Zaposlouchali jsme se do jedinečného zvuku sluchátek Sony Xperia Ear Duo

Zaposlouchali jsme se do jedinečného zvuku sluchátek Sony Xperia Ear Duo
  • Na trhu není ani vzdáleně nic podobného, jako jsou bezdrátová sluchátka Ear Duo od Sony
  • Kombinují totiž zvuk ze sluchátek s okolním hlukem, takže slyšíte hudbu i na vás mluvící okolí zcela zřetelně zároveň
  • Originální nápad navíc doplňují chytré funkce jako ovládání gesty či podpora Google Asistenta a Siri

Jak často připomínáme, MWC není jen o telefonech, tabletech či noteboocích. Barcelonský veletrh hostí celou řadu chytrých zařízení všeho druhu a narazíme tu také na nemalé množství sluchátek. Jedněmi z nejoriginálnějších jsou přitom otevřená sluchátka od Sony, která jsme si mohli loni vyzkoušet jako pouhý koncept, ale nyní to vypadá, že japonská společnost svou základní myšlenku dovedla do zdárného konce a sluchátka půjdou na trh.

Sony Xperia Ear Duo – MWC 2018

V čem jsou vůbec Xperia Ear Duo výjimečná? Slovy je těžké zážitek z poslouchání hudby skrz ně popsat. Vyvolávají velmi zvláštní pocit, jelikož jejich základní myšlenkou je, že posloucháte hudbu, ale zároveň slyšíte perfektně své okolí a můžete se tak zároveň klidně s někým bavit a poslouchat hudbu naráz. Světe div se, tento koncept funguje výborně a poslouchat takto hudbu je skutečně zajímavý zážitek, díky kterému se nám sluchátka velice zalíbila.

Zvuk z nich jde čistý a jeho začlenění mezi okolí je působivé. Taková sluchátka ale samozřejmě nejsou pro každého. Pokud chcete být jen ve svém světě hudby, tak na ně rychle zapomeňte. Naopak jsou pro ty, kteří chtějí nebo přímo potřebují slyšet neustále své okolí. Sony je tak prezentuje jako skvělé řešení do města, pro cyklisty nebo dokonce i do auta či na motocykl. Koneckonců i v Sony je prý řada zaměstnanců v kancelářích používá již delší dobu a nemohou si je vynachválit.

Sluchátka jsou zároveň bezdrátová a byť se trochu komplikovaně nasazují a sundávají z uší, když už si je správně nasadíte, nosí se velmi pohodlně díky neuvěřitelně nízké hmotnosti. Jedná se zároveň v podstatě o další odpověď Sony na AirPods od Applu, a tak je k sluchátkům dodáváno i nabíjecí pouzdro, které je ovšem výrazně větší než u Applu, což jsou ostatně i samotná sluchátka. Navíc i při větších rozměrech nás zklamala poměrně nízká výdrž 4 hodin na jedno nabití, přičemž pouzdro zvládne dobít baterii třikrát.

Kromě působivého a jedinečného zvukového zážitku jsou však Ear Duo také chytrá sluchátka. Kupříkladu podporují hlasové ovládání pomocí Google Asistenta a Siri, takže jsou vítáni i majitelé z řad Applu, pro které si Sony stejně jako pro fanoušky Androidu připravilo speciální aplikaci. Sluchátka podporují zároveň i pohybová gesta, takže můžete kupříkladu přijmout nebo odmítnout hovory přikývnutím, respektive zavrtěním hlavou. Rovněž je možné přepínat písničky nakláněním hlavy na strany.

Mnohem praktičtější bude ovšem pro ovládání hudby využívání dotykových gest, kdy můžete hudbu zapnout třeba jen klepnutím na levé sluchátko a poté přejížděním po pravém regulovat hlasitost. Ear Duo mají v sobě také řadu senzorů, pomocí kterých regulují hlasitost hudby na základě zvuků ve vašem okolí a tak dále.

Zkrátka toho umí tato novinka od Sony opravdu hodně – dokonce zvládne až 5 sluchátek mezi sebou komunikovat prakticky jako vysílačky bez nutnosti připojení k zařízení se SIM kartou. Za jedinečnost a použité technologie si ale nechá Sony samozřejmě také pořádně zaplatit. Po přepočtu a započítání DPH budou stát sluchátka zhruba 7 tisíc korun, což je pořádná suma, a jsou tak zároveň i dražší než AirPods od Applu. Na trh se přitom dostanou v květnu.

Diskuze ke článku
Martin
Odpornější design zvolit nemohli. To je naslouchátko či co. Foto v jak vypadají v uchu sem raději nikdo nedal :D.
Pepa
Sluchátka vypadají fakt skvěle, futuristicky (zejména když jsou nasazeny v uchu).
Jakub
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, pod jakým názvem hledat první verzi těchto sluchátek, tu která je ve videu ještě s kabelem, nemohu ji nikde najít. Děkuji za odpověď :)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze