Android na BlackBerry 10? Údajně jen 20% aplikací

1

Přednedávnem jsme se dočkali představení nového operačního systému BlackBerry 10 a tvůrci nám slibovali podporu mnoha světových vývojářů a studií. Platforma má v současné době přes 100 tisíc rozličných aplikací a je rozhodně dobré vědět, že jen 20% z nich jsou porty ze systému Android. Zbytek jsou údajně nativní aplikace.

To prozradil Martyn Mallick, viceprezident BlackBerry v rozhovoru pro AllThingsD. Za posledních 7 týdnů bylo do katalogu přidáno přes 30 tisíc aplikací. Tak rychlý růst rozvířil vlnu spekulací o absenci velkého počtu nativních aplikací. Ostatně Skype pro BlackBerry 10 je také pouhým portem. Mallick však všechny ujistil, že tomu tak rozhodně není. Skoro 80% všech aplikací je vyvíjeno specificky pro BB 10, a jen zhruba 20% je Androidích portů. 80 tisíc nativních aplikací je pro tak mladou platformu rozhodně velký úspěch. Pokud srovnáme tempo přibývání nových aplikací například u Windows Phone, tak tento systém dosáhl dvojnásobného počtu aplikací teprve nedávno.

To je rozhodně skvělá zpráva a především důkaz, že si BlackBerry na pořádné spolupráci s vývojáři zakládá. BlackBerry tedy rychle Windows Phone dohání a je možná jen otázkou času, kdy Microsoft předstihne.

TIP: Přečtěte si vše o systému BlackBerry 10.

Bylo by pošetilé počítat výherce jen podle uvolněných čísel. Velmi důležitým prvkem v obchodě aplikací je nejen počet aplikací, ale především jejich praktické využití, kvalita a přítomnost velkých hráčů, kterých je zatím málo. Také českých aplikací je v BlackBerry Worldu velmi malé množství. To by se však mohlo již brzy změnit.

Zdroje: allthingsd.com