Auta a mobily: Audi Connect v Audi A7 dostalo nové funkce

16

Audi svůj systém Audi Connect neustále vylepšuje a proto se na něj podíváme už podruhé. V modelu A7 přibylo několik nových funkcí do on-line repertoáru a chytřejší je také displej před řidičem. Plocha pro uložení telefonu pro zesílení signálu je pak jen třešničkou na dortu. Jak se povedla nová verze systému, se dozvíte v dnešním testu.

Elegantní Audi A7 Sportback s téměř pěti metry a nezaměnitelnou siluetou zaujme už na první pohled. Sportovnější a pohlednější alternativa k vlajkové limuzíně A8 se jednoduše povedla, a to nejen v exteriéru, ale i interiéru. Ten má typický Audi nádech, tedy bez velkých ozdob, zato s mnoha ovládacími prvky a samozřejmě výborným zpracováním.

Audi A7

Z přístrojové desky se efektně vysouvá displej, který má v případě nejvyššího příplatkového systému MMI navigace plus, 8 palců a rozlišení 800 × 480 pixelů. Jemnost tedy není nejvyšší, ale potěší kvalitní barvy i dobrá čitelnost za všech okolností. Displej je opět nedotykový, systém se ovládá pomocí otočného ovladače, kontextovými tlačítky a dotykovou plošku, na které se píší písmena, a která v neaktivním stavu zobrazuje čísla rychlých voleb například pro rádio. Oproti modelu A8 se nám zdála v v modelu A7 citlivější a psaní písmen je pohodlnější a jistější. Touchpad je ale opět pouze v nejvyšší verzi systému.

Audi A7

Jak je u Audi zvykem, všude je spousta tlačítek pro spuštění určitých funkcí nebo sekcí systému a chvíli trvá, než si na to zvyknete. Je to zcela jiný přístup, než u čistých interiérů konkurenčních Mercedesů nebo BMW. V kapličce před řidičem zaujme mezi budíky velký barevný displej, na kterém lze ovládat prakticky všechny důležité funkce, což většina konkurence nenabízí. Nově lze i na tomto displeji zobrazovat 3D navigační mapu, můžete na něm ale i procházet kontakty, hudbu a ovládat hovory.

Auta a mobily: Audi Connect – videopohled

Ovládání tohoto displeje probíhá na volantu a je velmi intuitivní, grafika je také povedená. Na hlavním displeji už vše tak jednoduché není a je vidět, že i grafika je o něco starší, i když oproti modelu A8 zapracovalo Audi i zde, zejména v případě on-line funkcí. Opět musím pochválit kompletní počeštění systému, a to včetně možnosti ovládat vše česky hlasem.

Samozřejmostí je možnost přes Bluetooth připojit podporovaný telefon nebo tablet, stáhnout z něj kontakty, telefonovat skrze integrované hlasité handsfree a procházet kontakty a samozřejmě přehrávat hudbu. Pod displejem nalezneme také dva sloty pro SD karty, pod loketní opěrkou pak také dva USB konektory. Jednoduše tak můžete zkopírovat svou hudbu z výměnných úložišť do vnitřní 10GB paměti auta. V loketní opěrce navíc naleznete prostor pro uložení telefonu na speciální podložku, která slouží jak zesilovač signálu. Nechybí ani slot pro vlastní datovou SIM kartu, díky které se umí Audi připojit na internet.

Audi A7
Systém se ovládá pomocí otočného ovladače, řady tlačítek a touchpadu. V loketní opěrce je i prostor zlepšující příjem mobilního telefonu

Systém Audi Connect dostal v modelu A7 oproti A8 několik nových funkcí a vylepšena byla i grafika. Kromě on-line informací o počasí, místech z Wikipedie nebo užitečného seznamu okolních čerpacích stanic včetně cen s možností zobrazit ty nejlevnější, potěší i zprávy, bohužel ale pouze v angličtině. Zprávy si můžete nechat i předčítat, ale když anglický text předčítá český syntetizér, je to hodně komické.

Přehrávání hudby a ovládání hovorů

S novou verzí systému přibylo i zobrazení Facebooku a Twitteru, dokonce s možností postovat nové statusy. Novinkou jsou také informace o odletech a příletech nebo odjezdech vlaků. Jste v neznámém městě a chcete za kulturou? Pomůže vám integrovaný vyhledávač akcí, skrze který si najdete například aktuální koncerty. A rovnou se k nim můžete nechat dovést vestavěnou navigací.

Audi A7

Ta je propojená s Googlem a nejen že obsahuje on-line informace o dopravě, ale můžete využívat i obrovskou databázi bodů zájmů Googlu. Audi umí dokonce využít i Google Earth jako mapové podklady a nechybí ani Google Street View . Z internetu přímo v autě mohou mít radost i další pasažéři, Audi totiž umí vytvořit Wi-Fi hotspot.

Systém Audi Connect umí celou řadu funkcí, nově dostal i možnost zobrazit odlety a přílety nebo pracovat s Facebookem a Twitterem

Svoje Audi si můžete propojit se svým účtem na internetu a posílat do navigačního systému destinace přímo z webového prohlížeče, a to buď rovnou z Google Map nebo speciální stránky Audi, kam si do svého účtu můžete jednotlivé destinace i ukládat. To stejné můžete provádět i z mobilní aplikace pro Android a iOS. Jejich neobvyklou funkcí je také vestavěná databáze streamovaných rádií, které lze poslouchat z telefonu v autě skrze kvalitní audiosystém. Za tím účelem je ale nutno telefon k autu připojit přes Bluetooth nebo Wi-Fi. Aplikace umí také uložit pozici zaparkovaného vozidla, musíte to ale udělat ručně, na dálku z telefonu auto najít nelze. K dispozici není také žádné dálkové ovládání, jako u některých konkurenčních automobilek.

Mobilní aplikace Audi Connect

Přes webové stránky My Audi si pak můžete systém upravovat a dokonce přidávat nové funkce. Například si můžete přidat RSS kanály svých oblíbených webových stránek, abyste si je mohli poté rychle prohlížet v automobilu. Upravovat můžete i předdefinované zprávy na Facebooku nebo Twitteru a mnohé další.

Portál My Audi

Audi svůj systém Audi Connect poměrně rychle vylepšuje o nové funkce a patří v současnosti mezi nejpropracovanější řešení, i když schází třeba vzdálené ovládání z mobilního telefonu a Audi by mohlo trochu šetřit s tlačítky. Už brzy ale nahlédneme pod pokličku budoucnosti. V Audi TT si totiž ukážeme, že nastal soumrak klasických ručičkových přístrojů a odhalíme, co dokáže Audi Connect zabudovaný do velkého displeje přímo před řidičem.

Audi A7
Diskuze ke článku
?
K čemu je tento článek dobrý na Mobilenetu?
Honza
Bude i článek o systému v Lexusech?
Martin
Zůstaňte radši u testování telefonů, to Vám jde. Do aut se radši necpěte, ani do těchto systémů, nechte to radši na profesionály, kteří o autech i o systémech ve vozidlech mají zkušenosti.
politolog Karlovy Univerzity
No to je vskutku moudré.Ale jeli brano na zretel ze Cesky lid neni na urovni intelektualniho zapadu.Bude a budou clanky o znackach ,audi etc brani negativne.Ctenari neumi a nechteji neco noveho...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze