Apple iOS 5 oficiálně: nové vychytávky až na podzim (přehled)

V americkém San Franciscu představil Apple své poslední novinky. Hlavním bodem jeho programu bylo představení nové verze operačního systému iOS 5 pro iPhone, iPad a iPod. Vylepšení je přes 200, klíčových funkcí 10. Podívejte se, co nového iOS 5 přináší a kdy se jej dočkáme.

Nebyl by to Steve Jobs kdyby se nejdříve na úvod, jak je jeho zvykem, nepochlubil úspěchy společnosti Apple. Prodejní čísla jsou opět a jako vždy výborná. Operačního systému iOS, jehož nositeli jsou zařízení typu iPod/iPhone/iPad, byly prodáno více než 200 milionů kopií (tedy stejný počet zařízení). Toto číslo jej korunuje titulem nejrozšířenějšího mobilního operačního systému. Podíl iOS na poli mobilních operačních systémů ukrajuje koláč o 44% a může se tak pochlubit dominantním postavením. Ani za další čísla se Steve Jobs nemusí stydět. Během 14 měsíců nalezlo své zákazníky na 14 milionů iPadů. A jako by dobrých zpráv bylo málo, například z klienta App Store bylo staženo 14 miliard aplikací.

Než se zaměřím na samotnou novou verzi nového operačního systému, ohlédnu se za předchozí (významnější) verzí (záměrně neuvedu verzi 4.3.3, která přinesla jediné vylepšení v podobě záplaty či fixace uchování dat pohybu majitelů iPhonu). Předchozí významná verze iOS 4.3 přinesla několik menších, ale i větších vylepšení. Mezi největší novinky patřila funkce Wi-Fi hotspot, další změny se týkaly samotného webového prohlížeče Safari, který dostal výkonnější javascript Apple Nitro, jehož přínosem má být rychlejší vykreslování webových stránek. Drobné změny pak tvoří například iTunes Home Sharing. Jak už napovídá anglický výraz, jedná se o sdílení multimediálního obsahu a nová funkce AirPlay, podporující bezdrátové přehrávání multimediálního obsahu.

TIP: Čtěte Apple iOS 4.3: co nového update přinese?

iPhone 4
TIP: Čtěte recenzi Recenze Apple iPhone 4 – Napočtvrté a úspěšně?

Co nabídne Apple iOS 5

Nová verze operačního systému nabídne kolem 10 větších změn a na 250 drobných vylepšení. Mezi největší změny se řadí například možnost aktualizace vzduchem za pomoci technologie OTA (Over The Air). Další významnou novinkou bude po vzoru operačních systémů Android nová notifikační lišta, která bude upozorňovat na nově došlé zprávy, hovory a jiné nové události (sociální sítě, aktualizace apod.). Přibyly nové aplikace a změny se odehrály i v samotném fotoaparátu. Uživatelé dychtící po textové komunikaci ocení o něco lépe optimalizovanou softwarovou klávesnici, kterou mohou rovnou vyzkoušet v nové chatovací aplikaci.

Notification Center

Současný stav ohledně upozorňování na nové události byl mírně řečeno nepřehledný či krkolomný. iOS 5 se snaží na tuto situaci zareagovat novou notifikační lištou, která se nachází skryta v horní části displeje. Pro její vyvolání musí být lišta stažena směrem dolů. Notifikační lišta bude sdružovat nové události libovolného charakteru a druhu. Jak si můžeme všimnout z přiložených screenshotů, lišta bude zobrazovat například novou textovou komunikaci, zmeškaná volání, komunikaci ze sociální sítě Facebook a Twitter a samozřejmě i z jiných klientů. I při uzamknutí displeje bude lišta aktivní a i bez odemknutí kláves tak bude možno s lištou pracovat. V případě příchozí události bude upozornění například v hrách mnohem decentnější, v podobě upozornění v liště v záhlaví, která po chvilce zmizí

Notification Center - notifikační lišta

Notification Center - notifikační lišta

Newsstand

Dalším zástupcem na poli významných novinek je aplikace Newsstand. Jedná se o on-line čtečku novin a magazínů. Nabídka této aplikace zahrnuje velké množství nejrůznějších titulů, ať se jedná o noviny (například New York Times, Daily Telegraph) nebo magazíny (Ringier či National Geographic a další). Jednotlivé tituly jsou stahovány automaticky a ukládány do off-line úložiště pro jejich pozdější opětovné přečtení.

Newsstand - čtečka novin, magazínů a jiných periodik

Newsstand - čtečka novin, magazínů a jiných periodik

Twitter

Novou funkcí je integrace Twitteru do prostředí. Odkazy na Twitter nalezneme například i v aplikaci fotoaparátu a v prohlížeči fotek. Tweetovat lze i z webového prohlížeče nebo posílat pozici z mapy. Twitter bude provázaný i s telefonním seznamem. Napsání nového tweetu a jeho odeslání bude otázkou krátkého okamžiku.

Twitter

Twitter

Safari Reader

Pod pojmem Safari si představíme jeden z nejlepších mobilních webových prohlížečů. Steve Jobs se dokonce chlubí, že mezi mobilními web browsery má opět největší podíl. Přímo v samotném prohlížeči je dostupná nová volba pro snadnější čtení obsahu. Novinkou je také snadnější přístup k otevřeným oknům, které se nyní zobrazují v záhlaví. Přímo ze samotného webového prohlížeče můžeme odesílat libovolný obsah skrze e-mail, a to nejen v podobě odkazu, ale opravdu celý obsah.

Safari Reader

Safari Reader

Reading list

je nová funkce zahrnuta ve webovém prohlížeči Safari. Jejím přínosem bude uchování právě rozečtených webových stránek a jejich pozdější opětovné vyvolání. Upravena byla i funkce tzv. tabů nebo-li panelů či záložek. Jednotlivé webové stránky můžeme nyní rychleji přepínat, jak jsme zmiňovali výše.

Reading list

Reminders

V českém překladu upomínky, které zahrnují různé položky typu nákupní seznam. Mohou připomínat datum narozenin a samozřejmě můžeme zadat i upomínky jiného charakteru. Nastavit můžeme jejich připomenutí nebo jej vynechat. Položky můžeme synchronizovat napříč Apple zařízeními.

Reminders

Reminders

Kalendář

Nové možnosti v oblasti kalendáře, snadnější vytváření nových události. Jejich přesouvání pomocí gest drag and drop a jejich následné sdílení se službou iCloud. Samozřejmostí je možnost vytváření více typů kalendářů, jejich přemisťování a přejmenovávání.

Kalendář

Fotoaparát

Několik změn se točí i kolem fotoaparátu. Při uzamčeném displeji máme na výběr ze dvou voleb, buď odemkneme displej nebo rovnou můžeme spustit aplikaci fotoaparátu. Pořizování snímků je nově možné díky klávese pro ovládání hlasitosti, která se nachází na boku telefonu. Další užitečnou novinkou je možnost výběru a následné zafixování konkrétního místa nebo scény na obrazovce pro zaostření a upravení expozice. Navíc v pravé části displeje může gestem Pinch to zoom danou scénu přibližovat nebo oddalovat.

Fotoaparát

Fotoaparát

I nadále zůstávám u samotného fotoaparátu, přejdu nyní k již pořízené fotce, která před samotným uložením může být ořezána či jinak upravena.

Fotoaparát

Nová klávesnice a nové možnosti během psaní

Uchopte klávesnici na iPadu, potáhněte ji nahoru a rozdělí se pro snadnější psaní. Vybraný text může být například v e-mailovém prohlížeči různé upravován (zvýraznění, podtržení a jiné úpravy).

Nová klávesnice

Nová možnosti úpravy textu

E-mail

Novinkou je vylepšený editor s možností formátování textu, hledání i v textu zpráv a konečně také možnost e-maily vlajkovat nebo označit jako nepřečtené. Novinkou je také výše zmiňovaný výkladový slovník, dostupný nejen v e-mailu, ale napříč systémem.

E-mailový klient

Snadnější aktivace nového zařízení

Již žádné kabely. Při koupi nového zařízení a jeho uvedení - aktivaci do provozu, již není vyžadována nutnost připojení k iTunes na počítači. Místo této hlášky vás nyní přivítá hláška Welcome. Samotnou aktivaci nového zařízení bude nyní možno provést přímo v zařízení samotném.

Aktivace zařízení bez nutnosti použití kabelů

Již žádná hláška připojte k PC, ale hláška Welcome

OTA - aktualizace skrze vzduch

Pro aktualizaci softwaru už nebude nutné připojovat zařízení k počítači. Aktualizace budou probíhat bezdrátově. Přímo v samotném zařízení se dozvíte informaci, zda je k dispozici nový software, který pak můžete následně do svého zařízení nainstalovat. Samozřejmostí je nutnost neomezený datový paušál nebo přítomnost bezdrátové sítě Wi-Fi. Na druhou stranu se bude jednat o takzvané delta updaty, tedy budou obsahovat pouze aktualizované funkce a nikoliv kompletní firmware, jako tomu bylo doposud.

Aktualizace skrze vzduch

Game Center

Skrze toto centrum lze stahovat nové herní tituly, komunikovat s jinými hráči, prohlížet si jejich profily včetně jejich přátel a mnoho dalšího.

Game center

Game Center

iMessage

Nová chat platforma pro všechny zařízení s iOS, podobná konkurenčnímu BlackBerry Messenger. Podporovány budou i doručenky a upozornění, že druhá strana právě píše zprávu. Dostupné bude posílání obrázků (ohledně ostatního máme zřejmě smůlu) a služba bude fungovat i přes sítě 3G.

iMessage

iMessage

Nové Developer tools

Developer tools

Multitasking gesta pro iPad

Speciálně pro zařízení iPad budou v systému zahrnuta nová gesta. Například pro vyvolání nabídky multitaskingu za pomocí čtyř prstů, jedním dotykem se provede úkon pro navrácení na domovskou obrazovku.

Multitasking gestures

Wi-fi synchronizace

Synchronizace, která zajistí spojení mezi jednotlivými iOS zařízeními a počítačem. Například v průběhu nabíjení Apple zařízení a připojení k síti Wi-Fi dojde k automatické záloze všech dat a synchronizaci s iTunes.

Samozřejmě změn je podstatně víc, ale uvedli jsme ty nejvýznamnější z nich. Teď vás asi bude zajímat kompatibilita a termín uvolnění nové verze iOS. Nové iOS 5 bude kompatibilní s iPhonem 3GS a 4, iPadem první a druhé generace a hudebním přehrávačem iPod Touch třetí a čtvrté generace. A dostupnost? Bohužel si budeme muset počkat až na podzim. Co na novou verzi operačního systému říkáte? Jak se vám líbí? Jsou novinky, které přináší pro vás užitečné?

Termín uvedení nové verze a podpora zařízení

Zdroje: engadget.com

Diskuze ke článku
zd
Je to prima. Těším se na iP5, který bude, předpokládám, rovněž krokem kupředu. Pokud mne něčím vyloženě nezklame, půjdu do něj...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze