Android v červenci: Lollipop na více než 18 % přístrojů

5

Po měsíční pauze se opět můžeme podívat na pravidelné statistiky podílů jednotlivých verzí operačního systému Android. Během července posilují především nejnovější verze Lollipop. Překvapivě však posílila, byť velmi nepatrně, i verze KitKat.

Android logo

Začněme od nejstarší verze, která se ještě v přehledu vyskytuje. Připomeňme však, že verze 2.1 a starší již Google neměří, neboť nepodporují nejnovější verzi obchodu Google Play, podle kterého Google statistiku vytváří. Se zanedbatelným podílem se v žebříčku drží prastará verze 2.2 Froyo. Těsně nad 4% hranicí se ještě drží dvě verze, kterými jsou Android 2.3 Gingerbread a Android 4.0 Ice Cream Sandwich.

Doba největší slávy již také opustila kdysi nejrozšířenější verze souhrnně označované názvem Jelly Bean. Z nich je aktuálně nejsilnější a zároveň druhou nejrozšířenější celkově verze 4.2 Jelly Bean s podílem téměř 16 %. 13% podíl pak drží Android 4.1 a necelých 5 % má Android 4.3. Překvapením je verze 4.4 KitKat, která posílila o symbolickou desetinku a stále je na dohled téměř 40% podílu.

Nárůst dle očekávání zaznamenávají nejnovější verze. Pětkový Lollipop má ji nyní 15,5 %, avšak verze 5.1 se rozšiřuje mnohem pomaleji a aktuálně ještě nemá ani 3% podíl.

Verze Označení Podíl v červenci Změna podílu
Android 2.2 Froyo 0,3 % beze změny
Android 2.3 Gingerbread 5,6 % -1,0 p.b.
Android 4.0 Ice Cream Sandwich 4,1 % -1,0 p.b.
Android 4.1 Jelly Bean 13,0 % -1,7 p.b.
Android 4.2 15,9 % -1,6 p.b.
Android 4.3 4,7 % -0,5 p.b.
Android 4.4 KitKat 39,3 % 0,1 p.b.
Android 5.0 Lollipop 15,5 % 3,9 p.b.
Android 5.1 2,6 % 1,8 p.b.

Zdroje: developer.android.com

Diskuze ke článku
:P
Výrobci by za tohle zasloužili pořádně nakopat zadky. Ten přístup - chceš aktuální Android?! tak si kup jednou za rok nový stroj za 19 000 je hnus. Hlavně z bezpečnostního hlediska je tohle prostě neudržitelný trend. Abych měl telefon ještě v záruce a bál se ho používat, protože je systém děravý a neaktualizovaný?! Hlavně, že EU v IT oblasti řeší kraviny a tikající bombu jménem Android nevidí nikdo.
František Zbořil
V případě lollipop je dobře že tomu tak je. Sice mám obě zařízení co už dávno mají možnost přejít na lollipop, ale tuhle hrůzu bych nikdy na své zařízení nedal, takže ti co jsou nešťastní, že jejich zařízení zatím není podporováno novým androidem, tak určitě není proč naříkat a buďte rádi
Daniel
A co Honeycomb?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze