Zde je názorná ukázka, jak moc energie uspoří tmavý mód

23
Zde je názorná ukázka, jak moc energie uspoří tmavý mód
  • YouTuber porovnal dva iPhony
  • Na jednom měl tmavý mód, na druhém původní světlý
  • Rozdíl ve spotřebě je výrazný

Jak ze zapíše rok 2019 do historie dění okolo mobilních telefonů? Velká kapitola se bude zcela určitě jmenovat „Ohebné telefony“, další pak „Obchodní válka“ - a jistě zde najdeme i prostor pro „Temnou stranu“.

Jak Android, tak iOS ve svých posledních verzích mají vzhled, kdy se využívá hlavně černá a tmavě šedá, přičemž je zde záplava aplikací, které umožňují přepnutí do podobného barevného ladění. Cíl je zřejmý – ušetřit drahocennou energii. Zatímco u starších LCD je jedno, jaký obraz ukazují, u displejů s technologií OLED je každý bod zdrojem světla a čím je světlejší, tím více energie spotřebovává. Pokud je naopak černý, pak se obejde bez napájení.

Otázkou tak zůstává, nakolik je takový přístup skutečně účinný v běžném provozu. YouTuber PhoneBuff se rozhodl udělat praktický test, jehož zrychlený průběh můžete sledovat na videu výše. Použil dva identické iPhony 11 Pro s iOS 13 s aplikace, které tmavý mód podporují. V jednom případě byl vždy vypnutý, v druhé vždy zapnutý.

A výsledek? Zatímco se „světlý“ telefon vypnul, v tom „tmavém“ stále zbývalo 30 % energie. V běžném životě by byl rozdíl asi o něco menší, hlavně kvůli faktu, že ne všechny aplikace tmavý mód podporují, ale i tak je to výrazný rozdíl.

Diskuze ke článku
fryy
mne osobne ten tmavý mód lezie riadne na nervy. ruším ho všade, kde sa len dá. podstatne horšie sa mi číta biele na čiernom.
Kunťa Punťa
Kunťa Punťa
Dokud nebude opravdu vše v tmavém režimu, ale občas něco vyskočí světlé, tak to bude působit rušivě.
Xwert Is
Xwert Is
No akože to, že dark mode dokáže ušetriť energiu na amolede vieme ale keď už robím test a dávam to ešte aj na YouTube tak si aspoň nastavím oba telefóny na rovnaký jas lebo aj tento detail ovplyvní výsledok testu.
Lukáš
Věřím tomu. Samsung to má perfektně integrované ve OneUI. Světlý režim mě ruší.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze