Apple iPhone: euforie opadá

Všichni jistě stále máte v živé paměti nedávné představení dlouho očekávaného mobilního telefonu od společnosti Apple. Po představení se o novém iPhonu mluvilo jako o mobilním telefonu budoucnosti. Všude se o iPhonu psalo v superlativech. Nic ale není dokonalé a tak se po čase začaly objevovat nějaké ty mouchy, kterých stále přibývá, takže nakonec na telefonu bude revoluční zřejmě pouze operační systém OS X a speciální dotykové ovládání. Pojďme ale pěkně od začátku.

Tip: Přečtěte si preview Apple iPhone

Tip: Přečtěte si článek o iPhone - 9 x video

Představení

Apple iPhone byl po dlouhých letech očekávání konečně představen dne 8. 1. 2007. Telefon se očekával skutečně velmi dlouho, za počátek se dá považovat rok 1999, kdy si Apple zaregistroval doménu iphone.org. Od té doby jste mohli vidět spousty zajímavých návrhů nového iPhonu od různých grafiků. Vzhled iPhonu proto zřejmě většinu z nás překvapil. Místo klasického telefonu byl představen telefon o rozměrech (115 x 61 x 11.6 mm) menšího PDA s velkým dotykovým displejem. Telefon postrádá jakákoliv tlačítka a nabízí revoluční dotykové ovládání společně s novým operačním systémem OS X. Sami tvůrci iPhonu telefon prezentovali jako revoluční mezník ve vývoji mobilního telefonu.



Apple iPhone v podání šikovných grafiků

Funkční výbava iPhone

Jak už jsem předesílal, nejdříve byla velká euforie. Telefon nabízí velký aktivní (TFT) dotykový displej se zobrazením 16 miliónů barev a rozlišením 320 x 480 pixelů. Díky operačnímu systému OS X, který si v telefonu odbude svou premiéru, si můžete vychutnat nový způsob dotykového ovládání, se kterým je opravdu radost pracovat. Nejnázornější ukázka je video, které najdete pod tímto odstavcem. Dále v telefonu najdete 2MPx fotoaparát, datové přenosy EDGE třídy 10 a WiFi. Díky značce Apple také výborný MP3 přehrávač. Na druhou stranu chybí dnes již celkem běžná podpora 3G sítí (UMTS). iPhone se pak s okolním světem spojí pouze přes kabel, bezdrátově pak přes Bluetooth nebo EDGE. Naštěstí iPhone nabízí také bezdrátové sítě WiFi. Také fotoaparát je dnes již průměr. Vzhledem k tomu jak Apple telefon vychvaloval jsou 2 MPx opravdu málo, navíc fotoaparát je bez autofocusu a přisvětlovací diody. Paměť má sice hodnotu 4GB, ve vyšším modelu rovných 8 GB, což jistě není málo, přesto je chybějící slot na paměťové karty jedním z dalších mínusů.


Ukázka dotykového ovládání telefonu

Nic není dokonalé

I na opěvovaném iPhone jsou chyby. Jedním z velkých nedostatků je absence 3G sítí, viz výše. Dále, přestože to bude znít zvláštně, je nevýhodou použitý operační sytém. Každý mobilní telefon, který má OS tím získává velké plus, u iPhonu ovšem tato výhoda padá. Apple se totiž rozhodl, že do nového operačního systému se budou moc instalovat pouze aplikace certifikované Applem, takže vlastní aplikace do telefonu nahrát nepůjdou, navíc aplikace od Apple určitě nebudou zrovna levné a nebude jich tolik jako na konkurenční operační systémy Symbian, Windows Mobile popř. Linux. Slabinou bude také baterie. Zařízení jako iPhone, které bychom přirovnali spíše k PDA bude jistě potřebovat hodně energie. Tento problém lze vyřešit velmi jednoduše – koupí druhého akumulátoru. To ovšem u iPhonu nebude možné, protože ten po vzoru přehrávačů iPod má baterii pevně umístěnou v krytu a její složitou výměnu zvládnou pouze v servisu. V neposlední řadě musíme telefonu vytknout také „nechuť k práci“. iPhone totiž bude ryze multimediální přístroj, a tak nečekejte podporu žádných office dokumentů.


Ukázka práce s hudbou v Apple iPhone

Rozhodne cena

iPhone tedy není takový zázrak jak se ze začátku tvrdilo. V jistém směru určitě je revoluční, na druhou stranu funkční výbava nikterak ohromující, navíc se telefon nedá příliš využít ani jako pracovní nástroj. U iPhonu vedou jednoznačně multimédia, která společně se světoznámou značkou Apple a zajímavým designem určitě zaujmou. Po iPhonu sáhnou zejména mladší zákazníci. Telefon se má dovážet i do České republiky, což při české povaze znamená, že o úspěchu Apple iPhonu u nás rozhodne hlavně cena. Ta prozatím oficiálně stanovena nebyla. V Americe se dotovaná 8GB verze prodává za 599 USD, u nás tak můžeme očekávat cenu ve volném prodeji kolem 15 tisíc Kč, ale spíše víc. iPhone se však do volného prodeje v Evropě možná ani nedostane. Existují zákulisní informace o tom, že Apple jedná s operátorem O2 o exkluzivním prodeji v Evropě. Na starém kontinentě (a samozřejmě také přítomností O2 u nás také v ČR) by se tak opakovala situace z USA, kde je exkluzivním prodejcem iPhonu Cingular.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze