Data o hledání na Googlu vykreslují obraz roku 2015

4

Útoky v Paříži, předávání Oskarů anebo světové finále v kriketu – to jsou některá témata, která dominovala vyhledávání na internetu v roce 2015. Soupis zlomových událostí pak doplňují obecnější témata táhnoucí se celým rokem, jako je uprchlická krize, kolaps řecké ekonomiky anebo skandál s emisemi Volkswagenu.

Všechny události ale zastínily útoky v Paříži, na které se Googlu ptalo bezmála 900 miliónů lidí. První dotazy padly už pár minut po zahájení střelby a dále se štěpily na související témata jako „co je to Pray for Paris“, „co je ISIS“ nebo „jaká kapela hrála v Paříži“. Podobné nárůsty, i když v menším měřítku, lze sledovat po každé větší střelbě, kterých se letos v USA odehrálo více než dost.

Mezi osobnostmi pak silná pozice patří britské královně Alžbětě II. Jak se přiblížilo 62. výročí její vlády, lidé se nejčastěji ptali Googlu, proč slaví dvoje narozeniny, anebo jaká je vůbec její náplň práce. Mezi fiktivními postavami na sebe strhl nejvíce pozornosti Darth Vader, stejně jako mnoho dalších postav z nových Hvězdných válek.

Google zavedl nový algoritmus pro počítání zájmu o určitou událost. Stejně jako v jeho ostatních aplikacích, i zde se snaží chápat věci v kontextu a spojuje tak jednotlivé události do jedné, i když jejich vyhledávací fráze znějí zcela jinak. Kupříkladu pod uprchlickou krizi spadají dotazy jako „jak můžu adoptovat syrského sirotka“ i „odkud se berou uprchlíci“. Jaký zájem vzbudily jednotlivé události si můžete prohlédnout na tomto interaktivním grafu.

Zdroje: googleblog.blogspot.jp, google.com

Diskuze ke článku
hero32
Jeden z nejodpornějších politických sluníčkářských manifestů, co jsem kdy viděl.

A není divu, že pod videem jsou zablokované komentáře. Ikdyž, ono stačí vidět ty palce.
pozer
Na ja ....
pozer
Jsem zase tu!!!juvhu

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze