ZenBook Pro 14 DUO přichází s dvojicí obřích OLED displejů a GeForce RTX 3050Ti

ZenBook Pro 14 DUO přichází s dvojicí obřích OLED displejů a GeForce RTX 3050Ti
Fotografie: ASUS
  • ZenBook disponuje pokročilým chlazením a s prouděním vzduchu efektivnějším o 38 %
  • Budoucí majitelé mohou zařízení osadit 12. generací procesoru Intel Core i9
  • Sekundární displej má úctyhodnou úhlopříčku 12,7" a 120Hz obnovovací frekvenci

ASUS v minulosti představil celou řadu profesionálních ZenBooků s velkým zobrazovacím panelem i špičkovým výkonem, dnes představený ZenBook Pro 14 Duo OLED však i přesto slibuje novou éru produktivity. Začněme displeji, které jsou hned dva a kromě toho, že jsou dotykové, nabídnou rovněž moderní zvýšenou obnovovací frekvenci (120 Hz). Klasická obrazovka ve víku o rozlišení 2,8K se chlubí uhlopříčkou 14,5", sekundární displej umístěný nad klávesnicí pak 12,7", navíc má oproti předchozí generaci vylepšenou svítivost až 500 nitů. Díky aplikace ScreenXpert jej lze využívat jako ovládací panel, ale také z něj rychle spouštět aplikaci či na něm psát rukou (perem).

ZenBook Pro 14 DUO OLED

Chytře je vyřešeno rovněž chlazení, které výrobce označuje jako AAS Ultra – má se jednat o aktivní aerodynamický chladící systém, jenž využívá nejen duální trubici pro odvod tepla, ale také speciální větráčky (jeden s 93 a druhý s 97 lopatkami). Výsledkem je o 38 % efektivnější proudění vzduchu, tedy i ochlazování celého systému, což je potřeba zejména při náročnějších operacích. Milovníci ticha naopak ocení tzv. Whisper režim, kdy se má hlasitost chlazení snížit pod úroveň 28 dB.

Do ZenBooku o hmotnosti 1,7 kg a tloušťce 17,9 mm se dále podařilo vměstnat (v nejlépe vybavené konfiguraci) 12. generaci Intel Core i9 (12900H) spolu s grafickou kartou GeForce RTX 3050Ti, 32 GB RAM LPDDR5 na taktu 4 800 MHz a až 2TB SSD. Zařízení tak bez problémů zvládne i ty nejnáročnější programy pro střih videa, hraní her či 3D modelování. Dostatek výkonu na cestách má zajistit 76Wh baterie s podporou 180W nabíjení (150 W, pokud není zařízení osazeno kartou RTX 3050Ti).


Tvůrce jistě potěší také široká konektorová výbava čítající čtyři USB-C (dvakrát Thunderbolt 5), klasické USB-A (3.2 Gen2), HDMI 2.1, čtečku microSD karet a 3,5mm jack. Vhod přijde rovněž audio vyladěné společnosti Harman Kardon s podporou Dolby Atmos či IR kamera se snímačem pro rozpoznání barvy a následné úpravy nastavení obrazovek. Jedním z taháků je rovněž podpora superrychlé Wi-Fi 6E či Bluetooth 5.2.
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze