Fotosouboj: Apple iPhone 4S vs Nokia N9 vs Samsung Galaxy S II

Na poli špičkových fotomobilů se utkají tři rivalové. Každý má co nabídnout. iPhone 4S snímač BSI a výbornou obrazovou kvalitu, Samsung Galaxy S II pak excelentní makro snímky a Nokia N9 nejsvětelnější objektiv F/2,2. Kdo zvítězí? Máte jasného vítěze? Vše může být nakonec jinak.

V dnešním seriálu jsme se podívali na zoubek třem kvalitním fotomobilům. Každé z těchto zařízení ukazuje své silné a slabé stránky v různých oblastech. Z jejich vlastností a výsledků můžeme pozorovat slabší blesk u některého z účastníků, překvapivě nekvalitní fotografie za zhoršených světelných podmínek, ale i výbornou obrazovou kvalitu a tím i potvrzující se trend, že fotomobily opravdu šlapou na paty laciným kompaktním fotoaparátům.

Nokia N9 / Samsung Galaxy SII / Apple iPhone 4S

U jednotlivých fotomobilů jsme pořídili sérii snímků v různých situacích a podmínkách. Snímky nejsou nijak upravovány a ponecháno bylo automatické nastavení s tím, že občas byl manuálně zapnut/vypnut blesk, pokud telefon scénu opakovaně špatně posoudil. Posuďte sami, kdo si vedl nejlépe, kdo zklamal na celé čáře, kdo mile překvapil.

Apple iPhone 4S

Nová generace iPhonu 4S pro letošní rok přináší zejména dvě velké inovace. Jedna z nich se týká našeho foto souboje a tím jsou schopnosti fotoaparátu, druhou podstatnou změnou je dvoujádrový procesor A5 s frekvencí 1 GHz a pamětí RAM 512 MB. Zapracovalo se i na lepším signálu, díky implementaci druhé antény. Datová nástavba HSDPA navýšila svoji rychlost na 14,4 Mbps. Výčet změn pak můžeme uzavřít přítomností nového chytrého hlasového asistenta Siri. Zobrazovací schopnosti jsou opět díky 3,5 palcovému IPS displeji s rozlišením 640 x 960 bodů na špičkové úrovni. Zpracování nového iPhonu se skládá především z ušlechtilých materiálů čítajících kov a sklo.

Apple iPhone 4S - oficiální fotografie
Recenze Apple iPhone 4S – Inovovaná duše

Fotoaparát přichází s inovovaným fotoaparátem o rozlišení 8 MPx s automatickým zaostřováním a touch focusem. Snímač je typu CMOS BSI, jehož hlavní přednostní jsou kvalitnější snímky za zhoršených světelných podmínek. Back Side Illumination je technologie, díky které čip zachytí až o 60 - 90% více světla. Se snímačem jde ruku v ruce i nová optika, u které se zapracovalo hlavně na světelnosti, mající nyní hodnotu f/2,4

Samsung Galaxy S II

Samsung Galaxy S II I9100 se pasuje do role jednoho z nejlépe vybavených zařízení pro rok 2011. O vysoce nasazenou laťku se postaral dvoujádrový procesor Exynos 1,2 GHz s operační pamětí s kapacitou 1 GB a dotykový displej Super AMOLED Plus s úhlopříčkou 4,3 palce s WVGA rozlišením. Sebevědomím může oplývat i v datových technologiích HSPA+, Wi-Fi a/b/g/n + Wi-fi direct. Operační systém si podává ruce s Androidem 2.3.5 Gingerbread s aktualizací na Android 4.0, přislíbenou na začátku příštího roku. Zaujme i baterie o kapacitě 1 650 mAh.

Samsung Galaxy S II - oficiální fotografie

U fotoaparátuv tenkém těle nemůžeme očekávat kdovíjakou optiku s rozměrným čipem, který je zde velikosti 1/3,2". Optika vykazuje světelnost f/2,6. I přes menší čip a horší světelnost jsou obrazové výsledky nadprůměrné. Vynikající výsledky v praxi můžeme spatřit u makro snímků, které jsou ostré i z menší vzdálenosti. Videokamera pořizuje videa ve Full HD rozlišení.

Nokia N9

Nokia N9 je první a pravděpodobně poslední smartphone, který je vybaven operačním systémem MeeGo. Ten vyvíjela Nokia společně s Intelem a výsledek jejich práce je opravdu povedený. Mnoho uživatelů volá po dalších telefonech s tímto operačním systémem, Nokia se však rozhodla pro Windows Phone.

Nokia N9 - oficiální fotografie

Kromě nového operačního systému nabízí Nokia N9 také velmi slušnou výbavu. Nalezneme zde například 1GHz procesor společně s 1 GB paměti RAM, 3,9" AMOLED displej krytý zaobleným sklem Corning Gorilla Glass, podporu 3G, NFC a o co nám jde dnes nejvíce - 8 Mpx fotoaparát s optikou Carl Zeiss.

Nokia N9 je vybavena velmi kvalitní fotoaparátem, který se pyšní mnoha skvělými vlastnostmi. Disponuje širokoúhlým objektivem s ohniskem 28 mm, skvělou světelností F/2.2, dvojitým LED bleskem a v neposlední řadě automatickým ostřením doplněným o touch-focus. Zajímavostí je, že fotoaparát dokáže fotit ve 3 poměrech stran, přičemž pokaždé s jiným rozlišením. Standardně při širokoúhlém záběru (16:9) fotí v rozlišení 3552 × 2000 pixelů, tedy "pouze" 7 Mpx. Na zmíněných 8 Mpx dosáhne až při použití poměru stran 4:3.

Exteriér - průměrné osvětlení - zataženo

iPhone 4S / Samsung Galaxy S II / Nokia N9

iPhone 4S / Samsung Galaxy S II / Nokia N9

iPhone 4S / Samsung Galaxy S II / Nokia N9

iPhone 4S / Samsung Galaxy S II / Nokia N9

Interiér - slabé osvětlení

iPhone 4S / Samsung Galaxy S II / Nokia N9

iPhone 4S / Samsung Galaxy S II / Nokia N9

Interiér - dobré osvětlení

iPhone 4S / Samsung Galaxy S II / Nokia N9

iPhone 4S / Samsung Galaxy S II / Nokia N9

iPhone 4S / Samsung Galaxy S II / Nokia N9

Ostření - makro a touch focus

iPhone 4S / Samsung Galaxy S II / Nokia N9

iPhone 4S / Samsung Galaxy S II / Nokia N9

iPhone 4S / Samsung Galaxy S II / Nokia N9

iPhone 4S / Samsung Galaxy S II / Nokia N9

iPhone 4S / Samsung Galaxy S II / Nokia N9

Práce s bleskem

iPhone 4S / Samsung Galaxy S II / Nokia N9

iPhone 4S / Samsung Galaxy S II / Nokia N9

iPhone 4S / Samsung Galaxy S II / Nokia N9

iPhone 4S / Samsung Galaxy S II / Nokia N9

iPhone 4S / Samsung Galaxy S II / Nokia N9

iPhone 4S / Samsung Galaxy S II / Nokia N9

iPhone 4S / Samsung Galaxy S II / Nokia N9

iPhone 4S / Samsung Galaxy S II / Nokia N9

iPhone 4S / Samsung Galaxy S II / Nokia N9

iPhone 4S / Samsung Galaxy S II / Nokia N9

Pohled Michala Kostka

Přiznám se, že troufnout si odhadnout vítěze je velmi obtížně a možná by bylo i nefér říct "tento telefon je jednoznačný vítěz". Víceméně, všechna zařízení se prezentovala vyrovnanými výsledky, někde bylo lepší jedno zařízení, v jiné situace zase druhé zařízení. Ale paušalizovat a říct "toto zařízení bylo ve všech oblastech nejlepší" nelze. Vypíchnout mohu silné a slabé oblasti, kde se zařízení ukazovaly v tom nejlepším světle nebo naopak, pokulhávaly.

Samsung Galaxy S II má silnou stránku v podobě výkonného přisvětlovacího blesku. Dále se potvrzuje, že v makro snímcích je prostě pan fotograf. Naopak noční scéna nebo zhoršené světelné podmínky nejsou tím pravým ořechovým. Z pořízených snímků můžeme vyčíst vyšší hladinu šumu a značný úbytek detailů. Kvalita je poté bídná.

Co nový iPhone 4S? Přisvětlovací blesk je zklamáním a asi největší slabinou. Jak výkonnost a účinnost, která je velmi malá, pak i absence diody pro zaostření snímku. Stejně jako předchůdce se tak iPhone 4S na večerní focení lidí například na party či jinde nehodí. Naopak, špičkovou práci můžeme vidět za denního světla, kdy je obrazová kvalita i ostrost snímků výtečná. Noční scéna je jasně pod nadvládou světelné optiky a snímače BSI. Snímky pořízené v nočních podmínkách mají na mobil výbornou obrazovou kvalitu se zachováním detailů a menší úrovní šumu. Přiznám se, že jsem doposud neviděl takto kvalitní snímky u žádného jiného fotomobilu.

A co nová Nokia N9? Primát drží v podobě optiky s dosud nejlepší světelností f/2,2. Optikou s podobnými parametry se žádný jiný fotomobil pochlubit nemůže. Překvapivě na výsledcích za zhoršených světelných podmínek tyto parametry nejsou vidět. Mnohé snímky byly rozmazané, mnohé obsahují více šumu než by bylo zdrávo. Detaily by mohly být vyšší. Přisvětlovací blesk je občas paličatý, ale když má dobrou náladu, pracuje spolehlivě. Díky nižšímu clonovému číslu se setkáváme s menší hloubkou ostrosti a zajímavě oddělenými detaily. Snímky ze standardní scény mají zachovanou dobrou ostrost, občas se ale vyskytuje vyšší hladina šumu. U ovládání fotoaparátu musíme ocenit rychlé reakce při pořízení snímků.

Pohled Vojtěcha Dalekoreje

Fotosouboj iPhonu 4S, Samsungu Galaxy SII a Nokie N9 byl velmi vyrovnaný. Všichni jmenovaní se předvedstavili opravdu úctyhodným výkonem a vybrat absolutního vítěze by bylo obtížné. Zkusím proto vypíchnout některé drobnosti, kterých jsem si u těchto tří modelů všiml.

První se týká diody iPhonu 4S. Je opravdu velmi slabá a osvětlit tmavší scénu moc nezvládá. Apple iPhonu 4S tak při tmavších chvilkách hodně pomáhá software, který vyhodnotí jak je scéna tmavá a softwarově celou fotku řádně přisvětlí. Výsledek však není moc dobrý, můžete si všimnout vysoké úrovně šumu u fotografie lokomotivy nebo kompletně rozmazanou fotku zdi s okny (optika zkrátka nedokázala zaostřit "tmu"). Všimnout si lze také veskrze nereálně saturovaných barev u iPhonu 4S,

Můj druhý postřeh se také týká blesku, ale tentokrát u Samsungu Galaxy SII. Jeho dvojitá LED je naopak opravdu výkonná a osvětlí i větší místnost velmi slušně. Velmi mě překvapilo při focení znaku Škoda, že Samsung scénu opravdu osvětlil naplno. Čekal jsem výrazně přesvětlenou fotku, telefon si s tím však poradil velmi dobře. Jindy však Samsung překvapil a fotografii přesvětli, i když byly podmínky dobré, například u vzorku barvy vlasů.

U Nokie N9 se nebudu zabývat bleskem, protože s ním dokáže pracovat velmi dobře. S čím však občas měla problém bylo ostření. Několikrát se nám při testování stalo, že telefon hlásil "zaostřeno", ale po vyfocení byl snímek značně rozmazaný. Co nás však zarazilo ještě více byla situace, kdy Nokia nedokázala při dobrých světelných podmínkách zaostřit vůbec. Ve většině případů však Nokia ostřila a ostřila velmi dobře i s touch-focusem. Za zmínku pak stojí ukázkové rozostření okolní scény při fotografiích zblízka.

Podle mého názoru je pořadí telefonů co se kvality fotografií týče následující - o první místo se dělí iPhone 4S a Nokia N9, a to zejména díky ostrým fotografiím a věrnému podání barev. U Samsungu se bohužel více projevuje šum a občas má problém s přesvětlením scény. Proto ho řadím těsně na druhé místo. Subjektivně se mi ale fotografie z N9 líbí o chlup asi nejvíce, u iPhonu jsou šum, přílišný kontrast a místy nereálné barvy trochu rušivé. A jaký názor máte na výsledné fotografie vy? Jaký telefon podle vás fotí nejlépe?

Diskuze ke článku
@kosacek
A9 procesor? Ouo :) ... jinak Nokia fotit umí :)
majda
a co n8? Vynechat současnou foto špičku a současně nejvybavenější nokii, to je na pováženou.
Xzeit
N8 bych určitě zařadil...i když ani není příliš třeba. Jasný vítěz co se kvality výsledných fotografií týče...snad jen makro je u N8 trošku horší...to je dáno hlavně tím, z jaké vzdálenosti se fotí..osobně ale s makrem nemám problém. Detaily ve fotografii jsou znatelné. A xenonový blesk? Není třeba komentovat....
Vlastimil
Tak já bych dal jasného vítěze Nokii N9 a pak iPhone 4S no a na konec Samsung. Ale co bych docela řekl a jsem si i docela jistý tak N8 by to všem natřela :)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze