GadgetMix: Energie sbalená v elegantním koženém opasku

2

Největší slabinou dnešních smartphonů je výdrž. Stále výkonnější hardware nejde ruku v ruce s kapacitou akumulátorů, takže mnohdy musíme nabíjet každý den. Řešením bývají externí baterie, která se vyrábí v nejrůznějších kapacitách a provedeních. Jedním ze zajímavých nápadů je její zabudování do opasku.

Nejedná se přitom o nový nápad. Už loni sbíral neúspěšně na Kickstarteru a Indiegogo prostředky vynálezce Avi Galor na svůj akumulátor, který se podobal zapalovači Zipo, a který se dal připnout na opasek jako spona. Dalším je pak spona Volt Buckle, která poslouží i jako nabíječka do zásuvky. Uživatel pod přezdívkou Nifty, který v současnosti sbírá prostředky pro svůj opasek XOO, je však zdá se úspěšnější. Za čtyři dny od zahájení kampaně už má pohromadě 72 procent požadovaných prostředků a před sebou ještě téměř měsíc.

Nejedná se přitom o jeho první úspěch na serverech komunitního financování. Už loni slavil úspěch s výměnou paměti MiniDrive pro notebooky MacBook, kdy na Kickstarteru vybral téměř 35násobek požadované sumy.

Jeho nový projekt XOO má podobný potenciál zaujmout případné zájemce a to nejen svou praktičností, ale i zajímavým technickým provedením. Na první pohled vypadá jako elegantní kožený pánský pásek a i podobně váží.

Nový typ keramické baterie

Mezi dvěma vrstvami kůže je však zašitý nový typ Li-Pol keramické flexibilní baterie, která je velice bezpečná, nereaktivní a odolná, a která disponuje kapacitou 1 300 mAh. Dalších 800 mAh pak nabízí spona. Celková kapacita je tak 2 100 mAh, což odpovídá běžné kapacitě dnešních smartphonů.

XOO

Opasek se nabije za tři hodiny, stejnou dobu pak trvá, aby svou energii předal nabíjenému zařízení. Plochý kabel je magnetický a skrývá se na vnitřní straně opasku. Není třeba žádné složité nastavování. V případě, že potřebujete nabíjet, kabel jednoduše vytáhnete a připojíte smartphone. Kabel je přitom dostatečně dlouhý, aby dosáhl až do kapsy.

Nabíjecí opasek XOO je kompatibilní s Androidem, iOS i Windows Phone. Standardně je na konci plochý microUSB port, ale v případě, že potřebujete nabíjet zařízení od Applu s konektorem Lightning jednoduše připojíte adaptér.

Důležitý je i vzhled a provedení

Tvůrce však nechtěl nabídnout pouze další externí baterii, i když netradičního tvaru, ale stejný význam klade i na zpracování. Při jeho navrhování spolupracoval se zkušenými designéry, kteří propracovali každý aspekt jeho vzhledu. Byla na něj vybrána prvotřídní kůže, která je dost odolná na každodenní nošení. K dispozici bude několik velikostí – malá (71,12 až 81,28 centimetrů), střední (81,28 až 91,44 centimetrů), velká (91,44 až 101,6 centimetrů) a extra velká (101,6 až 111,76 centimetrů). Zájemci o delší pásky nebo veganské materiály se mohou ozvat přes emailovou konferenci.

Spona je vyrobena z leštěného zinku a pro zapínání byl použit západkový mechanismus, který nepoškozuje kožený pásek. Uvnitř spony jsou dvě 400mAh Li-ion baterie. Každá spona pak obsahuje dva nabíjecí body pro přenos energie z a do pásku. Na horní straně spony je navíc pět LED diod, které ukazují, jak moc je pásek nabitý.

Spona a pásek do sebe lehce zapadají a v budoucnu by tak mohly přibýt i další spony a pásky, které bude možno jednoduše kombinovat. Pro začátek budou existovat dvě barvy pásku – černá a hnědá. Zaregistrovat se mohou i zájemkyně o dámské pásky a vše bude záviset na poptávce.

Nejvýhodnější limitované nabídky už jsou bohužel pryč. Jen opasek, tak může být váš za 155 dolarů (3 451 Kč). I tak však ušetříte 45 dolarů (1 002 Kč) z doporučené maloobchodní ceny. Vybrat si přitom můžete, jakou barvu pásku chcete. Poštovné je zdarma. Předpokládané datum dodání je červenec 2015.

  • Odkaz: www. indiegogo.com
  • Do kdy: 18. 12. 2014
  • Požadovaná částka:50 000 dolarů
  • Zatím vybráno: 36 190 dolarů (22. 11. 2014 18:00)

Zdroje: indiegogo.com, theverge.com

Diskuze ke článku
Petr
Ta cena je šílenost.
.....
Nejen cena, ale i ta kapacita..nesmysl..nerekl bych nic kdyby ten pasek mel kolem 20tis mAph pak by ta cena ani nevadila a videk bych v tomhle nejaky smysl..ale takhle..k nicemu..to si radsi vezmu do kapsi externi zdroj s petinasobnou kapacitou

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze