MacBooky s vadnými bateriemi nesmí do letadel

10
MacBooky s vadnými bateriemi nesmí do letadel
  • Problém se týká 15palcového MacBooku Pro z let 2015 až 2017
  • Důvodem jsou problémové baterie, které v krajním případě mohou vzplanout
  • Vymáhání zákazu však v praxi zřejmě probíhat nebude

Vadné baterie jsou evergreenem všech různých přístrojů a nevyhýbají se ani velikánům typu Apple. Jeho 15palcový MacBook Pro vyráběný od září 2015 do února 2017 může mít nebezpečnou baterii. Může dojít k přehřátí a v krajním případě také ke vznícení. Apple si problému byl samozřejmě vědom a začal problémové kousky svolávat k výměně Li-Ion baterie. Pakliže tušíte, že by váš kousek mohl být závadný, snadno si to ověříte na stránkách Applu.

Celého problému si pro Apple bohužel všimla asociace FAA (Federální letecká správa). Možnost vznícení baterie na palubě letadla je totiž krajně nebezpečná, a FAA tak vydala bezpečnostní upozornění, dle kterého není povoleno postižené MacBooky Pro brát na palubu letadel.

Pokud se obáváte, že vám váš MacBook Pro zůstane na letišti, zřejmě nemusíte. Na první pohled totiž nelze rozpoznat, zda jde o případně nebezpečný kousek, nebo naopak o kus, který má baterii v pořádku. V tom se případ Applu liší od Samsungu a jeho Notu7, který nebyl na paluby letadel vpouštěn před třemi lety. Galaxy Note 7 měl však poměrně ikonický vzhled a identický telefon jste na trhu nenašli.

Technické parametry Apple MacBook Pro 15 (2016)

Kompletní specifikace
Konstrukce34,9 × 24,1 × 15,5 mm, 1 830 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 15,4" (2 880 × 1 800 px)
ChipsetCPU: ?×2,6 GHz
PaměťRAM: 16 GB, disk: 256 GB (SSD), paměťové karty: ne
Konektory?× USB 3.0, ?× USB 2.0, video: ?, další: Thunderbolt
Datové funkcemodem: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.2, NFC: ne
Operační systémMac OS X
Akumulátor76 Wh, udávaná výdrž: 10 hodin
Dostupnostlistopad 2016, 73 990 Kč
Diskuze ke článku
Mio
Ten pocit když zaplatíš hi-end sumu za low-end šmejd :D
Špatné panty, špatné klávesnice, špatné baterie, špatné chlazení, ... Jsem zvědav, co bude následovat. To jste, zákazníci Applu, skutečně tak slepí, že se necháte takhle natáhnout? Za ty peníze bych čekal TOP zařízení nejvyšší kvality bez sebemenší chybičky, vám zřejmě stačí, že to má nakouslé jablko.
Newek23
Úplně stejná situace byla se Samsung Note, který když si letěl zaoceánské lety nesměl být vůbec zapnutý, takže tak ;-)
Milan
Samsung to vyřešil rychle a stručně. Stát se to může, evidentně se to nevyhýbá ani dražším zařízením. Jenom podle toho kolik svolávacích akcí se na macy neustále pořádá, je mají jejich majitelé asi častěji v servisu než po ruce.
pikatchu
no a kdyby nahodou nejaky pikolik na odbaveni mel silu a chut hledat neni li na pc mesic a rok vyroby, tak jak ho presvedcit, ze ten muj uz ma novou baterii :o)))))) proste se na to sere a srat bude a az nejaky letadlo lapne, zakazou to celoplosne nehlede uz na nic. Vzdycky se neco deje az se neco echt podela...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze