GadgetMix: inteligentní zámek na kufr a bunda z Návratu do budoucnosti

3

V dnešním díle našeho seriálu jsme pro vás vybrali gadget, který ocení všichni náruživí cestovatelé. Inteligentní zámek na zavazadlo AirBolt nabízí mnohem víc než jen odemykání smartphonem přes Bluetooth. Druhý gadget je pak pro všechny fanoušky filmové trilogie Návrat do Budoucnosti. Je jím bunda se zabudovaným sušením.

Inteligentní zámek ochrání vaše zavazadla

Každý, kdo již někdy cestoval letadlem, ví, že je kvalitní zámek na kufr k nezaplacení. Zajímavý australský zámek AirBolt, který již má na Kickstarteru nasbíráno víc než 1,5násobek požadované částky a do konce mu zbývá více než měsíc, však dokáže mnohem víc než jen udržet kufr zavřený a odradit zloděje od krádeže. Jeho tvůrci ho označují jako skutečně chytrý cestovní zámek.

Cestovní zámky obvykle fungují na čtyřmístný číselný kód. Kolečka, kterými se nastavuje, jsou však titěrná a pokud ho zapomenete například, když dlouho nikam necestujete, tak můžete ručně zkoušet všechny kombinace nebo ho přeříznout a vyhodit. AirBolt využívá k zamčení Bluetooth. Stačí, aby byl váš smartphone v dosahu a otevřete ho jediným stisknutím tlačítka. Náhodnému odblokování se zabrání tak, že zámek se jednoduše znovu sám uzamkne, pokud není lanko vyjmuto z blokovacího mechanismu.

AirBolt

Nemusíte se přitom bát, že se do zámku už nedostanete, pokud svůj telefon ztratíte nebo se vám vybije baterie. Odemknout jde pomocí vámi nastaveného PINU v aplikaci z jiného kompatibilního telefonu s Androidem nebo iOS. Případně zadáním kombinace stisků dvou fyzických tlačítek, kterou si můžete naprogramovat na samotném zámku.

AirBolt

AirBolt nicméně počítá i s bezpečnostními kontrolami, které se staly nedílnou součástí cestování. V některých zemích mohou při cestách do USA být cestovní zavazadla odemčena a znovu uzamčena kvůli pravidlům amerického úřadu pro bezpečnost v dopravě (TSA). Bezpečnostní pracovníci mají v takovém případě právo otevřít zámek i násilím a zničit ho. AirBolt s tím nicméně počítá a je ho možné odemknout standardizovanými klíči TSA. Zároveň však můžete tuto funkci deaktivovat, pokud cestujete do nebo ze země, které nepoužívá normy TSA.

AirBolt

Funkcí, které zámek nabízí je mnohem víc. Může fungovat jako alarm, který vás upozorní, když se někdo nepovolaný vzdálí s vaším zavazadlem. Můžete však spustit i poplach manuálně, což oceníte, když nemůžete najít AirBolt nebo zavazadlo, ke kterému je připojený.

AirBolt

Zajímavou funkcí je však i možnost lokalizace. Každý rok se ztratí desítky miliony zavazadel. AirBolt má maximalizovat vaší šanci úspěšně nalézt ztracené zavazadlo. Aplikace vám ukáže poslední známou pozici zámku. Využívá k tomu tzv. „crownsourced GPS“ To funguje tak, že když někdo s AirBolt nebo partnerskou aplikací zachytí signál vašeho AirBolt, může anonymně poslat jeho ID do systému, odkud si jeho polohu stáhne vaše aplikace. Není k tomu třeba, aby nxla v zařízení zabudovaná SIM karta.

AirBolt

Aplikace nabízí rovněž detailní přehled o každém odemknutí a nechybí ani sociální prvky. AirBolt umožňuje poslat práva k odemknutí dalšímu uživateli. Můžete například poslat zamčený balíček svému příteli a budete mít jistotu, že ho odemkne skutečně pouze on.

AirBolt

V rámci limitované nabídky Earli Bird Traveller může být jeden AirBolt váš už za 60 australských dolarů (1 070 Kč). Očekávaná maloobchodní cena je přitom 79,95 australských dolarů (1 420 Kč). Odhadované datum dodání je srpen 2016.

  • Odkaz: www.kickstarter.com
  • Do kdy: 12. 12. 2015
  • Požadovaná částka: 50 000 australských dolarů
  • Zatím vybráno: 75 825 australských dolarů (6. 11. 2015 12:00)

Samosušící bunda jako z Návratu do budoucnosti 2

Ve filmu Návrat do budoucnosti 2 přicestoval hlavní hrdina do 21. října 2015. Na létající automobily z více než čtvrt století staré vize naší přítomnosti si sice musíme ještě počkat, ale další ze zajímavých vychytávek, které měly být dnes zcela běžné, bychom se mohli brzo dočkat. Tedy pokud samosušící bunda s poněkud krkolomným názvem Falyon SDJ-01 nasbírá potřebné prostředky. Čas na to má až do poloviny prosince. Jediné, co jí bude chybět, je automatická regulace velikosti.

Sušení zajišťuje dvojice ventilátorů, které jsou schopné dosáhnout cirkulace vzduchu s vyšším tlakem a rychlostí stejnou nebo vyšší než komerčně dostupné vysoušeče vlasů. Vzduch s vysokým tlakem cirkuluje mezi vnitřním a vnějším pláštěm, což maximalizuje schopnost sušení. Bunda přitom schne zevnitř ven, takže vrstvy nejblíže vaší kůži jsou suché jako první. V blízkosti límce jsou pak dva výfukové ventily, kudy se vypustí vzduch po usušení bundy. Proud vzduchu jako vedlejší efekt usuší nebo ochladí vaše vlasy a tvář.

Falyon SDJ-01

Každý z ventilátorů váží přibližně 113 gramů, takže je lehčí než běžný mobilní telefon, díky čemuž bundu příliš nezatěžují. O napájení se stará dobíjecí akumulátor, který je umístěn v jedné z vnitřních kapes. Kromě toho má bunda speciální vnitřní kapsy i pro váš smartphone a tablet.

Falyon SDJ-01

Na jedno nabití přitom vystačí kapacita akumulátoru na 30 minut nepřetržitého běhu ventilátoru. Akumulátor můžete dobíjet bez nutnosti vyjmutí. Dobíjecí kabel je součástí bundy. Vypínač je zabudovaný u spodního okraje bundy. Tvůrci však slibují, že u finálního produktu proti prototypu ještě zapracují na designu a na dalších funkcích.

Falyon SDJ-01

Bunda bude k dispozici ve čtyřech barevných provedeních – stříbrném, bílém, modrém a černém. Speciální edice bude pak odpovídat filmové předloze, tedy kombinace červená a tmavě modré.

Falyon SDJ-01

V rámci limitované nabídky může být bunda vaše už za 185 dolarů (4 600 Kč). Speciální edice pak vyjde na nemalých 275 dolarů (6 800 Kč). Předpokládané datum dodání je v dubnu 2016.

  • Odkaz: www.kickstarter.com
  • Do kdy: 14. 12. 2015
  • Požadovaná částka: 30 000 dolarů
  • Zatím vybráno: 1 298 dolarů (6. 11. 2015 12:00)

Zdroje: kickstarter.com, kickstarter.com

Diskuze ke článku
Ondřej Veselý
Ondřej Veselý
A jak se to pere? :-D
briza
Chtěl jsem si vyvinout nějaký samosušení na psa, ale při testech nespolupracoval a odmítal nosit na zádech autobaterii, takže jsem od toho musel upustit.
king
Chci vidět za jak dlouho to uschne kdyz se s tím spadne do rybníka a jestli to prezijou vetraky a baterka.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze