Facebook pro Android zrychlil, nová aplikace je na světě

8

Nejpopulárnější sociální síť posledních let se včera dočkala významné aktualizace pro operační systém Android. Ta má přinést lehce inovovaný vzhled, některé nové funkce a především zvýšení rychlosti. My jsme Facebook ve verzi 2.0 vyzkoušeli a přinášíme první dojmy.

Facebook pro Android existuje už několik let. Poslední měsíce se však aplikace dočkala spíše kritiky za pomalé načítání a zbytečně velkou velikost. Navíc aplikace nešla a stále nejde přesunout na paměťovou kartu. S nově vypuštěnou verzí by se mělo mnoho zlepšit. Je to pravda nebo opět jen klamné řeči?

V prvé řadě jde o velikost. Facebook 2.0 si nyní ukousne 25,46 MB z vaší interní paměti. Rovnou dodám, že testování probíhalo na telefonu Sony Xperia S. Horší situace panuje u paměti RAM. Facebook zabírá zhruba 83 MB, což je opravdu dost a pro mnohé slabší telefony likvidační.

Facebook 2.0 - stažení a info o paměti

Samotná aplikace nabíhá svižně, ale stejně rychle dokázala naběhnout i minulá verze. Po načtení si zřejmě novinek všimnete ihned. Horní panel zůstal takřka nezměněn. Zcela vlevo se nachází vstup do menu. To vypadá stále stejně, jen se sem přestěhovalo i nastavení zobrazováním příspěvků. Z nepochopitelného důvodu je celé menu v angličtině, ačkoli zbytek aplikace je česky. V horním panelu je dále přístup k žádostem o přátelství, zprávám a notifikacím. Pokud něco promeškáte, jste jako vždy informování číslem v červené bublině. Změnou prošlo zobrazení těchto událostí. Zatímco dříve jste byli přesměrováni na novou stránku, nově se jen otevře jakási velká bublina. Zcela vpravo, kde bývalo nastavení zobrazení příspěvků, je nyní vstup do chatu. Standardně jste online po zapnutí aplikace, ale samozřejmě se lze odhlásit. Seznam přátel pro chatování si můžete upravit a mít tak po ruce všechny, kterým nejčastěji píšete.

Výpis příspěvků - práce je pohodlnější především s fotografiemi

Výpis příspěvků vašich přátel či oblíbených stránek vypadá zdánlivě stejně. Designové změna se udála u tlačítek „To se mi líbí“ a „Komentář“. Nad nimi máte navíc hned přehled o počtu komentářů a „lajků“. Úplnou novinkou je potom přítomnost tlačítka „Sdílet“. Přidávání komentářů je svižnější než dříve, neboť opět vše probíhá pomocí bubliny, za kterou stále vidíte výpis příspěvků. Další novinkou je vylepšené prohlížení fotografií. Pokud někdo z vašich přátel přidá naráz více fotografií, můžete je přímo z výpisu příspěvků prohlížet v horizontálním směru. Svižnější je také zvětšení snímku a jeho případné okomentování či „olajkování“.

Část prostředí je zatím v angličtině

Celkově tedy hodnotíme rychlost jako lepší, nicméně například prohlížení příspěvků probíhalo rychle i na starší verzi. Velmi dobře nyní funguje automatické načítání nových příspěvků, pokud se v aplikaci nacházíte. Naopak, jste-li například u příspěvků starších a z aplikace jen na vteřinu odejdete, vždy musíte začít rolovat od začátku, což příliš praktické není.

Vyzkoušeli jste již novou verzi Facebooku pro Android? Napište, jaký máte telefon a jak dobře vám aplikace běhá a podělte se tak s ostatními čtenáři v diskuzi pod článkem.

Zdroje: play.google.com, phonearena.com, newsroom.fb.com, talkandroid.com, androidpolice.com

Klady
  • lepší práce s fotografiemi
  • pravidelná obnova zdi
  • tlačítko "Sdílet"
  • rychlejší prostředí
Zápory
  • náročnost na paměť RAM
  • část prostředí je anglicky
Diskuze ke článku
Jarda
Také sem se zhrozil té paměti RAM. A celkově je aplikace svižnější ale na druhou stranu zase ráda padá. Tak z ní mám hodně smíšené pocity. A také testováno má xperii s ;-)
b@rsuk
Zkousim na LG Optimus Sol, cca po 20ti minutach pamet RAM 53MB, pouze cast menu je v anglictine, menu nastaveni je cesky, tlacitko chat vpravo nahore take neni u teto verze novinka, je tam jiz nejakou dobu, alespon od predesle urcite, tlacitko kontextove nabidky aplikace nenabizi moznost aktualizovat, u predesle verze bylo, celkove mi neprijdou zmeny nijak zasadni, co se tyce rychlosti, zadne vyrazne zlepseni jsem nepozoroval, obcas na mne vyletne notifikace, hlaska o problemu se siti.
scroll
Me se teda pri rychlejsim srcollovani nehezky "kouse". :/
kuba
Na mém HTC ONE V jede Fcbk 2.0 v celku svižně ale odebírá to z RAMky 59MB zbývá 36MB. Chtělo by to poladit.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze