Firefox nově na některých telefonech a tabletech už od výroby

Mozilla se ve své strategii čím dál více zaměřuje na mobilní platformu. Je to patrné jak z jejich velkých aktivit ohledně vývoje operačního systému Firefox OS, ale také z produkce vlastního prohlížeče pro Android. Jeho nezanedbatelný tržní podíl chce společnost ještě více navýšit díky dohodě s některými výrobci hardwaru.

Firefox pro Android patří mezi nejpoužívanější prohlížeče na této platformě. Pro to, aby mohl významněji ohrozit tržní podíl Opery a především Googlu s jeho Chromem, mu ale doposud chyběla zásadní věc – být stejně jako oni součástí chytrých zařízení hned od prvního zapnutí uživatelem po vybalení z krabice.

TIP! Firefox OS 1.1 je venku, telefonů s ním se dočkají i v dalších zemích

Tento zásadní nedostatek se nyní vedení Mozilla Foundation rozhodlo změnit. Firma se pro začátek dohodla se dvěma menšími výrobci a to s autorem populárních e-readerů Kobo a Gigabyte. U prvního jmenovaného se Firefoxu dočkáme na tabletech řady Arc, prodávaných v USA a Kanadě. Gigabyte pak prohlížeč bude dodávat se svým novým modelem GSmart Simba SX1, který se již nyní prodává na řadě trhů a v prosinci bude dostupný na většině světových trhů.

Firefox pro Android

Mozilla sice v tiskové zprávě přímo neříká, že jedná i s jinými výrobci, avšak je logické očekávat, že se vývoj tímto směrem bude ubírat, neboť je to pro růst prohlížeče Firefox jediná rozumná cesta, kterou může konkurovat zavedeným prohlížečům, zmiňovaným v úvodu článku.

„Jsme rádi, že s našimi partnery Kobo a GIGABYTE můžeme nabídnout Firefox jako předinstalovaný webový prohlížeč na jejich zařízeních.“ Řekla Karen Rudnitskiová, Senior Product Manager pro Firefox pro Android. „Firefox nabízí uživatelům nejlepší a nejosobnější mobilní prohlížení webu a jsme rádi, že můžeme přinést tuto zkušenost uživatelům na celém světě.“

Stáhnout Firefox

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Zdroje: blog.mozilla.org, mozilla.cz

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze