GadgetMix: elektronický nos na potraviny a pepřový sprej

2

V dnešním díle našeho seriálu vám představíme praktický pepřový sprej kombinovaný s výkonnou svítilnou a propojený s mobilním telefonem, který vyšle volání o pomoc. Pokud chcete vědět, co jíte, nebo se obáváte otravy z jídla, mohl by vás naopak zaujmout příruční skener vybavený elektronickým nosem, který zachytí všechny stopy zkaženého jídla.

Pepřový sprej, který sám zavolá o pomoc

Chodíte často tmavými opuštěnými místy a bojíte se přepadení? Můžete si na svou obranu pořídit například pepřový sprej, ale TigerLight Peacekeeper Mini nabízí mnohem víc. V elegantním těle z polykarbonátu kombinuje pepřový sprej s výkonnou baterkou. Už jen samotný pepřový sprej nabízí vojenský výkon, dostatečný k tomu, abyste s ním zastavili více útočníků na 30 až 45 minut, což vám dává dostatek času na to, abyste se dostali pryč.

Výkonnou svítilnu využijete, abyste si posvítili na cestu, ale s také s ní prudkým světelným výbojem můžete oslnit útočníka a svítilna může blikáním vysílat signál SOS. Nemusíte se přitom bát, že si při ovládání svítilny omylem stříknete pepřovou látku do obličeje. Ovládání obou částí je oddělené. Spolu s Peacekeeperem Mini bude dodáván i praktický pásek, který si navléknete na ruku, a sprej tak ani při potyčce neupustíte.

Peacekeeper Mini však přichází s něčím navíc – spolupracuje totiž s vaším mobilním telefonem. Jedná se o technologii, kterou výrobce nazývá Bluetooth/GPS „Crowd Alert“. Peacekeeper Mini při aktivaci vyšle signál do připojeného mobilního telefonu, ten pak odešle zprávu na zadané kontakty s upozorněním, že jste se ocitli v úzkých spolu s polohou, kde se právě nacházíte.

Bez propojení s telefonem může být Peacekeeper Mini váš už za příspěvek alespoň 40 dolarů (7cca 95 Kč). Za rovných 100 dolarů (cca 1 987 Kč), pak dostanete hned tři Peacekeepery Mini s Bluetooth/GPS „Crowd Alert“, takže jeden vyjde na 33,33 dolarů (cca 662 Kč). Předpokládaná maloobchodní cena je však 79,95 dolarů (cca 1 588 Kč). Výrobce nicméně slibuje, že pokud se podaří vybrat alespoň 150 000 dolarů, poskytne Bluetooth/GPS „Crowd Alert“ všem účastníkům kampaně. Předběžný dodací termín pak je v září 2014.

  • Odkaz: www.indiegogo.com
  • Do kdy: 2. 5. 2014
  • Požadovaná částka: 50 000 dolarů
  • Zatím vybráno: 33 552 dolarů (18. 4. 2014 18:00)

Elektronický nos vás ušetří zkaženého žaludku

Každoročně se vyhazují miliony tun potravin, kterým prošla trvanlivost, a u kterých nechceme riskovat, že nám bude zle. Stejně tak však každý rok skončí miliony lidí s otravou jídlem, protože snědli jídlo, o kterém se domnívali, že je ještě v pořádku.

Problémem některých jedovatých sloučenin, které vznikají při zkažení masa je to, že vlastně ani nezapáchají, takže nepomůže čichnout si k nim. Tomu by měl zabránit praktický přístroj Peres. Jedná se o jednoduchý přenosný elektronický nos, který umožňuje uživatelům rychle a snadno zjistit, zda je produkt čerstvý, zda je nebezpečný pro zdraví a zda existuje riziko otravy jídlem.

Peres obsahuje čtyři typy senzorů, které měří teplotu, vlhkost a těkavé organické sloučeniny. V těsné blízkosti rozkládajícího se hovězího, vepřového masa, drůbeže a ryb, k jejichž zkoumání je Peres určen, může být detekováno více než 100 různých těkavých látek.

Ovládat přístroj zvládne skutečně každý. Stačí ho namířit na pokrm a stisknout tlačítko. Senzory v Peresu detekují množství těkavých organických látek ve vzorku a hodnoty upraví s ohledem na jeho teplotu a vlhkost. Údaje jsou přeneseny přes Bluetooth do smartphonu nebo tabletu s Androidem nebo iOS, kde jsou v aplikaci zobrazeny v přehledné podobě spolu s doporučeními týkající se bezpečnosti produktu. O výsledky se přitom můžete podělit i se svými přáteli.

Předpokládaná konečná cena Peresu bude 150 dolarů (cca 2 980 Kč), ale v rámci kampaně může být váš v limitované edici už za 120 dolarů (cca 2 384 Kč). Vybrat si můžete hned z pěti barev – černá, modrá, zelená, fialová a bílá. K tomu navíc dostanete set kuchařské čepice a zástěry. Pokud byste přispěli 220 dolarů (cca 4 370 Kč), dostanete přístroje dva a ještě vás může hřát dobrý pocit, že jste udělali dobrý skutek. Výrobce spolupracuje s organizací Action Against Hunger, která bojuje proti dětskému hladu ve světě, a z vašeho příspěvku poukáže 20 dolarů této organizaci.

Poštovné v rámci USA a EU je zdarma. K prvním uživatelům by se měl Peres dostat už v průběhu července. Další várka se pak dostane k zákazníkům, po spuštění masové výroby v říjnu, během listopadu.

  • Odkaz: www.indiegogo.com
  • Do kdy: 31. 5. 2014
  • Požadovaná částka: 50 000 dolarů
  • Zatím vybráno: 26 951 dolarů (18. 4. 2014 18:00)

Zdroje: indiegogo.com, indiegogo.com