Evropa bez Facebooku a Instagramu? Meta své služby může vypnout

18
Evropa bez Facebooku a Instagramu? Meta své služby může vypnout
Fotografie: Petr Vojtěch, mobilenet.cz
  • Důvodem má být nový zákon EU o uchovávání uživatelských dat
  • Společnost Meta si však zřejmě možným scénářem jen buduje lepší vyjednávací pozici

Nový zákon Evropské unie nařizuje, aby společnosti, které shromažďují data o svých uživatelích, uchovávaly a zpracovávaly tato data výhradně na serverech v Evropě. Uživatelská data Facebooku a Instagramu však společnost Meta zpracovává na serverech nejen v Evropě, ale také v Americe. Jde o logické rozhodnutí z důvodu adekvátního cílení reklamy.

Na vznikající problém upozorňuje Meta v nové zprávě pro Komisi pro cenné papíry. Současně navrhuje, že pokud nedojde k vzájemné shodě, Meta nebude moci dodržet podmínky EU a přestane jednoduše poskytovat své služby, například Facebook a Instagram v rámci Evropské unie.

Nick Clegg, viceprezident společnosti Meta pro globální záležitosti, tvrdí, že by takový krok znamenal výrazné komplikace pro nespočet společností v celé Evropě, které spoléhají na možnosti a především reklamu skrze Facebook a Instagram. Ačkoliv si běžný uživatel dokáže představit, že bude fungovat bez Facebooku i Instagramu, reklama je dnes nedílnou součástí našich životů a sociální sítě ideálním místem, kudy ji k potenciálním zákazníkům dostat.

Závěrem je třeba říci, že Meta se nejčernějším scénářem pouze snaží získat lepší vyjednávací pozici, neboť jistě ani ona nebude chtít jen tak opustit takřka celý evropský trh.

Diskuze ke článku
Vit Semenec
Vit Semenec
To by žádné neštěstí opravdu nebylo. Jen by se omezil monopol FB a nahradilo by se to jinou službou.
Mara Studna
Mara Studna
Tak at to klidně vypnou,fakt se bez toho obejdu.Lidé se v dnešní době už ani neumí pořádně seznámit,komunikovat,každej čumí do mobilu jak kretén a furt mačká sítě a hezký život utíká pod rukama.Jsme lidé a ne zajatci sociálních sítí,kdysi to nebylo,no tak to nebude a fakt je m i to jedno.Kde Jsou Ty časy.kdy jsem svý holce zavolal z budky a taky jsme se sešli a o co jde???Vůbec mi to nevadí-asi tak.
František Éroplán
František Éroplán
Jupííí.
Vratislav Langmann
Vratislav Langmann
Všichni preteen, teen, postteen a 4everteen mohou být v klidu. Udělají si hnízdo na území EU a data zpracovávat budou vesele dál 😉

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze