ZTE Blade G v redakci: první dojmy a fotografie

8

Čínské ZTE na našem trhu začalo prodávat dalšího zástupce nižší střední třídy. Svým názvem přísluší ke známé rodince Bladů. Nabízí však velký, 4,5palcový displej, Android 4.1 Jelly Bean, či netradičně vypadající modrý zadní kryt v kombinaci s černým materiálem na čelní straně a bocích. Jak nás novinka po pár dnech testování zaujala?

ZTE Blade G – oficiální fotografie

Přeplněná nižší střední třída se dočkala dalšího přírůstku. Tím je ZTE Blade G, mobilní telefon, který lehce nakukuje přes hranici k velkým telefonům. Ano, máme tu čest se dnes seznámit s dalším telefonem, jehož displej nabízí úhlopříčku 4,5 palce. Výbava je s ohledem na cenu velmi příznivá. Povedlo se čínskému výrobci vše dobře smíchat a vytvořit dalšího úspěšného zástupce řady Blade?

Modrá je dobrá

ZTE Blade G je bezduchá placka, jako mnoho dalších dnešních telefonů. Výrobce se v případě designu o nic zásadního nesnažil. To platí do momentu, než si telefon prohlédneme kolem dokola. Z čelní strany i z boků je telefon nudně černý. Zadní strana však, k všeobecnému překvapení, tento tmavý odstín nesdílí. Naopak vsází na nevšední tmavě modrou barvu, která telefon příjemně oživuje. Pěkně vypadají i stříbrné lemy kolem fotoaparátu či LED diody.

Levné ZTE je samozřejmě spíše větší telefon, avšak do ruky padne ještě poměrně dobře, a to se řadím k lidem se spíše menší dlaní. Plusem je hmotnost pouze 120 gramů. Výtky nemám ani ke kvalitě konstrukčního zpracování. Nic nevrže, vše na svém místě dobře drží. Naopak pokárat výrobce musím za umístění odemykacího tlačítka. Levá část horní hrany sama o sobě není ideální. Připočtěte si k tomu malé rozměry tlačítka a výsledkem jest nepohodlné odemykání.

Zabrousíme také k displeji, který by mohl jedním z taháků telefonu. Nabízí úhlopříčku 4,5 palce a rozlišení 854 × 480 pixelů. S ohledem na zařazení telefonu můžeme slabší rastr odpustit. Stejně tak použití technologie TFT TN. Pozorovací úhly jsou stále velmi dobré a solidní je i čitelnost venku. Méně už potěší fakt, že se výrobce uchýlil k umístění tlačítek na displej. Pod displejem je přitom pro tři senzorové klávesy prostoru dostatek.

Zadní strana je neobvykle v modré barvě

Jelly Bean s výhradami

O ovládání se stará Android 4.1.2 Jelly Bean, nad kterým bdí nadstavba od ZTE. Ta je bohužel poměrně nenažraná, a ačkoliv telefon nabízí 512 MB RAM, po zapnutí vám zbyde většinou kolem 90 MB RAM, což opravdu není mnoho. V případě dalších hardwarových parametrů tu máme dvoujdárový procesor Qualcomm Snapdragon MSM8225 s taktem 1,2 GHz a grafický akcelerátor Adreno 203.

Prostředí bohužel není jen náročné, ale místy i ne zcela domyšlené. Například odemykací obrazovka se snažila být co nejlepší. Prostým přetažením se ukáže jen nabídka rychlého přístupu k šesti funkcím. Jak ale telefon odemknout? K tomu slouží dlouhé přidržení v místě ikonky zámku. Bohužel reakce nejsou spolehlivé a občas tak několik vteřin držíte prst na displeji a sledujete, jak se nic neděje. Tím se dostávám také k celkové optimalizaci, která na našem testovacím kusu není zrovna ideální. Prostředí rozhodně není plynulé, občas se celé sekne. Před recenzí budeme proto zkoušet ještě další kus modelu Blade G, abychom potvrdili či vyvrátili tyto softwarové problémy.

Fotoaparát

V ZTE Blade G se nachází základní fotoaparát s rozlišením 5 megapixelů, přisvětlovací LED diodou a také automatickým ostřením. Výsledné snímky poměrně mile překvapily. Především za slunečného počasí jsou fotky barevně věrné i vcelku ostré. V recenzi se podíváme, jak si telefon poradí i v interiérech a noci. S ohledem na slabší procesor je umožněn záznam videa pouze ve VGA kvalitě, což docela zamrzí.

Ukázkové snímky

ZTE Blade G v redakci i nadále testujeme a připravujeme recenzi. Pokud vás cokoliv zajímá, neváhejte a zeptejte se nás v diskuzi pod tímto článkem.

Technické parametry ZTE Blade G

Kompletní specifikace
Konstrukce133 × 67 × 9,8 mm, 120 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 4,5" (854 × 480 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, autofocus, video: 864 × 480 px
ChipsetQualcomm S4 Play MSM8225, CPU: 2×1,2 GHz, GPU: Adreno 203
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 4 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.1
Akumulátor2 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostkvěten 2013, 4 000 Kč
Diskuze ke článku
nth
Kde jste ho sehnali. skladové zásoby na czc sleduju už měsíc a furt nic. První termín kdy ho měli ohlášený že bude skladem byl asi 10.5
Smarter
Dobry den,
mym pranim je, aby ste v recenzi obsirne alespon na pul strany i vic napsali o asistentovi Google Voice Search a porovnali jej se Siri a S Voice. Chci vedet co vsechno dokaze a vcem je horsi a lepsi. Predem dekuji.
Honzik
kdy pak bude recenze foti tedy dost pekne :) a to ma dual blesk ?
Tomáš
Hezký večer. Bude k tomuhle telefonu i video nebo pouze recenze?
Děkuji za odpověď.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze