ZTE slaví 15 let a 500 milionů vyrobených mobilů: co bude dál?

4

Čínský výrobce mobilních telefonů ZTE slaví v těchto dnech své 15. narozeniny. Zároveň s významným jubileem ZTE vyrobilo mobilní telefon s pořadovým číslem 500 000 000. Plány společnosti zde rozhodně nekončí, ZTE se chce v následujících třech letech dostat mezi trojici nejvýznamnějších výrobců mobilních telefonů.

ZTE logo

ZTE sice mobilní telefony vyrábí už 15 let, známé se ale díky nim tento výrobce stal až s příchodem vlny takzvaných smartphonů, odstartované nástupem iPhonu a Androidu. Dobře o tom svědčí i fakt, že do roku 2008 bylo vyrobeno 100 milionů telefonů s logem ZTE. Stačilo pět let, a díky boomu chytrých telefonů toto číslo vzrostlo na pětinásobek. ZTE jednoznačně vždycky těžilo především z prodeje brandovaných telefonů pro operátory po celém světě (v současnosti spolupracuje přesně s 230 operátory ve 160 zemích). V posledních letech se však výrobce již prosazuje na trhu i s telefony prodávanými pod vlastní značkou.

Do roku 2016 v TOP3

Jednoznačnou strategií pro ZTE je do dalších let jednoznačně další růst. Do roku 2016 se chce probojovat mezi trojici největších výrobců mobilních telefonů na světě. Pomoci by mělo především znatelné zvýšení produkce lépe vybavených přístrojů vyšší třídy. Tento segment ZTE dlouhé roky zcela opomíjelo. Firma chce také nadále pracovat na dalším zvyšování povědomí o své značce.

ZTE v České republice

Společnost ZTE v tuzemsku působí od roku 2004, kdy pomáhali technici ZTE s vybudováním infrastruktury CDMA mobilní sítě U:fon. Samotné chytré mobilní telefony ZTE se u nás poprvé objevily o Vánocích 2010 u tuzemského operátora Vodafone, a to nejprve pod operátorským brandem (pamatujete na model Vodafone 945?).

Rozmach chytrých mobilních telefonů ZTE prodávaných pod vlastní značkou odstartoval v České republice oblíbený model ZTE Blade. Zejména na mladší zákazníky zafungovala osvědčená kombinace nízko nastavené ceny v kombinaci s poměrně dobrou výbavou. S podobnou filozofií příznivého poměru cena/výbava jej následovaly další modely.

Prvním modelem od ZTE, prodávaným v ČR s stal Vodafone 945

Aktuálně dostupné modely ZTE u nás směřují do střední třídy. Jedná se zejména o čtyřpalcový ZTE Skate Pro a vůbec první v ČR prodávaný smartphone s čipovou architekturou Intel – ZTE Grand X In. Nabídku přístrojů střední třídy již brzy rozšíří dvoujádrový smartphone ZTE Blade G v ojedinělé šedomodré barvě. Tuzemští zákazníci se na podzim 2013 dočkají také nové vlajkové lodi ZTE, high-end chytrého mobilního telefonu ZTE Grand S Flex.

Čtete také - ZTE bylo v 1. čtvrtletí 2013 po půl roční ztrátě konečně v zisku

Co se týče prodejních výsledků, ZTE v České republice od začátku svého působení dokázalo svým zákazníkům dodat 250 000 mobilních telefonů, tabletů (řada Vodafone Smart Tab) a USB modemů. Mobilní zařízení ZTE lze sehnat jak u českých operátorů, tak v maloobchodní prodejní síti.

Zdroje: ZTE Czech

Diskuze ke článku
Jakub Merta
Mám doma ještě jeho mladšího brášku vodafone 845 stále funkční v dobrém stavu
kazan
U me boduje Huawei
Jirka
Žádné překvapení, každý rok má tak 15 výrobců zaručenou strategii jak se dostat do TOP 3 :).

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze