Aplikace pro stmívání displeje f.lux je konečně i pro Android

5

Při sledování monitoru v noci vás mohou brzy začít bolet oči. Program f.lux tomu předchází tím, že automaticky nastavuje teplotu barev a úroveň jasu podle denní doby. Nyní se po PC a zařízeních s iOS dostává řada i na Android. Má to však háček. Nejen, že se stále jedná o betu, ale k chodu aplikace je vyžadován i root telefonu.

Aplikace přitom má za sebou už poměrně dlouhou historii. S nápadem, jak docílit, abyste se cítili při práci na počítači v pravý čas ospalí, přišli její autoři už v roce 2009. Trik spočívá v tom, že se obrazovky odstraní modré světlo, protože bylo vědecky dokázáno, že právě ono udržuje člověka v bdělém stavu. F.lux je k dispozici pro stolní počítače a notebooky s Windows, Mac OS i Linuxem a také pro iOS zařízení s jailbreakem, ale až do teď se nedostal na Android.

f.lux
f.lux pro Windows

Hlavní obtíží, která tomu bránila, je fakt, že Android nedovoluje aplikacím manipulovat s displejem na úrovni jednotlivých pixelů. Alternativní aplikace, které na Androidu existují, to řeší tak, že překryjí modré světlo na displeji červenou barvou, zatímco f.lux ve skutečnosti odstraňuje modré světlo z každého jednotlivého pixelu.

Pokud si chcete vyzkoušet beta verzi f.lux pro Android, budete potřebovat telefon s rootem. Budete se také muset zaregistrovat na f.lux fóru a požádat o připojení k testovací skupině. Po schválení si můžete nainstalovat beta aplikaci.

Zdroje: reddit.com, androidcommunity.com

Diskuze ke článku
Bohus 2.0
Aplikacia nepresla schvalenim pre iOS v Appsotre, ci ? Sa suska, ze Apple planujue "tuto revolucnu featurku" pridat ako absolutnu novinku do svojho dalsieho ios.
mrx
Takže šance, že by se to jednou dostalo do Play bez ústupků na funkčnosti je nulová? Na tuhle aplikaci už čekám roky...
Jiří Maier
Jiří Maier
Cyanogenmod má tohle zabudovaný v sobě.
Taky existuje aplikace Twilight, ta dělá to samé.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze