Vyzkoušeli jsme Google Nexus 4: první dojmy a videopohled

Na český trh se chystá až v únoru, my jsme ale nový Nexus 4 vyzkoušeli už nyní. A musíme říct, že se nám opravdu líbil. Špičkový výkon, zajímavý vzhled, kvalitní fotoaparát, dobře padnoucí do ruky... Narazili jsme během prvního testování i na nějaké problémy? To odhalíme v dnešních prvních dojmech. Nechybí ani podrobný videopohled.

Nexus 4 je v pořadí čtvrtým telefonem od Googlu, nesoucí pověstné označení Nexus. Tentokrát jeho výrobu a vývoj dostalo na starosti LG, ale operační systém Android 4.2 Jelly Bean je opět v té nejčistší možné podobě. Jaký tedy čtvrtý Nexus je?

TIP: přečtěte si kompletní představení Google Nexus 4

Nexus 4 na oficiální fotografii

Design novinky vychází z původních modelů Galaxy Nexus i Nexus S, jejichž výrobu měl na starosti Samsung. I když tedy telefon vychází konstrukčně ze stájového koley LG Optimus G, design se nese v duchu pokračování tradice zaoblených linií. Ostatně méně zkušený uživatel by z přední strany na první pohled Galaxy Nexus a Nexus 4 ani nerozeznal.

Nexus 4 – první pohled

Nexus hází prasátka

To zadní strana je už jiná káva a je opravdu originální. Pod zadním průhledným krytem, který by měl být z Gorilla Glass, najdeme efektní motiv složený z různě naklopených malinkých elementů, které pod určitými úhly vůči světlu vytvářejí efektní odrazy a obrazce. Zadní strana není nijak kluzká a srovnat se dá například s Optimusem G i Samsungem Galaxy S III, se kterými jsme nový Nexus 4 porovnávali. Zajímavé je, že zatímco čočka fotoaparátu je zapuštěna pod zadní sklo, LED dioda je jediným prvkem, který prostupuje skrz sklo a jednolitou hladkou plochu porušuje. Pod zadním krytem se nachází také cívka pro indukční nabíjení. Bezdrátovou nabíječku jsme ale zatím neměli k dispozici a vyzkoušíme ji později.

I přes to, že má Galaxy Nexus 4 velký 4,7palcový displej a podobné rozměry, jako například právě LG Optimu G, drží se v ruce výrazně pohodlněji. Mohou za to jak kulaté rohy a celkově oblý půdorys, tak příjemně zkosené boky. Telefon tak padne i přes větší rozměry dobře do ruky a díky dobře umístěnému displeji se lze celkem dobře dostat i s průměrně velkou rukou k horním částem displeje. Za toto LG a potažmo Google chválíme, protože v rámci možností vytvořili opravdu ergonomicky dobrý telefon. Je zde zároveň názorně vidět, že rozměry nejsou vše a hodně záleží také na designu a tvaru celého přístroje.

Jemný displej s neobvyklým rozlišením

Co se displeje týče, nemáme žádné výhrady a lze jej bez problému srovnat s ostatními špičkovými displeji na trhu. Vyzdvihnout musíme dobré pozorovací úhly a také reálné podání barev. Ostatně nic jiného bychom od IPS technologie neočekávali. Černá sice není tak černá, jako u AMOLED displejů, ale to novince jistě odpustíte. Stejně jako u předchůdce, i zde se nacházejí tlačítka přímo na displeji. Je to škoda, protože pod displejem je mnoho místa, kde by klidně mohla být umístěna, a takto ubírají cenný prostor. Prostor pod displejem ale zcela prázdný není, sídlí zde totiž LED dioda, která upozorňuje na zmeškané události.

Originální zadní strana

Displej má trochu jiné rozlišení a poměr stran, než většina vlajkových lodí s Androidem, konkrétně 1 280 × 768 px. Displej je tak o něco širší, což ale vůbec není na škodu, naopak. Velmi dobrá je i jemnost, 318ppi zajišťuje velmi pěkné pokoukání.

Android 4.2 v čisté podobě byl dle očekávání bezchybně odladěný a naprosto plynulý. Líbila se nám nová odemykací obrazovka a vyhráli jsme si také s novou aplikací fotoaparátu. Praktickou novinkou je kromě notifikační lišty také lišta umožňující rychlé přepnutí bezdrátových funkcí nebo zobrazení stavu baterie. Tu vyvoláte tažením dvou prstů z horního okraje displeje, kdežto klasickou notifikační lištu jedním prstem. Na všechny novinky Androidu 4.2 Jelly Bean jsme se zaměřili podrobně v tomto našem článku, který jsme doplnili také o podrobný videopohled zachycují všechny inovace.

Fotoaparát: mírné zlepšení je znát

Na fotoaparát jsme byli zvědavi nejen díky kompletně novému prostředí, ale také novým funkcím a samozřejmě jsme chtěli vědět, jak nový Nexus 4 fotí. Oproti svému stájovému kolegovi LG Optimus G má sice nižší rozlišení čipu, ale to ve finále často nic neznamená.

Zatímco Samsung Galaxy Nexus nijak valně nefotil, LG se povedl o něco lepší fotoaparát a nový Nexus 4 odvádí relativně slušné výkony i za špatných světelných podmínek, za kterých jsme fotili my. Na špičku nestačí a je vidět vyšší šum a menší ostrost v dolní části, ale v lepších světelných podmínkách by měly být výsledky lepší. Ostatně výsledky si můžete prohlédnout na přiložených snímcích. Jsme zvědavi, jak si Nexus 4 povede v porovnání s ostatními telefony, až se dostane k nám do redakce, kdy jeho fotoaparát podrobně vyzkoušíme. Vyzkoušeli jsme také novou funkci 3D panorama a i v místnosti nebyl výsledek vůbec špatný.

Poslední panoramatický snímek si můžete prohlédnout také v interaktivním režimu na Google+.

Celkově tedy Nexus 4 hodnotíme velmi pozitivně. Jeho největší nevýhodou je nerozšiřitelná paměť. 16GB, z čehož bude reálně použitelných zhruba 12 - 13GB je v dnešní době na top telefon jednoduše málo a ne každému to musí stačit. Líbila se nám naopak konstrukce a špičkový výkon a překvapil nás také fotoaparát.

Srovnání s LG Optimus G
Srovnání se Samsungem Galaxy S III a LG Optimus G

Kdy se bude prodávat v České republice?

Google Nexus 4 se na volném trhu v České republice začne prodávat v průběhu února, přičemž ve stejné době jej začnou prodávat také operátoři. Cena se bude pohybovat mezi 11 500 a 12 500 Kč.

TIP: přečtěte si kompletní představení Google Nexus 4

Technické parametry Google Nexus 4

Kompletní specifikace
Konstrukce133,9 × 68,7 × 9,1 mm, 139 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 4,7" (1 280 × 768 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 488), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S4 Pro APQ8064, CPU: 4×1,5 GHz, GPU: Adreno 320
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 8 GB / 16 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 5.1
Akumulátor2 100 mAh, bezdrátové nabíjení: ano, doba nabíjení: 2:29 hodin
Dostupnostbřezen 2013,
Diskuze ke článku
Zdeněk
Moc pěkné jen nechápu proč tak zdržují prodej u nás no a ta cena to je mazec. :)
doktor
no díky ceně, nemožnosti rozšíření paměti a značce LG, bych si tento telefon a za tak přemrštěnou cenu určitě nekoupil.. A asi ne ani za těch 8 tisíc co stojí v USA
kazan
Videl sem už hodně fotosrovnaní a prijde mi že galaxy nexus fotí daleko líp.LG ma tradičně příšerny fotovysledky což vypada že se i v pripadě nexus 4 take potvrdí.Nechapu co se vam na tech fotkach líbilo.
Tomáš
Dobrý den, vím, že toto je diskuze s Nexusu 4, ale chtěl bych se zeptat. Vlastním samsung galaxy nexus u kterého se uvádí že rozlišení displeje je 720x1280. Na svém nexusu jsem zkoušel udělat test (antutu benchmark) a v testu mi napsalo, že rozlišení mého telefonu je 720x1184. Doveld by jste to prosím někdo vysvětlit? A ještě jedna maličkost, nexus se mi zahřívá na zadní straně(nahoře, zleva od fotoaparátu).. zahřívá se docela intenzivně.. tak jestli s tímto mátě někdo nějaké zkušenosti u tohoto telefonu.
Mockrát předem děkuji. :)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze