GadgetMix: celosvětově použitelný tracker a ochrana kabelů

4

V dnešním díle našeho pravidelného seriálu jsme pro vás vybrali dva zajímavé gadgety z Indiegogo. V prvním případě se jedná o praktický lokalizační tracker, který využívá pro určení polohy mobilní sítě a funguje celosvětově. Dále je zde ochrana kabelů Lightning a MagSafe, které zabrání jejich poškození u připojení konektoru.

Mobilní sítě vám řeknou, kde jste

Na trhu existuje celá řada trackerů, která umožňuje sledování polohy vaší, vašich blízkých nebo předmětů. Některé z nich používají Bluetooth a jsou omezeny na desítky metrů. Jiné pracují s GPS a vyžadují pravidelné poplatky. Tracker iTraq, který v současnosti sbírá úspěšně prostředky na indiegogo.com, nic z toho nepotřebuje.

iTraq je velký přibližně jako pět kreditních karet na sobě, takže ho můžete mít v odkládací přihrádce svého auta, pod sedlem kola nebo pomocí praktického poutka připevněný na batohu. Podle svého výrobce se jedná o první mobilní zařízení, které je možné použít celosvětově a které je možné používat kdekoli.

Přesto zde existuje omezení. Pro určení polohy používá iTraq umístění mobilních vysílačů a je tak omezený pouze na lokality, kde existují mobilní služby. Přesnost určení polohy, pak závisí na hustotě sítí, která je ve městech mnohem hustší než ve volné krajině. Přestože nedosahuje přesnosti GPS, stačí to, abyste věděli, zda je vaše dítě ve škole nebo na hřišti nebo, zda je vaše auto stále tam, kde jste ho zaparkovali.

iTraq

Nevýhodou zařízení s GPS naproti tomu je, že spotřebovávají velké množství energie. V tomto případě akumulátor s kapacitou 2 400 mAh vystačí na tři roky provozu. Proprietární software totiž umožňuje iTraq zůstávat po většinu doby v režimu spánku. V závislosti na plánu nastaveném uživatelem se iTraq probudí, určí svou polohu pomocí skenování BTS a přes zabudovanou SIM odešle data na server. Poté se všechny informace o umístění zobrazí na webových stránkách nebo mobilní aplikaci, která je k dispozici pro Android, iOS a Windows Phone.

Aplikace umožňuje sledovat aktivity, zbývající životnost a spravovat všechny vaše iTraq. Umožňuje rovněž aktivovat režim Guard Mode, který vás upozorní, když iTraq opustí vymezenou oblast.

iTraq

Předplacená karta, která funguje celosvětově, vystačí přibližně na 1 500 komunikačních cyklů, což odpovídá asi třem letům provozu. Tedy stejně jako u akumulátoru. Výrobce počítá do budoucna se zprovozněním služby, kdy by bylo za poplatek možné dobít kredit na SIM kartě a akumulátor.

V rámci limitované nabídky můžete mít jeden iTraq už za 49 dolarů (1 190 Kč). Dalších 25 dolarů (600 Kč) pak musíte přidat jako mezinárodní poštovné. Předpokládané datum dodání je srpen 2015.

  • Odkaz: www.indiegogo.com
  • Do kdy: 4. 4. 2015
  • Požadovaná částka: 35 000 dolarů
  • Zatím vybráno: 62 530 euro (21. 2. 2015 12:00)

Ochrání kabely před zlomením a poškozením

K tomu, aby měl nějaký projekt na serverech komunitního financování úspěch, nemusí být přelomový, složitý ani drahý. Stačí dobrý nápad a najít něco, co lidi zaujme nebo potřebují. To je případ i ochrany nabíjecích kabelů Lightning Saver a MagSafe Saver, která je určena v prvním případě pro majitele iPhonů a iPadů a ve druhém případě pro majitele přenosných počítačů Apple. Více než měsíc před koncem kampaně má na svém kontě nejen všechny požadované prostředky, ale už tuto hranici překročila více než 2,2krát.

Nabíjecí kabely jsou obvykle navržené s odlehčením v podobě žebrování (strain relief = SR), jehož úkolem je minimalizovat ohýbání a uvolnit tlak při odpojování. Tím, že rozkládá tlak na nejslabším a nejvíce namáhaném místě, zabraňuje poškození.

Apple však od SR v zájmu čistého a elegantního designu upustilo. Trpí však tím ochrana kabelu. U většiny Lightning kabelů dosahuje opotřebení po 6 až 8 měsících takové úrovně, že se kabel na spodní straně konektoru začíná trhat a obnažují se vnitřní vodiče. To zvyšuje bezpečnostní riziko a i když můžete kabel vyspravit lepící páskou, nevyhnete dříve či později se koupi nového Lightning kabelu.

Lightning Saver

Lightning Saver tento problém elegantně řeší. Skládá se ze dvou bílých gumových dílů, které obepínají kabel u jeho napojení s konektorem a absorbují nárazy a zabraňují zkroucení a zlomení. Celé je to spojeno tvrdými barevnými spojkami, které do sebe zaklapnou a které brání před poškozením a udržují Saver v požadované poloze. Tyto vnější části jsou dodávány v osmi pestrých barvách, takže si vybere každý.

Tvůrci Lighting Saver již lokálně vyzkoušeli na Tchaj-wanu, kde se poslední verze během několika měsíců prodalo více než půl milionů kusů. Tento úspěch je přesvědčil, že je čas se svým gadgetem expandovat i do zbytku světa.

MagSafe Saver

Na základě zpětné vazby zákazníků a jejich požadavků přitom rozšířili svou nabídku i o MagSafe Saver pro uživatele MacBooků. Ty fungují na stejném principu jako u Lightning Saveru a chrání kritická místa na kabelu u nabíjecího zdroje. K dispozici jsou v pěti barevných provedeních.

Dva kusy Lightning Saver můžete mít v rámci kampaně na Indiegogo.com už za 5 dolarů (122 Kč). Dva kusy MagSafe Saver můžete mít za 6 dolarů (146 Kč). Sada, ve které jsou po dvou kusech Lightning Saver a MagSafe Saver, je za 7 dolarů (170 Kč). Poštovné je zdarma a předpokládané datum dodání je duben 2015.

  • Odkaz: www.indiegogo.com
  • Do kdy: 29. 3. 2015
  • Požadovaná částka: 20 000 dolarů
  • Zatím vybráno: 44 053 euro (21. 2. 2015 12:00)

Zdroje: indiegogo.com, indiegogo.com

Diskuze ke článku
Lukáš
Ten krám na kabely od Applu mě celkem pobavil. Když jsou neschopné ruce, tak ani tohle nepomůže, já mám dva takové kabely, jeden dva a druhý tři roky s denním užíváním a světe div se, jsou jako nové, až na barvu.
Richard Kylián
Richard Kylián
Nápad je to sice dobrej, ale co zabrání tomu kabelu se ukroutit o ten kousek dál?
R1S0
"Apple však od SR v zájmu čistého a elegantního designu upustilo."

Apple od toho upustil, aby si uzivatel kupil kazdy polrok novy nabijacku...
Yegor
No nevím, mag safe mám stále první už nějaký ten rok a stále v pohodě....

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze