Apple iPhone 4S a jeho fotoaparát bez růžových brýlí

Až doposud patřilo prvenství v kvalitě fotografií z mobilního telefonu Nokii N8. Apple však nyní prezentuje fotoaparát v novém iPhonu 4S jako neuvěřitelný, revoluční a dalšími superlativy ověnčený. Nokia se rozhodla zareagovat a podrobila novinku od Applu kritice. Oprávněně?

Jedním z mála vylepšení nového iPhone 4S je lepší fotoaparát. Počet megapixelů se sice zvýšil z 5 na 8, ale tou nejvýraznější změnou, co se týče kvality, je použití inovovaného snímacího čipu, který, stejně jako u iPhone 4, obsahuje technologii Back Side Illumination.

Čím více světla na snímací čip digitálního fotoaparátu dopadá, tím kvalitnější a detailnější fotografie dokáže při dané expozici zaznamenat. Výrobci se docela nesmyslně honí za co největším počtem megapixelů, ovšem zapomínají na to, že čím více megapixelů se městná na malém čipu, tím méně světla a detailů je schopen zachytit a fotografie jsou naopak horší a je na nich patrný digitální šum. Back Side Illumination je technologie, které dokáže čipu dodat až o 60 - 90% více světla.

Princip Back Side Illumination

U čipu s BSI je použita jiná technologie výroby, kdy jsou vodivé spoje a tranzistory umístěny až pod světlocitlivou vrstvou křemíkové plochy, u standardních CMOS snímačů jsou umístěny na této světlocitlivé ploše. BSI CMOS snímače se začínají více používat až zhruba 2 poslední roky, jejich masivnější nástup je patrný až v tomto roce. Dříve byly příliš nákladné na výrobu. Snímací čip s BSI byl použitý už v iPhone 4 a stojí za "tajemstvím" jeho poměrně kvalitních fotografií. Fotoaparát v iPhone 4S by však měl být ještě o něco lepší a ukázkové snímky, které poskytl Apple, to jen potvrzují. Apple je na kvalitu snímků z iPhone 4S patřičně hrdý a neopomíná zdůrazňovat, že má nejkvalitnější stávající mobilní integrovaný fotoaparát.

Rok a půl staré fotografie z Nokia N8 (před zahájením prodeje a updaty)

Fotografie z iPhone 4S vydané Applem

Reálné fotografie z iPhone 4S pořízené za zhoršených světelných podmínek serverem phonarena.com

Informace o výrobci snímacího čipu nejsou veřejně známé, proto společnost Chipworks udělala konec všem spekulacím, iPhone 4S rozebrala, a zaměřila se na snímací čip fotoaparátu, který umístila pod mikroskop. Ze zvětšeného snímku je patrné, že výrobcem je společnost Sony. To však ale neznamená, že všechny vyrobené iPhone 4S budou mít čip od Sony také. Apple je známý tím, že si některé komponenty nechává dodávat od dvou různých dodavatelů. Je pravděpodobné, že druhým potenciálním dodavatelem snímacích čipů je společnost Omnivision, která dodávala stejnou komponentu do modelu iPhone 4. Chipworks se bude snažit získat několik iPhone 4S z různých zemí, a tuto doměnku potvrdit nebo vyvrátit.

Pod mikroskopem: snímací čip fotoaparátu pochází od Sony

Reakce Nokie na fotoaparát v iPhone 4S ovšem na sebe nenechala dlouho čekat. Damien Dinning, který je "guru" Nokie v oblasti integrovaných digitálních fotoaparátů, poukazuje na svém Twitteru na to, že model Nokia N8 má snímač, který dokáže zachytit mnohem větší množstvím světla, než iPhone 4S, a to i bez použití technologie BSI. Je to dáno tím, že snímaci čip N8 je oproti iPhone větší o 77%. Nepříliš dobré výsledky za zhoršených světelných podmínek ukazuje i čtveřice fotografií výše, které pořídili redaktoři serveru phonearena.com.

Následující tabulka ukazuje přepočtenou světelnost objektivů u vybraných telefonů:

Zařízení Velikost snímače Maximální clona Rok Kvocient zachytávání světla Kvocient zachytávání světla (kompenzace pro Back Side Illumination)
Nokia N8 1/1.83" 2.8 2010 3.81 3.81
Nokia N86 1/2.3" 2.4 2009 3.28 3.28
Apple iPhone 4S 1/3.2" 2.4 2011 1.70 2.88
Sony Ericsson Xperia Arc 1/3.2" 2.4 2011 1.67 2.17
Nokia N82 (and N95) 1/2.5" 2.8 2007 2.04 2.04
Samsung Galaxy S II 1/3.2" 2.65 2011 1.39 1.81

Kritika Nokie nesměřuje ke kvalitě výsledných fotografií, jen porovnává snímač v iPhone 4S s Nokií N8, a poukazuje na to, že telefon, který byl uveden před rokem, dokáže být v určitém ohledu na tom kvalitativně lépe, než nový iPhone 4S. Nesmíme ještě zapomínat na xenonový blesk, který Nokii N8 umožňuje kvalitně fotit i při slabém, či žádném, osvětlení, iPhone 4S má jen vysocesvítivou LED diodu. iPhone 4S ale naopak jasně vede v rychlosti fotoaparátu (od spuštění do pořízení fotografie), a zpracování fotografií, tam je momentálně suverénní jedničkou.

Nokia N8

Jak hodnotíte kvalitu fotografií u iPhone 4S? Myslíte si, že Nokia představí v blízké budoucnosti ještě lepší fotomobil, než byla Nokia N8?

Zdroje: phonearena.com, allaboutsymbian.com, chipworks.com

Diskuze ke článku
Arnold
Už aby byl v prodeji, moje starší nokie je kvalitou fotek v době, mno to snad ani naše planeta ještě neexistovala...
Jakub
Může mi nědo vysvětlit proč když sou fotáky od sony (pravděpodobně shodné s xperia telefony) proč xperie nefotí taky tak dobře?
freeman
Pre Nokiu je to "Pyrrhovo víťazstvo". Lebo aj keby Apple nechal v iPhone 4S 5 megapixelov bol by to predajná bomba. Narozdiel od Nokie N8 ktorá je komerčne prepadák.
Neo
Velmi povedeny clanek! Palec nahoru, toto se mi cetlo velmi pekne. Takhle hezky do hloubky to vidim poprve na ceskem webu a je to dobre, protoze porad slysim "ja mam super fotak protoze ma 8mpix!!!"
Jen premyslim jak je mozne, ze treba takovy SGS2 podava o chlup lepsi foto nez treba ARC, ktery ma fotochip evidentne lepsi? Jinak snimky v clanku samozrejme musime brat s rezervou, ptz jsou to propagacni foto od Apple... takze stativ a jine pomucky. V realu to bude trosku jine.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze