GadgetMix: Hodinky, které nahradí lékařské vyšetření

1

Cukrovka, neboli diabetes, je jednou z nejrychleji šířících se civilizačních chorob, ke které přispívá i náš sedavý způsob života. Chytré hodinky infra-V však mají šanci nejen těmto nemocným pomoct. Jsou doslova prošpikovány pokročilými lékařskými senzory, které zajišťují neustálé podrobné sledování zdravotního stavu.

Současné chytré hodinky a fitness náramky dokážou pomocí akcelometru sledovat počet kroků, případně pomocí senzoru měřit tep. Chytré hodinky infra-V naproti tomu nabízí celou škálu pokročilých zdravotnických senzorů, které podrobně monitorují vaše důležité životní funkce a dají vám tak kdykoli okamžitou informaci o vašem momentálním zdravotním stavu, aniž byste museli navštívit lékaře. V případě mimořádné situace vás na to nejen upozorní, ale umožní zavolat si i o pomoc včetně udání své přesné polohy.

infra-V

Infra-V na rozdíl od podobných chytrých hodinek mohou fungovat zcela samostatně a jedná se v podstatě o smartphone v podobě hodinek. Můžete je však použít i spárované s jakýmkoli zařízením, které podporuje Bluetooth SPP. Výrobce slibuje aplikaci pro Android a iOS.

O přesných parametrech výrobce mlčí, ale hodinky mají v sobě zabudovaný Quad Band GSM, mikrofon a reproduktor. Dále je v jejich výbavě i Wi-Fi, již zmiňované Bluetooth LE, GPS, microSD slot nebo HD kamera. Hodinky se ovládají přes čtvercový dotykový displej a běží na neznámé verzi Androidu, který si však výrobce upravil vlastní nadstavbou. Neznámá je i výdrž, která je u nositelné elektroniky jedním z nejdůležitějších parametrů, ale nabíjení probíhá bezdrátově.

Monitorování probíhá neinvazivně

Při monitorování infra-V používají neinvazivní spektrometrii, takže vše je naprosto bezbolestné a funguje zcela automaticky. Výčet parametrů, které sleduje, je přitom úctyhodný, k dispozici je více než 18 individuálních senzorů. Kontinuálně monitoruje hladinu glukózy v krvi, krevní tlak, tep, EKG křivku, stupeň okysličení, funkci ledvin, teplotu těla i úroveň stresu. Počítá však také i spálené kalorie a aktuální rychlost spalování. Pokud je budete nosit i v noci, bude monitorovat také kvalitu vašeho spánku.

infra-V

Jednou z velkých skupin, které hodinky ocení, jsou diabetici. Ti jinak musí několikrát denně měřit glukózu v krvi z kapky krve. To je bolestivé, časově náročné, může to způsobovat mozoly a citlivé prsty. Navíc je to i obtížné, pokud mají vizuální omezení nebo jsou méně obratní. Jen v České republice se s některým typem diabetu léčí přibližně 850 tisíc pacientů. Od roku 1980 narostl počet nemocných diabetem 2,5krát a ročně se objeví zhruba 10 tisíc nových případů. Pokud by toto tempo pokračovalo, bude v roce 2035 tímto onemocněním trpět každý desátý občan ČR bez ohledu na věk a pohlaví.

Pomohou i sportovcům s tréninkem

Infra-V však nejsou pouze pro nemocné, ale míří i na skupinu aktivních lidí a sportovců. Mezi jejich fitness vlastnosti patří sledování ujeté vzdálenosti, krokoměr, aktivita svalů a úroveň hydratace. V režimu osobního trenéra umožňuje uživateli používat vlastní programy pro sledování a stanovovat si cíle pro kardiovaskulární trénink tak, aby dosáhli maximálního efektu.

infra-V

Chytré hodinky infra-V můžete mít v rámci kampaně na Indiegogo.com už za 299 dolarů (6 410 Kč). Pokud máte zájem, měli byste si však pospíšit, protože kampaň končí už v úterý. V ceně je pouze poštovné v rámci USA a Kanady. Náklady na dopravu do dalších zemí bude výrobce řešit individuálně. Předpokládané datum dodání, kdy by se první infra-V měly dostat ke svým majitelům, je pak stanovena na první čtvrtletí roku 2015.

  • Odkaz: www.indiegogo.com
  • Do kdy: 21. 10. 2014
  • Požadovaná částka: 50 000 dolarů
  • Zatím vybráno: 54 123 dolarů (18. 10. 2014 12:00)

Zdroje: indiegogo.com