Alcatel se vrátil: nové modely na našem trhu

11

Už je to takřka šest let, kdy se Alcatel stáhnul z našeho trhu. Nyní se však možná blýská na lepší časy. Na český trh se dostala pětice nových a levných Alcatelů. V záloze má výrobce ale i mnohem zajímavější kousky. Podívejte se, jak současná produkce Alcatelu vypadá.

Alcatel-logo

Trocha historie

Mnoho z vás si při vzpomínce na značku Alcatel vzpomene na modely OT Max či OT Club. Někomu se možná ještě někde doma povaluje i nějaký kousek z řady OT 30x, která před devíti lety zaznamenala masové rozšíření. V každém případě vždy platilo, že Alcatel produkoval telefony nižší či maximální střední kategorie. Vyznačovaly se základnější výbavou, ale zato líbivým designem a nízkou cenou. Když už se tak probíráme historií, nemohu nezmínit i několik důležitých momentů, kterými se Alcatel nesmazatelně zapsal do historie. Tím prvním je rozšíření joysticku v mobilních telefonech. Francouzský výrobce byl prvním, který tento styl ovládání začal ve velkém prosazovat. To vše v době kolem roku 2001, kdy u ostatních výrobců bylo k ovládání zapotřebí vždy nejméně dvou tlačítek.


Modely Alcatel z let 2000 až 2001. Zleva: OT MAX db, OT 302, OT 501 a OT 701

Druhým bylo polyfonní, nebo chcete-li vícehlasé vyzvánění, které Alcatel přinesl mezi prvními (spolu s asijskými výrobci) v modelu OT 511. Nejen kvůli této vlastnosti byly Alcately ve většině případů začleňované do předplacených sad našich operátorů. Silnou stránkou kolem roku 2002 byla pro Alcatel i zábava. V jeho modelech se objevovaly zajímavé hry, které dokázaly zabavit na dlouhé hodiny. Jako příklad mohu uvést jakousi parodii na hru Space Impact, která je známá z Nokií. Nicméně šlo o velmi zdařilou parodii, jež byla záživnější a mnohem delší. Nešlo ovšem jen o hry. Ve výbavách nechyběly skladatele melodií, loga či výměnné kryty.


Zleva: Alcatel OT 311, OT 331, OT 511, OT 525 a OT 715. Všechny se lišily jen v detailech.

Černé období

Velkou přítěží pro Alcatel ale byla absence manažerských modelů. Slibným náznakem byl model OT 501, který v roce 2000 mohl konkurovat i Nokii 6210 či Siemensu S35i. Bohužel se nedočkal nástupce v pravé chvíli. Mnohem později se sice objevil model OT 715 s obřím displejem, ale své zákazníky si už bohužel nezískal. Dalším handicapem pro Alcatel byl pozdní nástup moderních technologií kolem let 2003 a 2004. Ať už šlo o barevné displeje, podporu Javy nebo vestavěný fotoaparát, Alcatel ve většině případů přišel až poslední. Sílící konkurence a slábnoucí prodeje nakonec donutily Alcatel stáhnout se oficiálně z našeho trhu. Společnost byla rovněž v roce 2004 prodána čínské firmě TCL, která ve výrobě pokračovala.


První Alcately s barevnými displeji. Zleva: OT 332, OT 535, OT 735 (poprvé s fotoaparátem), OT 556 a OT 756

První ovoce na sebe nenechalo dlouho čekat a na sklonku roku 2005 se velmi očekával příchod hudebního modelu OT 853. Jeho hlavním trumfem byl skvěle zvládnutý přehrávač a hlavně na tehdejší dobu nevídané stereo reproduktory. Bohužel se nikdy nedostal na náš trh. Po zhruba čtyřech letech je na tom Alcatel už mnohem lépe. Jeho aktuální nabídka modelů je dostatečně obsáhlá, byť opět spíš jen v nižší a střední třídě, ale hlavně se opět navrací do České republiky. Nejprve se podíváme na kousky prodávající se u nás. Kromě nich však Alcatel produkuje i několik dalších zajímavých modelů.


Alcatel OT 853: tehdy naprosto ideální hudební telefon

Velký návrat do ČR?

V současné době v České republice seženete pětici modelů od Alcatelu. Všechny spadají svou cenou pod tři tisíce korun. Nemůžeme tak očekávat funkcemi nabité modely. Přesto se i v této kategorii vyskytují různé konstrukce, dotykové displeje či provázanost se sociálními sitěmi.

Tím úplně nejlevnějším je Alcatel OT-222. Jde o malinkaté véčko s rozměry 90 x 44,5 x 11,3 milimetrů a s nízkou hmotností 71 gramů. Vzhledem k ceně, která v českých e-shopech nepřesahuje 800Kč, se nelze příliš divit malému 1,45 palcovému displeji s rozlišením 128 x 128 bodů a schopností zobrazit 65 536 barev, který je navíc ještě pasivní. V základní výbavě nechybí kalendář, podpora Javy, FM rádio či datové přenosy GPRS ve třídě 10. V základním balení se dodávají i sluchátka. Případné zájemce by mohlo potěšit použití konektoru miniUSB, který slouží k nabíjení. Za nastavenou cenu je OT-222 určitě konkurence schopný. Zejména v době kdy je véčkových telefonů jako šafránu.


Alcatel OT-222 - oficiální fotografie

Necelou tisíci korunu byste museli vynaložit při pořízení modelu OT-505. Jde o telefon klasické konstrukce s rozměry 107 x 46 x 14,3 milimetrů a nízkou hmotností 69,6 gramů. Ve vyšší ceně se projevil i displej, který je aktivní a na ploše 1,77 palců nabídne rozlišení 128 x 160 bodů. Alcatel OT-505 už může sloužit i jako hudební přehrávač. Vnitřní paměť je sice jen 2MB, nicméně nechybí slot pro paměťové karty microSD. Pokud vás vlastní hudba omrzí, snadno si naladíte FM rádio s RDS. K dispozici je i fotoaparát, byť s nízkým rozlišením 640 x 480 bodů. Z datových funkcí je opět přítomno jen GPRS. Na těle telefonu nalezneme také konektor miniUSB. Ten však slouží jen k nabíjení. Přenos souborů je možný jen přes Bluetooth.


Alcatel OT-505 - oficiální fotografie

Jako další přichází na řadu Alcatel OT-708, který se díky ceně okolo 1600Kč řadí mezi nejlevnější dotykové telefony na našem trhu. Samozřejmě to přináší řadu kompromisů. Displej je velký jen 2,4 palců a dotyková technologie je rezisitvní. Rozlišení je ale už dostačujících 240 x 320 bodů. Úvodní obrazovka je řešena dle aktuálního trendu. Nechybí tedy widgety s přehrávačem či sociálními sítěmi. Připojení k internetu je možné pouze přes GPRS třídy 10. Do těla telefonu o rozměrech 96 x 52,4 x 14,6 milimetrů a váze 82 gramů se vměstnal i fotoaparát s rozlišením 1,3 megapixelu. Samozřejmostí je podpora paměťových karet či přítomnost FM rádia s RDS. Tento model můžete objevit v nabídce Vodafonu pod označením 541.


Alcatel OT-708 - oficiální fotografie

Nyní přichází na řadu Alcatel OT-800. Jde o nejlevnější telefon na trhu, který nabízí plnohodnotnou klávesnici přímo pod displejem. Pořídíte jej za necelých 2000Kč. Z fotografií by telefon některým z vás mohl přijít povědomý. Alcatel OT-800 totiž prodává T-Mobile ve vlastní úpravě pod názvem T-Mobile Vairy Text. O tomto telefonu se nebudu dlouze rozepisovat a odkáži vás na naši recenzi. Snad jen dopním, že je tento model dodáván ve dvou barevných variacích z nichž zejména varianta Chrome White vypadá velmi dobře.


Alcatel OT-800 - oficiální fotografie

Vrcholem nabídky Alcatelu v České republice je model OT-880. Ten nabízí v současné době velmi žádanou konstrukci, která kombinuje plnohodnotnou QWERTY klávesnici s dotykovým displejem. Ten je ale stále pouze 2,4 palcový s rozlišením 240 x 320 bodů. Nezměnila se ani dotyková technologie a stále je rezisitvní. Rozměry telefonu jsou 106 x 57 x 16,5 milimetrů. Větší tloušťka a hmotnost 118 gramů je daní za přítomnost již zmíněné klávesnice. Telefon je jinak vyveden v celkem nezvyklém designu, který se může, ale stejně tak nemusí, líbit. Telefonu nechybí ani klasický 3,5 mm jack konektor. Interní paměť se dostala na hodnotu 60MB a lze ji rozšířit paměťovými kartami až na 8GB. Vestavěný fotoaparát už odpovídá současné konkurenci a disponuje rozlišením 2 Mpx. Stále slabá je datová výbava čítající pouze GPRS a EDGE. Chudší výbavu se snaží vyvážit cena, která se pohybuje pod hranicí tří tisíc korun.


Alcatel OT-880 - oficiální fotografie

Co v zahraničí? Umí i Androida

Současné portfolio Alcatelu ovšem čítá mnohem více modelů. Stále je však zaměřeno na telefony nižší cenové hladiny. V nabídce tak najdeme modely různých konstrukcí i odlehčené variace u nás viděných modelů. Ano i málo vybavené telefony lze ještě odvybavit. Z pestré nabídky jsem se rozhodl vybrat několik modelů, které vynikají buďto designem, zajímavým nápadem či výbavou.

Asi nejkontroverzněji působí Alcatel OT-808 Glam. V zavřeném stavu byste si jej možná spletli s pudřenkou. Jde totiž o pravidelný čtverec s rozměrem 70,6 milimetrů. Tloušťka 20,7 milimetrů a hmotnost 113 gramů jsou už nadprůměrné hodnoty. Telefon ale není dotykový, ale výklopný. Po otevření na vás vykoukne 2,41 palcový displej s QVGA rozlišením. Větším překvapením je ale přítomná QWERTY klávesnice. Výbava je jinak spíše podprůměrná a vzhledem k absenci sítí 3G se telefon hodí jen jako módní doplněk.


Alcatel OT-808 - oficiální fotografie

Zajímavým levným telefonem je model OT-606, který designem i konstrukčním provedením připomíná výše zmíněný a u nás prodávaný OT-880. Chybí mu ale dotykový displej a naopak přidal ke QWERTY klávesnici i tu klasickou, alfanumerickou. Pro pohodlné psaní, jako dělaný. Bohužel výbava pokulhává.


Alcatel OT-606 - oficiální fotografie

Tento měsíc by se do prodeje měl dostat další neméně zajímavý kousek, označený jako OT-806. Ten kombinuje 2,8 palcový dotykový a rezistivní displej s QWERTY klávesnicí. Díky tomu sice trochu narostl (118,5 x 59 x 12,2 milimetrů), ale to by uživatelům jistě tolik nevadilo. Odhadujeme, že cena by byla také nízká, neboť výbava opět není nijak oslňující. Nicméně dostalo se alespoň na EDGE a spoustu zájemců by potěšila i přítomnost Wi-Fi.


Alcatel OT-806 - oficiální fotografie

Na závěr jsem si samozřejmě ponechal to nejlepší, co může Alcatel nabídnout. Jde o model OT-980 – už samotné vysoké číslo poukazuje na těžký kalibr. Mnozí o něm možná již slyšeli a i my jsme o něm informovali. Ano, Alcatel nabízí telefon s operační systémem Android ve verzi 2.1. I přes vysouvací konstrukci je displej pouze 2,8 palců velký a opět jen rezisitvní. Proč tak malý? Jakmile telefon vysunete, ukáže se plnohodnotná QWERTY klávesnice. Čím však tento Alcatel ční nad ostatními Alcately, je výbava. Nechybí rychlé datové přenosy HSDPA/HSUPA, podpora Wi-Fi, GPS, či dvojice standardních konektorů 3,5 mm jack a microUSB. Jako dostatečných se jeví i 256MB RAM. A nyní zřejmě to největší překvapení, kterým je cena. Alcatel OT-980 se v přepočtu prodává za zhruba 3500Kč, což ho řadí mezi nejlevnější Androidy na světě.


Alcatel OT-980 - oficiální fotografie

Velký comeback?

Po shlédnutí současných modelů Alactelu je patrné, že se výrobce dosti zaměřuje na levnější telefony. Zdá se, že Alcatel vidí malé prázdné místo na mobilním trhu a uvědomuje si, že dotykový displej nesedne každému. Spoustu svých modelů tak vybavuje plnohodnitnými QWERTY klávesnicemi. Kromě modelu OT-980, který by český trh bezpochyby oživil, je snad u všech modelů problémem výbava, která za konkurencí zaostává. Zejména chybějící EDGE je dnes na pováženou.

Celkově má však Alcatel slušně našlápnuto k velkému návratu. Bude záležet na jeho vytrvalosti a hodně také na operátorech, zda jeho modely zařadí do nabídky. První náznaky tu už jsou. Alcatel OT-800 se objevil u českého T-Mobilu a Alcatel OT-708 se loni objevil v nabídce anglického Vodafonu. Závěrem zkusím otevřít diskuzi. Co říkáte na současné počiny Alcatelu? Myslíte si, že má šanci se opět uchytit?

Diskuze ke článku
JohnyAsbest
Tak s tímto materiálem tedy žádný comeback nebude..........
Jan Pospíšil
Jan Pospíšil (* mobilenet.cz)
Potřebovalo by to opravdu trochu silnější a moderněji vypadající telefony. (Nebo se Alcatel snaží navázat na designovou tradici z doby, kdy opouštěl trh?) Případně hodně silný marketing, který by dokázal oživit kdysi vytvořenou skupinu věrných zákazníků.
Milan C.
U současných levných dotykáčů jsou fotoaparáty (bez autofokusu) s opravdu děsivou (ne)kvalitou fotografií. Proč kupovat další takový?
excel 78
Jan Pospíšil:Máte pocit že Alcatel nedělal pěkné telefony?A co modely ot 756 nebo 853, nezdají se dost pěkné? Dnešní Alcately vypadají taky lépe ve skutečnosti než na fotce(třeba ot 880carbon).

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze