Xiaomi Amazfit Pace
recenze

Xiaomi Amazfit Pace

Nejen na sport, ale i na zábavu
4

Po úspěšných chytrých náramcích Mi Band přišlo Xiaomi s prvními chytrými hodinkami Amazfit Pace, které vyrábí její dceřiná firma Huami. S keramickým tělem a transreflexním displejem se nehodí pouze na sport, i když zde bodují integrovanými GPS a GLONASS pro záznam aktivit. V závislosti na používání navíc nabízí výdrž 5 až 10 dní a bodují přívětivou cenou. Jak si vedly v naší recenzi?

V roce 2014 představilo Xiaomi první generaci svého fitness náramku Mi Band, který sice neměl displej, ale za pár stokorun nabídl měsíční výdrž. Na prodejní hit tak bylo rázem zaděláno. Následně přichází lehce inovovaný Mi Band 1S, který dostal snímač tepu, a loni přepracovaný Mi Band 2, který již má i displej. S hodinkami Amazfit Pace však Xiaomi navazuje na dražší, stylový kulatý náramek Amazfit.

Za zapůjčení chytrých hodinek Xiaomi Amazfit Pace děkujeme internetovému obchodu xm.cz , kde si je můžete také zakoupit.

Na rozdíl od něj se však v tomto případě již jedná o chytré hodinky, které navzdory proprietárnímu systému nabídnou mnohem víc funkcí. Xiaomi se opět snaží bodovat cenou, kterou na českém trhu nastavilo na 4 599 Kč, a solidní výdrží. V režimu sledování aktivity slibuje až pět dní a čistě jako hodinky 11 dní na jedno nabití. Vyplatí se proti své konkurenci? To zodpoví naše recenze.

Xiaomi Amazfit Pace
Oficiální snímek Xiaomi Amazfit Pace
Obsah balení:
  • hodinky
  • USB kabel
  • nabíjecí kolébka
  • manuál

Technické parametry Xiaomi Amazfit Pace

Kompletní specifikace
Konstrukce46 × 46 × ? mm, 53,7 g, odolnost: IP67
Pásekumělý, vyměnitelný: ano (22 mm), zapínání: přezka
DisplejTFT IPS, 1,34" (300 × 300 px), tvar: kruhový
Systémproprietální, kompatibilní s: Android
Datové funkceBluetooth: 4.0, Wi-Fi: 802.11b/g, mobilní sítě: ne, NFC: ne
ChipsetCPU: 2×1,2 GHz
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 4,1 GB, paměťové karty: ne
Akumulátor280 mAh, nabíjení: proprietární kolébka
Dostupnostzáří 2016,

Design a konstrukce: keramické tělo

Oproti fitness náramkům vypadají Amazfit Pace jako klasické kulaté hodinky, které svým designem nijak neurazí a hodí se nejen na sport. Se svými zaoblenými hranami se hodinky nezachytávají za rukáv a na ruce nijak netlačí. Hmotnost 51 gramů je sice o něco vyšší než u fitness náramků, ale při běžném nošení to nevnímáte.

Jako materiál horní zvolilo Xiaomi lesklou odolnou keramiku, díky čemuž by je nemělo rozházet ani hrubší zacházení. Spodní část pokrývá matný plast. Na pravém boku se nachází jediné ovládací tlačítko. To je však poměrně malé a jen mírně vystupuje, takže se někdy obtížné nahmatává. V nastavení si však můžete aktivovat praktičtější probuzení dvojitým poklepáním na displej. Na spodní straně jsou pak pouze čtyři kovové plošky, které slouží k nabíjení a přenosu dat, a zelený snímač srdečního tepu.

Standardem mezi podobnými zařízení je již stupeň krytí alespoň IP67, což zaručuje kompletní prachutěsnost a odolnost modulu proti ponoření do vody do hloubky až jednoho metru po dobu půl hodiny. Déšť ani sprchování tak hodinky přežijí bez úhony. Plavání s nimi bychom vám však nedoporučovali.

Hodinky jsou dodávány s pryžovým náramkem. Na výběr jsou dvě barevné varianty, které vždy kombinují dvě barvy. Usedlejší varianta, kterou jsme měli na test, má pásek z vnější strany černý a vnitřní výrazně oranžový. Tato verze nám připadá na běžnější nošení praktičtější a nebudete s ní budit takovou pozornost jako u druhé varianty, která má barvy na pásku přesně naopak, tedy výrazná oranžová je zvenčí. Zapínání pásku je klasické s velkým počtem dírek, které fungují i jako větrání.

Pokud by vám však dodávaný pásek nevyhovoval, není problém ho vyměnit. Hodinky používají pásek se standardní šířkou 22 milimetrů. Můžete tedy sáhnout po libovolném hodinkovém pásku s touto šířkou.

Celkově bych tak zhodnotil design hodinek jako zdařilý. Někomu se sice může zdát laciný, ale není nijak rušivý a hodinky působí spíše nenápadně. Rovněž dílenské zpracování je na dobré úrovni a nebál bych se je používat při všech činnostech běžného nošení, aniž bych měl obavy, že se poškodí.

Líbilo se nám:

  • kvalitní dílenské zpracování
  • odolná keramika
  • pohodlný vyměnitelný pásek

Nelíbilo se nám:

  • titěrné ovládací tlačítko

Nabíjení a výdrž: bez adaptéru se neobejdete

Jak již bylo řečeno výše, na spodní straně hodinek se ukrývá čtveřice kovových plošek, které slouží k nabíjení. Potřebujete k tomu speciální nabíjecí kolébku, do kterého hodinky zaklapnete a připojíte microUSB konektor. Přestože je kolébka poměrně subtilní, stejně je to další kus příslušenství navíc, na který musíte myslet, abyste ho nezapomněli vzít s sebou. Součástí příslušenství tvoří i plochý USB kabel, samotný nabíjecí adaptér do elektrické sítě zde však chybí. Můžete tak nabíjet buď z počítače, nebo připojit tu, kterou máte k telefonu.

Xiaomi Amazfit Pace

Uvnitř Amazfit Pace se nachází Li-Ion akumulátor s kapacitou 280 mAh, který má podle výrobce vystačit na pětidenní provoz při používání fitness funkcí a až 11 dní, pokud je používáte čistě jen jako hodinky. Pokud je máte neustále na ruce, chodí vám do nich notifikace, kontinuálně měříte tep, monitorujte spánek, měříte kroky a občas pustíte GPS na pár desítek minut denně, můžete se skutečně bez problémů dostat až na čtyři dny. Ovšem když hodinky přepnete do letového režimu a maximálně měříte počet kroků, tak energie příliš neubývá a za den klesne jen o 10 až 15 procent. Výdrž je tak podstatně lepší než u většiny chytrých hodinek, které musíte nabíjet denně.

Líbilo se nám:

  • velká kapacita baterie
  • dlouhá výdrž

Nelíbilo se nám:

  • nutnost používat dobíjecí kolébku
  • součástí balení není nabíjecí adaptér

Displej: transreflexní LCD pro dobrou čitelnost

Hodinky jsou osazeny 1,34 palcovým kruhovým displejem s rozlišením 320 × 300 pixelů, což dává solidní jemnost 327 PPI. Displej však není úplně kruhový, ale dole oříznutý, aby se sem vešel senzor úrovně osvětlení. Co se týče použité technologie, jde Xiaomi proti proudu a místo stále rozšířenějšího OLED použil transreflexní LCD. Ten sice nenabízí takové podání barev a pozorovací úhly jako OLED, na druhou stranu používá odraz světla pro zlepšení čitelnosti.

Xiaomi Amazfit Pace

Takže i přes jakoby „vyšisované“ barvy je displej krásně čitelný i na přímém slunci. Stejně tak je dobře čitelný ve zhasnutém stavu, kdy se čas aktualizuje po minutách. K rozsvícení displeje stačí zvednout ruku, stisknout boční tlačítko nebo hodinky probudit dvojitým poklepáním. Zrovna toto gesto však nefungovalo příliš spolehlivě a jeho rozeznání se někdy podařilo až na několikátý pokus.

I tak hodnotím displej spíše pozitivně. Méně výrazné barvy a menší pozorovací úhly jsou přijatelnou daní za výbornou čitelnost na slunci a nízkou energetickou náročnosti. Na zobrazení času, naměřených hodnot a notifikací to bohatě stačí.

Líbilo se nám:

  • výborná čitelnost na slunci
  • nízká energetická náročnost

Nelíbilo se nám:

  • nevýrazné barvy
  • nespolehlivé dvojité poklepání

Hardware: informací poskrovnu

V případě dalšího hardwaru je výrobce poměrně skoupý na slovo. Víme tak pouze to, že uvnitř hodinek tepe neznámý dvoujádrový procesor s taktem 1,2 GHz, který doplňuje 512 MB RAM. Výkon přitom zcela dostačuje na plynulý chod bez zadrhávání.

Xiaomi Amazfit Pace

Vnitřní paměť má kapacitu 4 GB a slouží především pro uložení hudby. Tu dostanete do hodinek jednoduchým způsobem – stačí hodinky v nabíjecí kolébce připojit přes kabel k počítači. Hodinky se přihlásí jako MPT zařízení a hudbu jednoduše nakopírujete do složky Music.

Bezdrátovou konektivitu reprezentuje především Bluetooth 4.0 LE, které slouží nejen ke spojení hodinek se smartphonem, ale můžete k nim připojit i Bluetooth sluchátka nebo reproduktor. Amazfit Pace nicméně disponuje i Wi-Fi, ačkoli výrobce neuvádí její typ. Jeho využití je nicméně omezeno pouze na aktualizaci firmwaru. Pokud se přihlašujete k chráněné síti, heslo se zadává na připojeném telefonu. To nám přijde jako mnohem praktičtější řešení než vyťukávat heslo na miniaturním displeji. Hodinky navíc neobsahují klávesnici.

Líbilo se nám:

  • svižný chod
  • dobře přístupná vnitřní paměť pro hudbu

Nelíbilo se nám:

  • minimum informací o hardwaru

Systém a ovládání: jednoduchost a gesta

Xiaomi nevsadilo na Android Wear ani Tizen, ale použilo vlastní proprietární systém, který je v globální verzi hodinek v angličtině. Systém je však jednoduchý a intuitivní, takže se při ovládání obejdete bez angličtiny.

Základem je pokročilý ciferník, který může v závislosti na zvoleném vzhledu zobrazovat kromě času počet ušlých kroků, vzdálenost uraženou v rámci aktivit, ale třeba i aktuální srdeční tep nebo stav baterie. Tahem shora dolů se dostanete do nastavení, kde můžete například zapnout letový režim či nastavit podsvícení. Opačným gestem se dostanete do notifikací, které se řadí za sebe. Upozorňující vibrace jsou přitom decentní a jejich úroveň si můžete nastavit ve třech úrovních. Zároveň jsou natolik výrazné, aby vás probudily.

Notifikace lze zobrazovat ze všech aplikací v telefonu. Stačí je pouze povolit v mobilní aplikaci. U komunikačních aplikací jako například Messenger nebo WhatsApp se zobrazí celý text zprávy. Jinak jsou však možnosti interakce minimální: notifikace můžete pouze zavřít nebo smazat tahem prstu zleva doprava. V tomto případě zmizí i z telefonu. Výjimkou je Gmail, kde je navíc i možnost archivace, smazání emailu nebo rychlé odpovědi.

Tahem prstu do stran ze základní obrazovky se listuje mezi jednotlivými aplikacemi, jejichž pořadí si můžete nastavit v mobilní aplikaci, stejně jako je zapínat a vypínat, pokud je v hodinkách nepotřebujete. K dispozici jsou tyto: aktivity, krokoměr, srdeční tep, budík, počasí, kompas, stopky, spánek a tréninkové centrum. Také u jednotlivých aplikací fungují gesta nahoru a dolů. Dostanete se jimi do jejich nastavení, historie nebo v případě hudebního přehrávače k nastavení hlasitosti.

Líbilo se nám:

  • jednoduchost a intuitivnost prostředí
  • notifikace ze všech aplikací

Nelíbilo se nám:

  • omezená nabídka aplikací
  • minimální interakce s notifikacemi

Fitness funkce: sportujeme a měříme

Hlavním využitím hodinek je kromě zobrazení času, počítání kroků, spánku a srdečního tepu i aktivit při sportu. Seznam aktivit, ze kterých si můžete vybrat, má 7 položek: běh (Run), chůze (Walk), běh na pásu (Indoor Run), kolo (Bike), rotoped (Indoor Bike), přespolní běh (Trial Run) a eliptický trenažér (Elliptical). Další však není možné přidat.

Při monitorování venkovních aktivit využijete integrované GPS a GLONASS. Nalezení polohy je nicméně trochu pomalé a v průměru trvalo přibližně 20 sekund. To není málo, ale aspoň máte čas se před sportem protáhnout. Při samotném sportování hodinky drží polohu spolehlivě a nevypadává ani při horším výhledu na oblohu, například v lese.

Při sportování se zobrazuje speciální ciferník, kde jsou upozaděné informace o času ve prospěch informací o počtu kroků, vzdálenosti, době, po kterou se aktivitě věnujete, a další. Při zhasnutém displeji se informace nepřekreslují v reálném čase, ale když zvednete ruku, abyste se podívali na displej, tak se údaje automaticky aktualizují.

Naměřené údaje, do kterých hodinky přidávají i údaje o tepu, jsou přitom poměrně přesné, stejně jako zakreslená trasa. Praktická je přitom i funkce, která vás upozorní při překročení nastavené hranice srdečního tepu. Všechny zaznamenané aktivity se pak synchronizují po jejich dokončení s fitness aplikací Strava. Svou vlastní oblíbenou fitness aplikaci bohužel přidat nemůžete, nicméně v profilu na webu Strava je možné vyexportovat si GPX soubor.

Ostatní fitness aplikace jsou přitom jednoduché. V krokoměru si můžete nastavit svou denní várku kroků a hodinky vás upozorní při dosažení poloviny a celého limitu. Měření srdečního tepu můžete spustit buď ručně, nebo si zapnout kontinuální měření. Standardní je i měření spánku, kde je výstupem sloupcový graf znázorňující lehký a hluboký spánek. Začátek spánku hodinky poznají samy. Ne vždy se však trefí a bohužel není možné záznam ručně editovat.

V tréninkovém centru si můžete vybrat tréninkové plány pro začátečníka, který s běháním teprve začíná, tak i zkušeného běžce, který trénuje na maraton. Bohužel i zde si musíte vystačit s předpřipravenými scénáři a nemůžete si sestavit svůj vlastní na míru, který by přesně vyhovoval vašim potřebám.

Líbilo se nám:

  • přesnost záznamu
  • integrované GPS
  • integrace Strava

Nelíbilo se nám:

  • pomalé načtení polohy
  • nemožnost přidat export do dalších fitness aplikací

Obslužná aplikace: zásadní nedostatek

Ke správě hodinek slouží pouze aplikace Amazfit Watch. Při pokusu o propojení hodinek s povedenou aplikací Mi Fit, která slouží k zobrazení aktivit a nastavení náramků Mi Band, jste opět přesměrováni pouze na Amazfit Watch. To je přitom do jisté míry problém, protože Amazfit Watch sice synchronizuje údaje o počtu kroků, průběhu spánku a srdečním tepu do cloudu, ale nedokáže je zobrazit.

Na fóru nicméně autoři aplikace uvádí, že na integraci této funkce pracují, v blízké budoucnosti by se měla v některé aktualizaci objevit. Zatím si tyto informace můžete prohlížet pouze v hodinkách. Alespoň že záznamy aktivit se synchronizují do Stravy. Aplikaci Strava přitom ani nemusíte mít nainstalovanou, protože Amazfit Watch vám otevře jednoduché webové rozhraní s posledními aktivitami.

Jinak pak obslužná aplikace dovoluje kompletní ovládání a správu hodinek. Ukáže vám stav baterie a dobu, která uběhla od posledního nabíjení. Jedním kliknutím si také nastavíte ciferník, který vám bude vyhovovat. Na výběr jsou ciferníky s digitálními číslicemi i klasické ručičkové. Nechybí zde však i možnost nahrát si libovolný obrázek jako pozadí ciferníku. Dále je zde možnost synchronizace aktivit, nastavení notifikací a zobrazovaného počasí nebo jaké aplikace se mají v hodinkách zobrazovat.

Líbilo se nám:

  • přehledné nastavení
  • intuitivní ovládání

Nelíbilo se nám:

  • nezobrazuje záznamy kroků, tepu a spánku

Závěr: kvalitní výbava za dobrou cenu

Chytré hodinky Amazfit Pace se Xiaomi povedly. Za 4 600 korun dostanete chytré hodinky s moderním vzhledem z odolné keramiky, které nabídnou dostatek funkcí na monitorování různých aspektů vašeho života. Bodují přítomností GPS, interní pamětí pro přehrávání hudby i výdrží, která je na chytré hodinky nadprůměrná.

Systém hodinek je rychlý, jednoduchý a intuitivní, jeho mínusem však je jeho uzavřenost, kdy není možné do hodinek doinstalovat další aplikace jako u konkurenčních platforem. Jako další mínus můžeme vnímat i nedotaženou obslužnou aplikaci, která zatím není schopná zobrazovat naměřené informace, jako jsou kroky, srdeční tep a spánek. Drobným mínusem je i nutnost používat speciální nabíjecí adaptér. Ten je sice subtilní a lehký, ale přece jen jde o další věc, na kterou nesmíte zapomenout.

Xiaomi Amazfit Pace

Celkově tak chytré hodinky Xiaomi Amazfit Pace hodnotíme jako dobrý kup. Pokud rádi běháte, cvičíte, věnujete se cyklistice, chodíte na výlety nebo chcete monitorovat svůj život, jsou pro vás tyto hodinky dobrým parťákem, který splní to, co od nich chcete.

Konkurence

Pokud netrváte na kulatém displeji, tak jako nejbližší konkurence se jeví Samsung Gear Fit2, který vyjde na necelých pět tisíc korun. Nabízí 1,5palcový AMOLED displej, 512 MB RAM, GPS, barometr, akcelerometr, gyroskop a snímač tepové frekvence. Jako operační systém byl v tomto případě použit Tizen.

Samsung Gear Fit2 a Garmin Forerunner 620

O něco dráž pak vyjde Garmin Forerunner 620, který stejně jako Amazfit Pace nabízí klasický kruhový tvar, ale je více sportovní. Jinak jsou funkce obdobné, včetně integrovaného GPS a měření tepu. Jeho předností je vodotěsnost do 5 atmosfér, takže je využijete i při plavání. Zaplatíte za něj přibližně 6,5 tisíce korun.

Za zapůjčení chytrých hodinek Xiaomi Amazfit Pace děkujeme internetovému obchodu xm.cz , kde si je můžete také zakoupit.

xiaomi-amazfit-pace
Klady
  • příznivá cena
  • dlouhá výdrž
  • povedený displej
  • vyměnitelný standardní pásek
  • kvalitní dílenské zpracování
  • umírněný design
Zápory
  • pomalé hledání GPS signálu
  • nabíjení pouze přes speciální kolébku
  • nehotová obslužná aplikace
  • nemožnost doinstalovat další aplikace
  • proprietární operační systém
Diskuze ke článku
woji
doporucuju koupit na aliexpres.com
prez https://www.plnapenezenka.cz/penize-zpet/217491/
mne vratili: 3 139,91Kč 5,2 % zpět 164,73 Kč

klidne i cinskou verzi, tady je navod jak do hodinek dostat cestinu
https://miuios.cz/viewtopic.php?f=375&t=18714
Tomas
Look what I found on AliExpress
http://s.aliexpress.com/j2qmM3uE
Tady je maj za 2500,-
Zdenek
AHOJ, chtěl jsem se zeptat na možnost synchronizace dat z hodinek s aplikací runtastic. Je to možné? Klidně i přes nějakou aplikaci třetí strany. Děkuji
Roman
Dobrý den,
děkuji za recenzi. Mohl bych se prosím zeptat o kolik se zvýšila spotřeba baterie na mobilním telefonu při každodenním použití těchto hodinek?

Děkuji

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze