Vyzkoušeli jsme nový Skype pro Windows Phone 8 (dojmy)

12

Microsoft dnes uvolnil svůj oblíbený komunikační program Skype ve verzi pro Windows Phone 8, zatím sice v preview verzi, ale plně funkční. Zřejmě nejpodstatnější novinkou je možnost běhu aplikace na pozadí, integrace do systému a kontaktů. Design aplikace se i nadále nese ve stejném duchu. My jsme aplikaci nainstalovali a vyzkoušeli. Jaké jsou první dojmy z používání?

Oblíbený komunikační program Skype se dostává v inovované verzi na operační systém Windows Phone 8. Najdete jej snadno ve Store. Aplikace je dostupná zcela zdarma a ve vašem telefonu zabere 8 MB místa. My jsme aplikaci dnes vyzkoušeli na redakčních telefonech HTC 8X.

Instalujeme nový Skype

Po rychlé instalaci vám již nic nebrání program vyzkoušet. Nejprve samozřejmě budete vyzváni k zadání svých přihlašovacích údajů. Využít můžete vaše původní, čistě pro Skype, nebo se lze přihlásit pomocí účtu Microsoft. Pokud máte již svůj Microsoft účet spárovaný se Skype loginem, zobrazí se vám všechny Skype kontakty i po přihlášení s Microsoft účtem. Po přihlášení se dostanete na obrazovku People, kde je seznam vašich kontaktů. Lze vybírat ze všech kontaktů, nebo jen z těch, které jsou on-line. Zde také můžete začít textový chat nebo hlasový hovor. V tom případě vás aplikace přepne do seznamu všech kontaktů. Pokud se přihlásíte pomocí svého Windows účtu, doje k nabídnutí sloučení kontaktů přímo v telefonu. Poté lze dotyčnému „Skypovat“ i přes seznam kontaktů v telefonu - aplikaci Lidé. V profilu kontaktu v telefonním seznamu vidíte přímo odkaz na interakci přes skype, což se může hodit. Jestliže využijete přihlášení pomocí Skype údajů, lze kontakty sloučit ručně.

Prostředí je bohužel v angličtině, ovšem přehledné a rychlé

Aplikace se dále dělí na několik obrazovek, mezi kterými se pohybujete horizontálně. Na další obrazovce zvané recent, tedy nedávné, kde najdete poslední komunikaci se všemi kontakty za poslední dobu. Třetí obrazovka zvaná favourite, tedy oblíbené, sdružuje vaše oblíbené kontakty, které si sem ručně přidáte. V pravém horním rohu vidíte náhled vaší fotografie a váš stav. Vybírat bohužel můžete z možnosti Dostupný nebo neviditelný. Nelze se tedy přepnout do offline režimu a navíc se nemůžete ani odhlásit. V tomto směru jsou aplikace pro Android či Nokia Belle mnohem dále a nabízejí více nastavitelných stavů a možnost odhlášení.

V položce nastavení najdete jen jednu položku, která zapíná notifikace. Skype pro Windows Phone 8 totiž již dokáže běžet na pozadí. Zůstanete tedy on-line, i když z aplikace odejdete. Příchozí zprávy či hovor jsou hlasově indikovány a informováni o zmeškaných událostech ze Skypu můžete být i přímo na odemykací obrazovce. Bohužel nelze rychle přejít do Skypu. Musíte nejprve telefon odemknout, najít dlaždici Skypu a aplikaci probudit. Samotné probouzení trvá většinou 5 – 7 vteřin. Důvodem by měl být fakt, že spí a měla by spotřebovat minimum energie. Ve srovnání s Androidem však Skype pro Windows Phone nabíhá mnohem pomaleji.

Chat, hovory a notifikace

Při posílání zpráv využíváte samozřejmě klasickou klávesnici, Skype je však obohacen o mnoho smajlíků. Nemusíte je tedy psát ručně. Vyzkoušeli jsme také hovory, které probíhají naprosto bez problémů. V případě příchozího hovoru se na displeji ukáže okno graficky shodné s běžným hlasovým hovorem. Menší kritiku bych snad měl jen k přijmutí hovorů, pro které musíte nejprve uskutečnit tah prstem dolů a poté ještě stisknout Přijmout, tedy stejně, jako u běžných hovorů. Přijetí hovoru je okamžité, nemusíte se přepínat do aplikace a tam hovor přijímat, na WP8 stačí stisknout přijmout a hovor je spojen hned.

Celkově lze říci, že aplikace ušla kus pořádné cesty a konečně lze Skype plnohodnotně používat i na telefonech s Windows Phone. Aplikace je také přehledná a svižná. Potěší i možnost propojení kontaktů. Na druhou stranu zamrzí chybějící česká lokalizace, vlažnější náběh po minimalizování, chudý výběr aktuálních stavů a také nemožnost se odhlásit.

Klady
  • lze použít účet Microsoftu
  • propojení se stávajícími kontakty v telefonním seznamu
  • přehledné a svižné prostředí
  • aplikace je zdarma
  • rychlý příjem příchozích hovorů
Zápory
  • pomalejší otevření po minimalizaci
  • nelze se odhlásit
  • chybí více aktuálních stavů
  • pouze pro nové Windows Phone 8
  • jen v angličtině
Diskuze ke článku
Šimon
Nelze se odhlásit? To jo for?:)
Jab
V některých diskuzích se objevuje, že update funguje i na WP 7.5. Prosím o ověření a případně i rozdíly ve funkcích. Díky!
abc
Jak se dají sloučit kontakty ručně s těmi, co jsou již v telefonu, pokud jsem se přihlasil přes Skype údaje? Skype to nikde nenabízí...

Děkuji...
Pavel
Jak bude fungovat účet SKYPE ( spárovaný s Microsoft účtem ) pokud ho mám na přenosném noťasu a budu ho chtít používat i na telefonu ?
Lze toto ?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze