Budoucí Pixely obdrží schopnost adaptivního dotyku. O co se jedná?

Budoucí Pixely obdrží schopnost adaptivního dotyku. O co se jedná?
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Adaptivní dotyk by mohl pomoci v situacích, kdy je displej telefonu mokrý nebo má uživatel nasazené rukavice
  • Vylepšit by mohl i reakce dotykové vrstvy při nasazeném ochranném sklu

Nákup nového smartphonu zpravidla doprovází rovněž pořízení dalšího příslušenství, jež má zajistit zmírnění následků běžného opotřebení i poškození. Pro většinu uživatelů je tak nutným základem pouzdro, které sice obvykle kazí estetický dojem, ale může představovat rozdíl mezi tím, jestli zařízení pád zvládne bez úhony, nebo přijde na řadu nutnost nákladné opravy a v některých případech třeba i pořízení zcela nového smartphonu. Druhou oblíbenou formou dodatečné ochrany jsou pak ochranná skla, která však mohou mít vliv na kvalitu zobrazovaného obsahu i to, jak displej reaguje na dotyk.

Nejsnadnější je se při výběru nového ochranného skla řídit pokyny výrobce, což znamená investici do originálního skla, případně alternativ od PanzerGlass a dalších renomovaných značek, jež spolupracují přímo s výrobci smartphonů. Google přesto pracuje ještě na dodatečné funkci, která má (zřejmě) zajistit bezproblémové fungování budoucích Pixelů bez ohledu na použité sklo. Již nyní si mohou majitelé Pixelů manuálně (u Pixelů 8 dokonce vše probíhá automatiky) upravit citlivost dotyku, u letošních Pixelů bychom se však měli dočkat „adaptivního dotyku“, který bude ještě lepší. V čem tato funkce spočívá?

Adaptivní dotyk se má dle zdrojového kódu přizpůsobit na základě okolí, stylu používání a použitého ochranného skla.

Novinku, které si všiml 9to5google.com, je možné dohledat v druhé beta verzi Androidu 14 QPR3, podle níž má být tato funkce dostupná pro Pixely uvedené v roce 2024, tedy Pixely 9, případně 8a či novou „skládačku“, tedy druhou generaci ohebného Pixelu Fold. Adaptivní dotyk se má dle zdrojového kódu přizpůsobit na základě okolí, stylu používání a použitého ochranného skla. Google zůstává v tomto ohledu prozatím tajemný a nepopisuje, jak přesně má být vychytávka nápomocná, respektive jestli se bude vztahovat například i na situace, kdy má uživatel nasazené rukavice nebo telefon zrovna používal v bazénu, následkem čehož je displej mokrý a ovládání tak může činit problém. Jak přesně bude adaptivní dotyk fungovat, stejně jako to, jestli se funkce skutečně dostane pouze do nových modelů, bychom měli zjistit u příležitosti představení nových Pixelů v druhé polovině roku.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze