Vyzkoušeli jsme mobilní 5násobný bezztrátový zoom od Oppo

26

V jednom z našich předchozích článků jste si mohli prohlédnout nejnovější smartphony značky Oppo. Ačkoliv modely R9s do značné míry kopírují iPhone, zmínil jsem, že Oppo je také značkou velmi inovativní, a to nám na MWC 2017 dokázali svým nejnovějším produktem – mobilním fotoaparátem s 5násobným bezztrátovým zoomem.

Možná si říkáte, že to přeci nic není. Že 5násobný zoom máte v telefonu už dnes. Ale není to úplně stejné. Řešení, které představilo Oppo, totiž při zoomování zachovává celé rozlišení a fotografie tak neztrácí kvalitu digitální interpolací. Jak to vlastně dělají?

Pětinásobný bezztrátový zoom Oppo – MWC 2017

Hned v úvodu musím vyvrátit jeden omyl – řešení od Oppo není žádný optický zoom tak, jak ho známe například z fotoaparátů. Aby Oppo dosáhlo takového přiblížení bez ztráty kvality, kombinuje v sobě dva samostatné fotoaparáty. Zatímco jeden má klasické ohnisko a vypadá jako běžný fotoaparát, druhý láme světlo o 90°skrze skleněný hranol a posílá ho do soustavy čoček. Ty dělají to hlavní kouzlo, protože se prakticky jedná o teleobjektiv s 3× optickým zoomem s pevným ohniskem.

Porovnání s Apple iPhone 6, Sony Xperia Z3 a DSLR Nikon D7100

TIP! Takhle by měl vypadat iPhone! První dojmy z Oppo R9s a R9s Plus

Do slibovaného pětinásobného zoomu nám ale ještě něco chybí a tento chybějící článek 2× zoom dodělává Oppo digitálně skrze spolupráci obou čoček fotoaparátu. Podobně to dělá například nový Huawei P10, které také nabízí bezztrátový 2× zoom. Ve výsledku se pak tedy jedná o 5× (takřka) bezztrátový zoom.

Porovnání v pořadí Oppo, iPhone 6, Xperia Z3

Jeho hlavní výhodou však je, že celý mechanismus se bez potíží vleze do zařízení běžných rozměrů – ukázkový přístroj měl tloušťku odhadem 8 mm. S kolegy jsme se shodli, že často vídáme běžné uživatele, kteří na telefonu zoomojí pomocí digitálního přiblížení a neuvědomují si, že tím fotografii zcela degradují. Řešení od Oppo naopak přináší velice zajímavý systém, který se pravděpodobně objeví již zanedlouho v některém z jejich zařízení a snad se ho dočkáme také u jiných výrobců.

Diskuze ke článku
František
Zoom bych určitě ocenil. Zdá se,že to oppo dokázalo. Snad se chytnou další výrobci. Určitě lepší vychytávka než rádoby bezdrátové nabíjení které ne edge 7 nepoužívám stejně tak otisky prstů nebo nesmysl typu always one. Sice na s7 edge nedám dopustit, ale přitom plno věcí z něho mám jsem okamžitě deaktivoval :D Snad samsung také na zoomu zapracuje.
Petr
To mne pobavilo srovnat i iPhone 6 který má foťák jako 5s - nízké rozlišení x let starý čip a ani nemá optickou stabilizaci, pokud by se srovnávalo se 7Plus asi by to vypadalo úplně jinak že ;)
Druhý postřeh - na tom Oppu byla za tím panáčkem na té střeše úplně ukázkově vidět chromatická vada jak ,,prase,, ;)
Miraa
Bezztrátový zoom? Boha jeho co je to za terminus technikus???
klik
Výborné! Alespoň nějaká opravdu přínosná inovace. Díky za článek!

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze