BlackBerry Passport oficiálně: zajímavá ostružina konečně na veřejnosti

48

Konečně jsme se dočkali a BlackBerry oficiálně představilo nové BlackBerry Passport, což je již dlouho očekávaná vlajková loď tohoto kanadského výrobce. Podle očekávání, a také toho, že jsme si telefon mohli sami vyzkoušet, se potvrdila exkluzivní výbava celého zařízení a také jeho design, díky kterému je Passport považován za jakési zjevení.

BlackBerry se dnes konečně oficiálně pochlubilo se svojí novou vlajkovou lodí, kterou je BlackBerry Passport, tedy telefon, který byl podle nejednoho serveru jedním z nejočekávanějších zařízení tohoto roku. Passport je vskutku nezvykle vypadající zařízení a se svým velkým displejem se čtvercovým poměrem vzbuzuje spoustu emocí, a to jak pozitivních, tak i negativních. Největší obavou je použitelnost a přenosnost takového zařízení, jelikož jde proti trendu „vysokých“ telefonů a roztahuje se hlavně do šířky.

My sami jsme měli možnost Passport vyzkoušet a přinesli jsme vám jak první dojmy, tak i video. Nicméně si můžeme shrnout hardwarové parametry tohoto zajímavého kousku. Displej má úhlopříčku 4,5 palců a usídlilo se na něm rozlišení 1440 × 1440 bodů s finální jemností 453 bodů na palec. To je kryté sklíčkem Gorilla Glass a pod ním najdeme QWERTY klávesnici s dotykovou vrstvou, která podporuje různá gesta pro ulehčení ovládání.

BlackBerry Passport se na chvíli ohřál i v naší redakci

Výkonnostně jde o to nejvýkonnější BlackBerry, které jsme měli doposud možnost koupit. Čipset v telefonu je totiž Snapdragon 800, který má čtyři procesorová jádra na frekvenci 2,2 GHz, doplněná grafickým akcelerátorem Adreno 330 a 3 GB operační paměti. Konektivita je bezkonkurenční a najdeme zde jak LTE a NFC, tak i nejmodernější Wi-Fi standardu 802.11 a/b/g/n/ac. Nechybí pak Bluetooth nebo GPS s A-GPS. Baterie má pak velmi pěknou kapacitu 3 450 mAh a slibuje opravdu nadstandardní výdrž.

Technické parametry BlackBerry Passport

Kompletní specifikace
Konstrukce128 × 90,3 × 9,3 mm, 195 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 4,5" (1 440 × 1 440 px)
Fotoaparát13 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 60 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 801 MSM8974AB, CPU: 4×2,2 GHz, GPU: Adreno 330
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémBlackBerry OS 10
Akumulátor3 450 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostříjen 2014, 16 490 Kč

Celkově jde asi o nejzajímavější telefon poslední doby, a to i například v porovnání s novým iPhonem 6, potažmo 6 Plus, Galaxy Notem 4 nebo Xperií Z3 a Z3 compact. BlackBerry totiž šlo proti proudu a snaží se zaujmout něčím, co je neotřelé a přesto funkční. To, jak tomu bude doopravdy si snad brzy ověříme sami a přineseme vám plnohodnotnou recenzi, jakmile se nám Passport dostane do rukou na delší testování. Ze začátku bude navíc BlackBerry ve spolupráci s kanadským operátorem TELUS prodávat Passport za 200 dolarů (5 300 Kč s DPH) při podepsání smlouvy do konce září. Od října pak bude telefon dostupný za stejných podmínek za cenu 250 dolarů (6 700 Kč s DPH). Ceny v Evropě budou vyšší a bez smlouvy bude telefon ve volném prodeji za 649 euro (18 000 Kč) v Německu a 529 liber (18 600 Kč) ve Spojeném království. U nás by měl být telefon dostupný za přibližně 16 500 korun, a to kolem 26. října.

Zdroje: us.blackberry.com, blogs.blackberry.com

Diskuze ke článku
Petr
Nic proti BB, ale ta reklama je dost pitomá. Při sledování té konference by si každý normální člověk mobil otočil na šířku a viděl by ještě více a podobných renonců je tam více. Už ale neukázali, jak bude pěkně vypadat u ucha a jak se asi bude pohodlně při telefonování držet. Ale přeju BB úspěch, jsou mi sympatičtí a konkurence na poli platforem je potřeba.
myslivec
tak zjeveni rikate? bohuzel hodne predrazene zjeveni.
KekkeiGenkai
600e za toto je predražené? Veď okrem toho že má top črevá, má kopec ďalších vychytavok a inovácií. Toto je smart ktorý by si u mňa obhájil aj cenu 800e. Jediné zariadenie ktoré konečne prinieslo niečo nové. U mňa úplne top.
myslivec
porad je to jenom telefon. i kdyz nadupanej. dat tolik penez pouze za telefon ikdyz smartfon je naprosta silenost. to je muj nazor.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze