta kamerka vážně připomíná... tužku? Mimochodem je zvláštní, že nikde nemají video zobrazující let toho dronu. Mě totiž připadá, že to s takto umístěnými vrtulkami ani létat nemůže. Celé to video mi hodně evokuje spíše parodie na představení produktu od vtipálků na YT.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze