Zopo ZP700
recenze

Zopo ZP700

Číňan, který umí hodně za málo

Na čínské výrobce se již nedá dívat přes prsty jako na ty, kteří pouze kopírují zavedené značky a nedbají přitom na kvalitu. Řada z nich se se svými smartphony, které nabízejí dobrý poměr ceny a výkonu, proniká s úspěchem i na náš trh a slaví úspěch. To je případ i novinky Zopo ZP700, levného dualSIM, který nás příjemně překvapil svými schopnostmi a zároveň i slušnou cenovkou.

Přestože bylo Zopo Mobile založeno teprve v roce 2012, mezi čínskými výrobci se rozhodně neztratilo a patří mezi známější výrobce. V našich končinách tomu však stále tak není, stejně jako značky Xiaomi nebo Oppo jej znají pouze ti zasvěcenější, což je celkem škoda, ale to by se nyní mohlo díky oficiálnímu českému zastoupení změnit.

Na českém trhu v současnosti mladá společnost nabízí hned sedm modelů s čtyř až osmijádrovými procesory v cenové relaci od necelých čtyř a půl tisíc korun až po devět a půl tisíce. My jsme měli na test nejlevnějšího zástupce ZP700 v atraktivní světle modré barvě. K dispozici jsou přitom kromě černé a bílé klasiky i neméně výrazné žlutá a růžová.

Oficiální fotografie Zopo ZP700

Za zapůjčení přístroje do testu děkujeme oficiálnímu českému distributorovi zopomobile.cz.

Technické parametry Zopo ZP700

Kompletní specifikace
Konstrukce135 × 68 × 9,5 mm, 148 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 4,7" (960 × 540 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetMediatek 6582, CPU: 4×1,3 GHz, GPU: ARM Mali-400 MP
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 4 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.2
Akumulátor1 750 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:28 hodin
Dostupnostlistopad 2013, 4 309 Kč

Obsah balení

  • telefon
  • baterie
  • nabíječka
  • USB kabel
  • sluchátka s mikrofonem
  • návod

Design a zpracování: pestré barvy osloví mladé

Po designové stránce nabízí Zopo ZP700 klasické zaoblené tvary s rozměry 135 × 68 × 9,5 mm a hmotností 148 gramů se řadí mezi průměrně velké telefony, takže padne dobře do ruky.

Zopo ZP700 – videopohled

Jinak poměrně tuctový design však ozvláštňuje několik prvků. Jednak jsou to pastelové barvy zad a boků, které zaujmou spíše mladší zájemce, a pak také plastická šachovnicová textura na zádech. Ta vypadá nejen efektně, ale navíc brání i ulpívání nežádoucích otisků, což hodnotím pozitivně.

Černá přední strana mírně vystupuje nad boky a především pak bradu telefonu, a nenabízí žádné výstřelky. Její jednolitou černou plochu narušuje kromě displeje trojice bílé podsvícených dotykových tlačítek – kontextové menu, domů, zpět. Jejich podsvícení je nicméně poměrně slabé. Nad displejem je úplně nahoře viditelná mřížka reproduktoru a mírně vpravo výrazná čočka předního fotoaparátu. To co však skutečně potěší, je barevná notifikační dioda, která je vlevo. Dioda je přitom poměrně silná a je vidět i při pohledu zeshora, což oceníte zejména, když máte telefon v náprsní kapse.

V horní části pravého boku najdete dlouhé tlačítko regulátoru hlasitosti a pod ním kratší tlačítko vypínače. Tlačítka lehce vystupují a dobře se tisknou. Na spodním okraji se nachází v levém rohu otvor mikrofonu a vedle něj microUSB konektor, který podporuje i USB Host. Pravý roh na horní straně okupuje 3,5mm jack pro připojení sluchátek.

Na zádech telefonu, kromě již zmiňované textury, zaujme především vystupující čočka hlavního fotoaparátu se stříbrným olemováním. Nalevo od něj nechybí přisvětlovací LED dioda. Pod ním je nenápadné logo výrobce a úplně dole výrazná mřížka hlavního reproduktoru.

Ke konstrukci a dílenskému zpracování telefonu nemám žádné připomínky. Přestože se jedná o plast, zpracování je kvalitní. Vše lícuje, jak má, nikde nic nevrže. V tomto ohledu nečekejte žádné rozdíly proti známějším značkám, Zopo navíc potěší pestrými kryty a pohledným designem. V této části si tedy Zopo vede dobře. Bude sbírat body i dále?

Hardware a výkon: zahrajete si i moderní 3D hry

Zopo ZP700 je vybaven čtyřjádrovým procesorem MTK6582, který běží na frekvenci 1,3 GHz, a který doplňuje grafický akcelerátor Mali-400 MP. Potěší dostatečná porce RAM, jež telefon dostal rovný 1 GB, ze kterého máte po prvním spuštění k dispozici přibližně 600 MB.

Interní paměť má kapacitu 4 GB, což je v této cenové kategorii standard. Škoda jen, že jí výrobce z nepochopitelných důvodů rozdělil na dvě části. Aplikace se instalují do interního úložiště, které je velké 0,98 GB, zatímco pro data je zde paměť telefonu, která má kapacitu 1,71 GB. Naštěstí však telefon nepostrádá slot pro microSD karty, které podporuje až do kapacity 64 GB, a kam je možné aplikace přesouvat.

V Benchmarku AnTuTu 4.0 se toto Zopo vklínilo s výsledkem 17 029 bodů mezi Samsung Galaxy S3 a Google Nexus 4, což rozhodně není zlé na takto levný telefon. Nejen, že si na něm zahrajete jednoduché casual hry, jako je Candy Crush Saga nebo Plants vs. Zombies 2, ale problém nebudete mít ani s náročnějšími hrami. Troufnout si můžete například na Real Racing 3 s plnými detaily, ale spustíte na něm i Asphalt 8, kde sice snímková frekvence není taková, jako u vyšších modelů, přesto je však hra stále plynulá a dobře hratelná.

Baterie a výdrž: večer hledejte nabíječku

Telefon je vybavený vyměnitelnou baterií s kapacitou 1 750 mAh, což není mnoho, a vzhledem k poměrně nenasytnému procesoru a podpoře dvou SIM karet se musíte smířit s poměrně nízkou výdrží. Dalo by se říct, že Zopo ZP700 je typický jednodenní smartphone.

Při běžném používání, které zahrnuje několik krátkých telefonátů a SMS, synchronizaci přes 3G mobilní data a Wi-Fi a několik desítek minut surfování po internetu, vám bude večer zbývat jen 10 až 20 procent kapacity baterie a budete hledat zásuvku. Příliš velký vliv na prodloužení výdrže nemá přitom ani použití pouze s jednou SIM.

Samozřejmě, že při náročnějších aktivitách jako hraní her, sledování videa nebo navigování klesá ukazatel baterie přímo před očima. V takovém případě budete bez energie už po pár hodinách. Dvou dnů sice s telefonem dosáhnout lze, ale pouze při výrazném omezení užívání. Většinou je lepší a jistější telefon přes noc nabít, do druhého večera totiž téměř nikdy nevydrží

Ve standardizovaném testu výdrže, při kterém je na telefonu nastavena hlasitost na 50 procent, poloviční jas displeje a telefon je připojen na 3G síť a streamuje přes Wi-Fi video v kvalitě 720p, se ZP700 vypnulo po pěti hodinách a 30 minutách. Pro srovnání třeba další čínský smartphone Xiaomi Redmi, který má rovněž 4,7“ displej a čtyřjádrový procesor s 2000 mAh akumulátorem v tomto testu vydržel o hodinu a pět minut déle. LG Optimus L9 II, který má rovněž 4,7“, ale jen dvoujádro a akumulátor s kapacitou 2150 mAh se vypnul dokonce po sedmi hodinách a 50 minutách.

Za jednu hodinu se pak telefon nabil na 46 procent kapacity. Na 80 procent mu to trvalo hodinu a 46 minut a plné nabití hlásil po vcelku dlouhých dvou hodinách a 28 minutách.

Displej: na přímém slunci se příliš nechytá

Zopo dostalo do vínku 4,7" IPS displej s rozlišením 960 × 540 pixelů, což dává hustotu pixelů 234 ppi. Displej je v rámci dané třídy celkem jemný a při běžném používání nebudete mít problém s rastrem, při zevrubnějším zkoumání ho ale samozřejmě odhalíte, přeci jen jde o levnější telefon. Co potěší je, že nabízí dobré pozorovací úhly, živé barvy i dobrý jas, díky kterému je dobře čitelný i na přímém slunci. Má to však jedno ale.

Vytknout mu totiž musím nepříliš dobrou oleofobní vrstvu, takže se nevyhnete neustálému leštění a na přímém sluníčku toho na displeji příliš neuvidíte, pokud není vyčitěný. Vytkl bych mu i dle mého soudu špatnou citlivost u spodního okraje. To pocítíte zejména v okamžiku, kdy v některé z komunikačních aplikací kliknete do spodního okna pro zadávání textu. Často se podařilo klávesnici vyvolat až na několikátý pokus. Může to být ale i softwarový problém.

Zvuk: kvalitní hlasitý reproduktor

Po zvukové stránce bych pochválil zejména hlasitý reproduktor, který nabízí kvalitní a dostatečně hlasitý zvuk. Spolu s telefonem dostanete i špuntová sluchátka, která nabízí pouze průměrný zvuk. S kvalitnějšími sluchátky je pak kvalita o něco vyšší a běžnému uživateli bez problému postačí. V nastavení naleznete i softwarové vylepšení zvuku ve sluchátkách a vylepšit podle svých představ ho můžete i pomocí ekvalizéru.

Uživatelské prostředí: do systému výrobce příliš nezasahoval

Zopo ZP700 běží na dnes již starším Androidu 4.2.2 Jelly Bean, který výrobce příliš neupravoval. Kromě několika témat, které můžete snadno měnit, praktické zamykací obrazovky a několika předinstalovaných aplikací, se jedná v podstatě o čistý Android. Tyto minimální úpravy mají pozitivní vliv na plynulý chod systému. I díky čtyřjádrovému systému je v praxi ZP700 vcelku svižné. Během používání jsem se nesetkal se zadýcháváním, pády aplikací nebo zamrzáváním systému. Zda se v budoucnu, i přes tyto nepatrné úpravy, dočkáme aktualizaci na některou z vyšších verzí, je však ve hvězdách.

Telefon se odemyká tahem kruhu se symbolem zámku libovolným směrem. Pokud vám přijde SMS nebo máte ztracené volání, objeví se na ploše zástupce, po jehož přetažení do zamykacího kruhu se dostanete do příslušné aplikace.

Zamykací obrazovka však obsahuje stejně jako domácí obrazovka více stránek, ke kterým se dostanete tahem prstu na obrazovce zleva doprava. Opačným směrem se spouští fotoaparát. Na jednotlivé obrazovky si můžete umístit vybrané widgety, jako jsou například digitální hodiny, Google Now nebo nepřečtené zprávy na WhatsApp.

Největší změnou oproti čistému Androidu jsou zde však témata. Ty máte k dispozici čtyři. Tři z nich spíše vyhovují asijskému a dětskému vkusu a vypadají jako omalovánky. Naštěstí to čtvrté nabízí umírněnou nativní grafiku a využijí jej především konzervativnější zákazníci. Kromě témat telefon v základu nabídne i sadu tapet, které si můžete nastavit nejen na domácí, ale i na zamykací obrazovce. I zde však platí to samé, co u témat. Najdete zde, jak výrazné „dětské“ tapety, tak méně křiklavé.

Notifikační lišta neobsahuje ve své horní části pás nejčastěji používaných funkcí. Jsou zde pouze dvě ikony. Ta levá maže notifikace, pravá pak otevírá nabídku jednotlivých funkcí. Zde mimo jiné naleznete zapínání Wi-Fi, Bluetooth, GPS, režim letadlo, otáčení displeje, ale i nastavení jasu a podobně. Ocenit však musím i vyzváněcí profily, které se u Androidu jen tak nevidí. Sice nemůžete přidat nové profily, ale můžete alespoň editovat ty stávající.

Menu je rozděleno do dvou záložek. Část pro aplikace je tvořena maticí ikon 4 × 5, u widgetů je to pak matice 2 × 3. V obou případech je řazení pevně dané podle abecedy a není možné to nijak ovlivnit, což jednoznačně vnímám jako mínus.

Multimediální funkce: velké množství formátů, ale titulky chybí

Pro prohlížení fotografií najdete v telefonu klasickou galerii, která však umožňuje zobrazení pouze obsahu z telefonu, ale už ne online alb. Na jednu stránku se přitom vejdou tři alba na výšku a dvě na šířku. Listuje se mezi nimi tahem prstu horizontálně. Pokud by vám zobrazení podle alb nevyhovovalo, tak si je můžete řadit i podle lokality a času.

Přehrávač videa si poradí s formáty AVI, MP4, 3GP, MOV, MPEG, MKV, FLV. Problém mu přitom nedělá ani FullHD video. Funkčně je jednoduchý, ale nabízí všechny funkce nutné pro přehrávání. Škoda jen, že kromě široké nabídky formátů nepodporuje i titulky. S videem souvisí i aplikace Movie Studio, které umožní vytvářet vlastní videoklipy

Hudební přehrávač nabízí základ čistého Androidu a podporuje přehrávání formátů MP3, WAV, AMR, ACC, ASF, APE, FLAC. Skladby v něm můžete třídit podle interpreta, alba, skladby, ale také si vytvářet své vlastní seznamy. V hudebním přehrávači však uvidíte i náhled alba a kromě názvu skladby i jméno interpreta. Při přehrávání máte možnost zapnout opakované nebo náhodné přehrávání. Potěší, že výrobce nezapomněl ani na ekvalizér. Naopak nepotěší, že si přehrávač neporadí s českou diakritikou a místo ní zobrazuje čínské znaky.

Pokud by vám vlastní hudba nestačila, můžete využít i FM rádio s RDS. Z další multimediální výbavy pak můžeme ještě zmínit několik předinstalovaných jednoduchých her.

Fotoaparát: nepřesvědčivý výkon a vysoké rozlišení před

Zopo ZP700 dostalo do vínku zadní fotoaparát s rozlišením 8 Mpx, autofokusem a přisvětlovací LED diodou. Rozlišení je v dané třídě opravdu hodně vysoké, otázkou ale je, zda jsou kvalitní i snímky. Z funkcí fotoaparát nabízí možnost manuálně nastavit vyvážení bílé a ISO, několik scénických režimů, HDR, panorama, sekvenční snímání, detekci obličeje, ale také obrazové režimy. Spoušť je možné aktivovat i hlasem, ale ještě zajímavější je aktivace spouště úsměvem.

Ačkoli se může zdát fotoaparát papírově dobrý. V praxi jsme byli celkem zklamáni. Problémem fotoaparátu přitom není ani tak šum, jako spíše to, že postprocessing příliš žehlí a výsledným snímkům pak chybí detaily. A ani barevné podání není zrovna optimální. Celkově tedy výsledky odpovídají cenové relaci a nečekejte zázraky. Zopo mohlo spíše zvolit nižší rozlišení a zapracovat na optimalizaci úpravy snímků.

Totéž platí i o videu, které se nahrává v rozlišení až 1 280 × 720 pixelů (HD) při 30 snímcích za sekundu. Detailů je méně, video je nicméně alespoň plynulé bez záseků, což se cení a pro běžné natáčení se telefon hodí.

Zopo ZP700 (testovací video) – 720p, exteriér

Zopo ZP700 však má vysoké rozlišení i u přední kamery, a to rovných 5 Mpx. Přední fotoaparát tak poslouží nejen při videotelefonování přes Skype a podobné aplikace, ale můžete s ním vytvářet i stále populárnější selfie. Po obrazové stránce však ani tato kamera nepřesvědčí a i ona produkuje spíše podprůměrné obrázky, což je ale u předních fotoaparátů celkem běžné.

Telefonní funkce: vítr telefonování škodí

Při telefonování Zopo ZP700 nesvědčí silnější aerodynamický hluk od větru, při kterém si protistrana stěžovala, že špatně slyší. Jinak však byla kvalita hovoru na dobré úrovni, ať již při normálním hovoru, tak při hlasitém odposlechu. Telefon je dostatečně hlasitý a zvuk postrádá zkreslení.

Aplikace Telefon i Kontakty jsou základem z Androidu, který Zopo ponechalo v původním stavu, jen grafika je jiná. Při vytvoření nového kontaktu si můžete vybrat, kam chcete kontakt uložit. Kromě jména a řady telefonních čísel, můžete ke kontaktu přiřadit fotografii, email, skupinu, ale i celou řadu dalších polí s údaji, jako jsou Organizace, IM, Poznámky, Přezdívka, Webová stránky či Události.

S telefonním seznamem můžete standardně synchronizovat celou řadu účtů a jednotlivé kontakty z nich libovolně spojovat a rozdělovat s těmi z telefonu nebo SIM. Tato funkce nicméně nefunguje vždy zcela spolehlivě a v některých případech je musíte dohledat ručně.

Funkce Dual SIM: 3G na obou SIM

V Číně a Asii jako takové jsou mezi zákazníky zvláště oblíbené telefony s funkcí DualSIM. Není proto divu, že i Zopo ZP700 podporuje práci se dvěma SIM. Velkou konkurenční výhodou tohoto telefonu přitom je, že nejen, že dokáže být na příjmu s oběma SIM kartami, ale oba sloty podporují 3G mobilní data, což u mnoha konkurent není samozřejmostí a druhá SIMka většinou zvládá pouze 2G. Telefon samozřejmě můžete používat i jen s jednou SIM kartou.

Možnosti nastavení jsou standardní. Můžete si zvolit, která SIM karta bude primárně sloužit k hovorům, datům, SMS zprávám či videohovorům, nastavit si však můžete i barvu SIM. Samozřejmě, pokud z jedné SIM kartě telefonujete, tak na druhé jste nedostupní, ale jestliže na jedné kartě stahujete data, stále zůstáváte dostupní na druhé kartě.

Zprávy: standardní nabídka Androidu

Neupravená je i aplikace Zprávy, která slouží k posílání a příjem SMS a MMS. Při psaní zpráv se vám zobrazuje počet zbývajících znaků nad tlačítkem odeslat. K MMS můžete připojit celou řadu multimediálních souborů, ale i polohu, kontakt, poznámku, nebo záznam z kalendáře. Příchozí zprávy jsou zobrazeny ve formě konverzací. Bohužel však aplikace při použití diakritiky zkracuje zprávy.

Pro správu emailových schránek máte i v Zopo dvě oddělené aplikace. Svou vlastní má Gmail od Googlu, která podporuje push synchronizaci, štítky, prioritu pošty nebo odeslání příloh do velikosti 35 MB. Pro ostatní poskytovatel emailu je zde samostatná aplikace E-mail, která si poradí s protokoly POP3, IMAP4, SMTP a MS Exchange. U jednotlivých emailových schránek si můžete, pro odlišení nastavit různá upozornění. Nastavit si můžete i různé intervaly synchronizace.

Z dalších aplikací pro výměnu krátkých zpráv nabízí ZP700 předinstalované Google Talk, který se ihned aktualizuje na Hangouts, Skype a WhatsApp. Z klientů sociálních sítí je zde pak Facebook a Twitter.

K zadávání textu poslouží pouze standardní QWERTZ klávesnice. Díky poměrně velkému displeji se na ní píše dobře s velkými prsty na výšku i na šířku. Pokud by vám však z nějakého důvodu nevyhovovala, nic vám nebrání porozhlédnout se v Google Play.

Organizační funkce: potěší plná verze kancelářského balíku

Základem organizačních funkcí každého telefonu je kalendář, který rovněž nabízí standard Androidu. Kalendář nabízí náhled na jeden den, týden nebo měsíc a agendu. Zároveň podporuje i více kalendářů, které jsou barevně odlišeny, a při zadávání nové události do kalendáře si můžete vybrat, kam jí chcete uložit.

To, co musím z hlediska organizačních funkcí dále ocenit je předinstalovaná plná verze kancelářského balíku Documents To Go, která neumožňuje dokumenty pouze prohlížet, ale i je plně editovat a vytvářet nové. Z dalších funkcí je pak zde samostatný úkolovník, nemůže chybět ani správce souborů, kalkulačka, světový čas, opakovaný budík, diktafon, stopky či odpočet.

GPS a navigace: pomalé hledání polohy

Ve výbavě Zopo ZP700 samozřejmě nemůže chybět ani navigace. Telefon nabízí GPS čip, kterému pomáhají při zpřesnění polohy A-GPS a informace o Wi-Fi sítích, nechybí ani elektronický kompas. Ale ani A-GPS a použití Wi-Fi bohužel nezajistí, aby telefon nebyl při hledání signálu velice líný.

Zatímco u jiných telefonů jsme zvyklí, že polohu zafixují během pár vteřin, u ZP700 to i venku trvá desítky vteřin a v místnosti, kde se ostatní testované telefony vždy bez problémy chytaly, nenalezl polohu vůbec. Pokud už signál přece jen chytne, tak zvlášť ve městě s horším výhledem na oblohu není tak přesný a poloha lítá až o desítky metrů.

Pro navigování nabízí telefon standardní předinstalované mapy od Googlu, které z velké části vyžadují neustálé připojení k internetu. Pokud hledáte čistě offline řešení, budete se muset porozhlédnout po obchodě Google Play. To platí zejména o automobilové navigaci, kterou umí Google pouze on-line režimu.

Data a internet: na NFC se zapomnělo

Po datové stránce nabídne Zopo ZP 700 kromě EDGE i rychlá mobilní data HSPA a HSPA+ . Na LTE stejně jako na NFC si však musíte nechat zajít chuť, což však běžného uživatele zas až tak nepálí. Z dalších bezdrátových možností připojení je zde samozřejmě Wi-Fi ve 802.11b/g/n s Wi-Fi Hotspot + tethering a Bluetooth 4.0 s A2DP.

Na rozdíl od trendu poslední doby předinstalovávat na prohlížení internetu kromě nativního prohlížeče Androidu i Chrome, je v ZP700 pouze ten základní a Chrome nebo jinou alternativu si můžete doinstalovat později z Google Play. Prohlížeč podporuje i flash a nezadýchává se ani při otevření většího počtu oken.

Závěr

V případě Zopo ZP700 se jedná o zajímavou alternativu k renomovaným značkám. Jedná se o příjemný telefon nižší střední třídy, který se podobně jako další čínské telefony vyznačuje solidním poměrem výkonu a ceny a svými pestrými barevnými kryty má šanci zaujmout i příslušníky mladší generace, kteří se chtějí odlišit. Ty by mohl nalákat i předním pětimegapixelovým fotoaparátem pro dnes tak oblíbené selfie, byť obrazová kvalita obou fotoaparátů, tedy i toho zadního osmimegapixelového, je spíše průměrná až podprůměrná.

Telefon rovněž potěší solidním výkonem, který je dostatečný i na hraní náročnějších her. Kvalitní displej poněkud sráží to, že je doslova lapačem na otisky a na prudkém slunci má problémy s čitelností. Celková výbava je nicméně na slušné úrovni a nechybí v ní nic zásadního, ačkoliv někteří uživatelé by mohli postrádat LTE a NFC. Avšak za cenu bez desetikoruny 4 500 korun, kolik za přístroj prodejce chce, se přes některé nedostatky, pokud nemáte předsudky proti méně známějším značkám, jedná o dobrou volbu a telefon lze jako takový doporučit.

Konkurence

V této cenové hladině je i u DualSIM telefonů konkurence poměrně silná. Můžeme zde zmínit například Alcatel OneTouch Pop C7, který má proti Zopo navrch velikostí svého displeje, který má úhlopříčku 5", ale jinak je v dalších ohledech horší. Jeho rozlišení je 854 × 480 pixelů. Alcatel disponuje čtyřjádrovým procesorem Mediatek 6582 taktovaným na 1,3 GHz, ale doplňuje ho pouze 512 MB RAM. Interní paměť má kapacitu 4GB a nechybí slot na microSD kartu. Zadní fotoaparát má rozlišení 5 Mpx, ale přední jen 0,3 Mpx. Alcatel OneTouch Pop C7 je nicméně proti Zopo levnější. V českých internetových obchodech se prodává v průměru za 3 990 Kč.

Silným konkurentem pro Zopo je však i Lenovo. Z modelů, které se již na českém prodávají, můžeme zmínit napřílad Lenovo A820, které má obdobné parametry jako ZP700. Narozdíl od něj však má menší 4,5" displej, zcela mu chybí přední kamera a má silnější baterii s kapacitou 2 000 mAh. V českých internetových obchodech se jeho cena pohybuje také kolem 4 500 Kč.

V tomto segmentu má řadu modelů, i když vesměs hůře vybavených modelů i Prestigio. Z těch lépe vybavených můžeme zmínit například PPrestigio MultiPhone PAP5044DUO, který je vybavený 5" IPS displejem s rozlišením 720 × 1 280 pixelů. Nabízí čtyřjádrový procesor Mediatek 6589 taktovaný na 1,2 GHz, 1 GB RAM a interní paměť 4 GB se slotem na microSD karty. Zadní fotoaparát má rozlišení 8 Mpx a přední kamera 2 Mpx. Jeho cena je však výrazně vyšší a atakuje šest tisíc korun.

Až se v dubnu začne prodávat, vyvstane Zopo Z700 silná konkurence i v ZTE Blade L2, který by měl stát kolem čtyř tisíc korun. Nabídne 5" IPS displej s rozlišením 854 × 480 px, čtyřjádrový procesor Mediatek 6582 taktovaný na 1,3 GHz, 1 GB RAM, interní paměť 4 GB s podporou microSD. Zadní fotoaparát má rozlišení 5 Mpx, ale přední pouze 1,2 Mpx.

Z renomovanějších značek můžeme pak zmínit ještě Sony Xperia E1 dual, které se v českých internetových obchodech prodává za v průměru 4 300 Kč. Sony má nicméně pouze 4" TFT TN displej s rozlišením 800 × 480 pixelů, dvoujádrový procesor taktovaný na 1,2 GHz, 512 MB RAM, interní paměť 4GB s podporou paměťových karet a pouze třímegapixelový fotoaparát bez přisvětlovací LED diody.

Ze smartphonů s Windows Phone je v tuto chvíli na trhu s 4,7" pouze Nokia Lumia 625, která se v tuto chvíli oficiálně prodává za 4 850 Kč. Lumia 625 nabídne rozlišení 800 × 480 pixelů, dvoujádrový procesor taktovaný na 1,2 GHz, 512 MB RAM a 8 GB vnitřní paměť se slotem pro microSD karty a pětimegapixelový fotoaparát. Na rozdíl od Zopo také není dual SIM.

zopo-zp700
Klady
  • kvalitní displej
  • vysoké rozlišení přední kamery
  • solidní výkon
  • cena
  • pestré barvy
  • kvalitní zpracování
  • příjemné rozměry
Zápory
  • absence NFC
  • absence LTE
  • podprůměrný fotoaparát
  • slabá výdrž
  • displej je lapač otisků
  • horší čitelnost displeje na přímém slunci
Diskuze ke článku
dezodorant
Za ty prachy luxus,hlavne pro mlade co nechcou davat nesmyslne penize za predrazene samsunty a tamphony.
qwertz
Prej ze je touchwiz náročný,tenhle krám zabírá hned 400 MB
Jan Rejmont
Jan Rejmont
Koukám že jsem asi dost náročnej, když chci telefon s dobrou výdrží a fotákem, kolem 5 tisíc.
mm
Pochybuji o tom oficialnim Ceskem zatoupeni. Pokud sw nepletu tak zopomobile.cz provozuje taky xiaomimobile.cz a lenovomobile.cz, myslim ze Zopo o Cesku ani nevi ;)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze