watchOS 9 se zaměří na zdraví. Budete s ním lépe cvičit, spát i brát léky

watchOS 9 se zaměří na zdraví. Budete s ním lépe cvičit, spát i brát léky
Fotografie: Apple
  • Hodinky dostanou nové ciferníky s praktickými informacemi
  • Aplikace pro sledování sportu bude mnohem obsáhlejší a chytřejší
  • Zlepší se sledování spánku a detekce fibrilace síní
  • Hodinky vám pomohou s braním léků, umí hlídat čas i nežádoucí interakce

Systém watchOS 9 pro chytré hodinky od Applu se zaměřil na tři hlavní oblasti, ve kterých se vylepšovalo: abyste měli co nejvíce užitečných informací přímo na svých hodinkách, dále dostala masivní vylepšení aplikace Fitness a také sledování spánku a zdraví. Jako obvykle dostávají hodinky nové ciferníky, konkrétně čtyři. Nejde jen o jejich vzhled, ale mohou fungovat i jako zdroje užitečných informací. Jde především o astronomický ciferník a také lunární ciferník, protože lunární kalendář je důležitou součástí mnoha náboženství.

watchOS 9

Aplikace pro trénování dostala řadu užitečných vylepšení – třeba tři nové metriky běžecké formy, které sledují, jak efektivně běháte. Hodinky k tomu využijí akcelerometr a gyroskop, z nichž zjistí délku kroku, čas kontaktu se zemí a další užitečné informace. Rovněž zavádí zóny srdečního tepu, díky kterým máte přehled o intenzitě tréninku. Umí nastavit vzdálenost a časové intervaly, které lze rychle opakovat. Haptická a hlasová zpětná vazba vás informuje, kdy je potřeba přidat.

watchOS 9

Můžete využívat mnoho z těchto nových funkcí napříč typy cvičení. Například u tréninku pro triatlonisty, který umí automaticky přepínat mezi jízdou na kole, plaváním a během. A co víc, nemusíte kvůli tomu nosit hodinky. Aplikace si poradí i s údaji ze senzoru z iPhonu a bude dostupná všem uživatelům telefonů.

Sledují spánek, srdce a léky

Zásadní vylepšení se týká i aplikace pro sledování spánku. Umí rozpoznat jednotlivé fáze a také vám vysvětlí, k čemu jsou důležité. Účastníci studie Apple Heart and Movement mohou přispívat daty do nové spánkové studie. Sledování práce srdce, konkrétně fibrilace síní, bylo jednou z převratných novinek, kterou Apple obohatil schopnosti chytrých hodinek a ani zde není vývoj u konce. watchOS 9 nyní dokáže sledovat dobu, kterou vaše srdce stráví při fibrilaci síní a dokáže určit denní nebo týdenní dobu, kdy je fibrilace síní nejaktivnější. Apple očekává, že tato funkce brzy získá povolení od úřadu FDA.

watchOS 9

Novinkou mezi zdravotními funkcemi je i sledování příjmu léků. Do hodinek si můžete poznamenat, jaké léky jste užili jednorázově, což se hodí například v případě, kdy nechcete překročit doporučenou dávku. Naopak u pravidelně užívaných léků vás hodinky upozorní, že je na čase si je vzít. Aplikace má rovněž přesah do iPhonu, kde můžete pomocí fotoaparátu identifikovat léky pro jejich záznam. V případě známých interakcí léků vás upozorní, data můžete rovněž sdílet se svým lékařem.

watchOS 9
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze