Apple představil tři nové MacBooky Pro a aplikaci TV

Apple v rámci konference „Hello Again“ představil hned tři nové notebooky MacBook Pro. Dva z nich disponují dotykovým displejem nad klávesnicí, třetí má nahradit MacBook Air. Pozornosti se dostalo také Apple TV. V souvislosti s ní firma představila aplikaci „TV“, která má sloužit jako jednotná vstupní brána k veškerému televiznímu obsahu.

Apple TV

Představování novinek Apple zahájil u Apple TV. Speciální set-top-box Applu se dle Tima Cooka může pochlubit již osmi tisíci aplikacemi a dvěma tisíci her. V rámci konference „Hello Again“ byla ale samotným Applem představena aplikace, kterou firma prezentovala jako zcela klíčovou. Jmenuje se jednoduše „TV“ a jejím úkolem je vytvořit jakýsi hub s televizním obsahem napříč všemi aplikacemi. Aplikace „TV“ má zkrátka koncentrovat televizní přenosy, seriály i filmy napříč zdroji.

Apple aplikace TV

Velkou výhodou aplikace je, že není omezena jen na tvOS, ale dostupná bude také pro iPhone a iPad. Špatnou zprávou ale je, že mezi podporovanými zdroji obsahu chybí oblíbený Netflix. Aplikace „TV“ má být v USA dostupná v prosinci tohoto roku. Kdy přijde k nám známo není.

Přečtěte si také:

MacBook Pro

Hvězdou večera byl ale bezesporu MacBook Pro, pro který si Apple připravil velké novinky. Profesionální notebook Applu se dočkal očekávaného dlouhého dotykového displeje „Touch Bar“ umístěného nad klávesnicí, senzoru Touch ID a samozřejmě také silnější hardwarové výbavy. Touch Bar slouží nejen ke snadnému ovládání jasu, hlasitosti a dalších často používaných funkcí. Přizpůsobuje se vždy také aplikaci, kterou máte spuštěnou. V případě Safari zobrazuje oblíbené záložky, ve Final Cutu časovou osu vašeho video projektu a při FaceTime například tlačítka pro ovládání hovoru. Nový MacBook Pro přichází klasicky v 13palcové a 15palcové variantě, přičemž protentokrát si Apple připravil i dvě barevné varianty – stříbrnou a vesmírně šedou. Třináctipalcový MacBook Pro startuje na 55 990 korunách, patnáctipalcový pak na 73 990 korunách.

Apple MacBook Pro 15 (2016)

Jak se již stalo tradicí, i tentokrát jsou nové MacBooky tenčí a lehčí a tentokrát přichází s kompletně kovovou konstrukcí (bez svítícího jablíčka). Větší model má tloušťku 15,5 milimetrů a váží 1,8 kg. Menší model je jen 14,9 milimetrů silný a váží 1,3 kg. Zajímavé také je, že oběma variantám vévodí dvojnásobně veliký trackpad s technologií Force Touch a vylepšen byl také displej. Rozlišení zůstalo stejné, ale panel je údajně o 67 % světlejší, o 67 % kontrastnější a zobrazí o čtvrtinu více barev.

Apple MacBook Pro 15 (2016)

Co se týče hardwarové výbavy, 15palcový stroj nabídne procesor Intel Core i7 6. generace SkyLake (bohužel nikoliv nejnovější Kaby Lake) , grafiku AMD Radeon Pro, SSD o velikosti až 2 TB a 16 GB RAM. Menší 13palcový počítač nabídne procesor i5 či i7, grafiku Iris Pro a stejný SSD disk, ale pouze 8 GB RAM. Oba modely mají čtyři USB-C konektory s podporou napájení a Thunderboltu 3. Nové MacBooky Pro však již nemají žádné klasické USB porty a dokonce ani čtečku SD karet. 3,5mm Jack, který Apple s velkou pompou u iPhonu 7 odstranil, ale zůstal. Výdrž baterie se má u obou modelů pohybovat okolo 10 hodin.

Náhrada za MacBook Air

Překvapením na závěr byla ještě třetí varianta MacBooku Pro, která má nahradit poněkud zastaralý MacBook Air. Ten zůstane stále v nabídce, Apple se však bude zákazníky snažit přesvědčit, aby si místo něj zvolili právě MacBook Pro. Jedná se o 13palcový model, který postrádá Touch Bar pod displejem, je osazen procesorem Intel Core i5 a nabídne pouze dva USB-C porty. Je však menší, výkonnější a stejně těžký jako právě MacBook Air. Cenovka je ovšem nastavena o poznání výše, MacBook Pro bez Touch Baru koupíte za 45 990 korun.

Diskuze ke článku
Adam Grufík
Adam Grufík
Bez svítícího jablíčka? Ale jak potom někdo pozná, že mám Apple?
hjuik
Na představení novych modelu jsem moc moc těšil,ale s tím "jablíčkem" apple opravdu zklamal:-/ No uvidíme,jaké budou ceny a vubec by nebyla na škodu nějaká videorecenze větší a že Ty tu Páni redaktoři umí;-)
satai
Omezeni na 16GB RAM je u "PRO" stroje dost spatny napad.
samo
Dobrý deň,
neviete niekto, kedy bude predstavený nový apple imac ?
Ďakujem

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze