Xperia 1 IV předčila všechna očekávání! Lepší je displej, fotovýbava i baterie

Představení
34
Xperia 1 IV předčila všechna očekávání! Lepší je displej, fotovýbava i baterie
Fotografie: Sony
  • Snapdragon 8 Gen1 bude čerpat energii z mezigeneračně o více než 10 % větší baterie s 5 000 mAh
  • Na zádech je unikátní teleobjektiv, který zprostředkuje optický zoom v celém rozsahu mezi 85 a 125mm ohniskovou vzdáleností
  • Stále je k dispozici 3,5mm jack i slot pro microSD karty

Sony dnes odhalilo nástupce vlajkového modelu Xperia 1 III, který světu představil unikátní variabilní teleobjektiv a přitom si zachoval podporu paměťových karet či stále praktický 3,5mm jack. Jaké inovace přináší Xperia 1 IV?

Design à la Sony

Pokud jste čekali od nové vlajkové Xperie „designové zemětřesení“, vyvede vás pohled na dobře známé tvary rychle z omylu. Japonský výrobce totiž i tentokrát zůstal věrný tradičnímu podlouhlému tělu o celkových rozměrech 165 × 71 × 8,2 mm, které zaujme především konzervativnější uživatele, jež neslyší na blikající RGB prvky, lesklá záda či zbytečně obří designové fotomoduly. Nová Xperia 1 IV naopak sází na prémiové materiály v podobě Gorilla Glass Victus na zadní i čelní straně, přívětivou hmotnost pouhých 185 gramů či praktické matné provedení. Zůstává také dvojitá certifikace zvýšené odolnosti IP65 a IP68.

Sony Xperia 1 IV

4K displej s vyšším jasem

K Xperiím patří rovněž protáhlý displej s filmovým poměrem stran 21:9, kterým je tentokrát 4K OLED zobrazovací panel se 120Hz obnovovací frekvencí a podporou HDR10+. Jeho hlavním vylepšením je o 50 % vyšší maximální jas, díky čemuž by měl být displej krásně čitelný i venku na ostrém slunečním světle.

Sony Xperia 1 IV

Vylepšení se dočkaly rovněž stereo reproduktory, jež jsou o 10 % hlasitější a nabídnou až o 50 % hutnější basovou složku. Výrobce však nezapomněl ani na mikrofony, jež mají být nyní ve spolupráci s dedikovanou aplikací pro záznam zvuku, Music Pro, schopné zachytit vysoce kvalitní audiozáznam studiové kvality.

Bravia Core ve vaší Xperií

S filmovým poměrem stran 21:9 úzce souvisí i relativně nová videostreamovací služba Bravia Core, která je v mnohém podobná Netflixu či HBO Max, viz fzone.cz či stránky sony.cz. Majitelé Xperie 1 IV tak budou mít nově přístup k filmovým hitům, jako je Tenkrát v Hollywoodu, Jumanji, Spiderman, Venom, přehrát si ale budou moci i různé starší kultovní snímky.

Větší baterie, vyšší výkon

K příchodu nové Xperie se nepochybně váže i nasazení nového čipsetu, kterým je Snapdragon 8 Gen1 od Qualcommu. Společnost mu dělá 12 GB RAM a 256GB úložiště. A ano, Xperia 1 IV stále podporuje microSD karty, stejně jako 3,5mm jack. Od telefonu tak lze očekávat špičkový výkon a také solidní výdrž na nabití díky 5 000mAh baterii. Výrobce slibuje, že je baterii možné nabít na 50 % během 30 minut, stejně tak nemá scházet podpora bezdrátového nabíjení.

Inovativní fotovýbava vpředu i vzadu

Zatímco u loňské Xperie 1 III Sony představilo variabilní teleobjektiv, u novinky nasadilo ještě zajímavější teleobjektiv, který zprostředkuje optický zoom v celém rozsahu mezi 85 a 125mm ohniskovou vzdáleností (u předchozí generace a ostatních telefonů se jedná o digitální přiblížení).

Sony Xperia 1 IV

Tento 1/3,5" snímač nabídne 12Mpx rozlišení, optickou stabilizaci, automatické ostření a také schopnost záznamu ve 120 FPS. Hlavní fotoaparát je vybaven rovněž OIS, má 12Mpx rozlišení, ohnisko 24 milimetrů a fyzické rozměry 1/1,7". Na zádech dále je 12Mpx ultraširokoúhlý objektiv (1/2,5") s podporou záznamu až ve 120 FPS disponující automatickým ostřením, tudíž zastoupí i makro. Výrobce nasadil rovněž senzor 3D iTOF. Kromě výše uvedeného zvládají všechny tři fotoaparáty Eye AF v reálném čase, stejně jako trackování objektů v reálném čase či natáčení ve 4K ve při 120 FPS.

Velkou mezigenerační proměnou prošla rovněž selfie kamerka, která byla již poměrně zastaralá. Nový senzor má 12Mpx rozlišení (1/2,9") a měl by zajistit podstatně lepší kvalitu selfie snímků i videa (natáčí ve 4K). Nová Xperia 1 IV je navíc kompatibilní rovněž s vloggovacím monitorem.

Cena a dostupnost

Xperia 1 IV 5G bude na trhu od poloviny června 2022 za doporučenou cenu 35 990 Kč. Novou Xperia 1 IV 5G si bude možné předobjednat od 23. 5. 2022 v černé, fialové a bílé variantě. U vybraných partnerů bude rovněž možné získat v rámci předobjednávky spolu s telefonem sluchátka WH-1000XM4 v černé barvě.

Sony Xperia 1 IV

Rozměry165 × 71 × 8,2 mm, 185 g
DisplejOLED, 6,5" (3 840 × 1 644 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 120 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 8 Gen1,
PaměťRAM: 12 GB, úložiště: 256 GB, microSDXC
Akumulátor5 000 mAh
Diskuze ke článku
Mirec5050
Mirec5050
hlavný senzor má 12 Mpx a velkosť 1/1,7 ???...viem že neplatí čím viac pásikov,tým viac adidas...ale na vlajkovú loď za 1.500€ je to slabé👎🏻
Lukas Klima
Lukas Klima
Pěkné, ale nějak mě ty telefony od Sony nechávají chladným. Parametry umí, ale realita často dost pokulhávala za očekáváním. Pokud bych jim "uvěřil" ten hw, tak co do sw jsou stále hodně pozadu. Jinak to celkem ujde.
Patislav Petr
Patislav Petr
Docela povedený, ale ta cena, to je fakt úlet! Na fotoaparát jsem zvědavý, jestli se povedl, nebo s nabuřené techniky vyždímou jen průměrné snímky jako v minulosti. K návratu k sony mě zatím nic nepřesvědšuje
Pc Wifi
Pc Wifi
za Sony je to az moc... apropo, neucruje schopnost kolik FPS v ramci nahravek primarne CPU ?
Koukam ze Stamina uz neni moc v kurzu, baterka konecne aspon prumerna a zadny moc kecy o uspornem rezimu... 4K display zcela zbytecny, proste zvlastnosti ala Sony, ktere si ale nechava krvave zaplatit.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze