Vyzkoušeli jsme, jak fotí nové Xperie Z5

37

V redakci pro vás testujeme očekávanou novinku Sony Xperia Z5 Compact. Malý a přitom špičkově vybavený telefon nabídne také lákadlo v podobě zcela nového fotoaparátu, který je navíc společný pro všechny nové Xperie Z5. S novinkou jsme tak nafotili desítky fotografií v různých podmínkách a vy můžete zhodnotit, jak nové telefony Sony fotí.

Sony Xperia Z5 Compact

Sony na veletrhu IFA v Berlíně představilo trojici nových vlajkových lodí. Kromě standardního modelu Xperia Z5 jsme se dočkali také zmenšené vlajkové lodě Xperia Z5 Compact, kterou nyní testujeme v redakci, a také prémiové verze s větším 4K displejem s názvem Xperia Z5 Premium. Všechny novinky mají společný zcela nový modul fotoaparátu, který Sony vyvinulo znovu a zaměřilo se na odstranění neduhů, které trápily předchozí generace.

Zadní fotoaparát je tedy v případě nové řady Xperií stejný, vždy dostanete 23megapixelový snímač Exmor RS s velikostí 1/2,3" a světelností optiky G Lens f2,0. Velmi potěší dedikovaná spoušť fotoaparátu na pravém boku, která je dnes u telefonů vzácností a Sony za ni chválíme. Je dostatečně vystouplá a dobře se ovládá, a to včetně namáčknutí. Chybět samozřejmě nemůže LED přisvícení, chybí ale naopak optická stabilizace, kterou nabízí konkurence. Sony ale tvrdí, že není potřeba a telefon volí dostatečně krátké časy i za zhoršených světelných podmínek, takže by nemělo docházet k rozmazání. Je to pravda? To odhalí mimo jiné náš test.

Sony Xperia Z5 Compact – unboxing

Fotoaparát nabídne také velmi rychlý start. Stačí při zhasnutém displeji zmáčknout a podržet spoušť a za dvě vteřiny už je telefon připraven k focení. Přestože nové Xperie nenabízí laserové zaostřování, jako například konkurenční LG G4, mohou se pochlubit velmi rychlým ostřením. Údajně stačí jen 0,03 vteřiny, což je méně, než je potřeba pro mrknutí lidského oka (v průměru 0,1 až 0,4 vteřiny). Právě se zaostřováním jsme ale v průběhu našeho testování měli problém a zejména v interiéru nebo nočním exteriéru nedokázala Xperia zaostřit správně, a to ani po opakovaném namáčknutí, změně kompozice a někdy dokonce ani po využití funkce touch focus.

Jak si vede Z5 Compact a potažmo všechny nové Xperie v jednotlivých disciplínách, se dozvíte právě nyní.

Pro maximální zvětšení snímku v galerii využijte ikonku lupy v levém dolním rohu každé zvětšené fotografie.

Exteriér

Nové Xperie se mohou pochlubit věrnými barvami, velmi dobrým zvládáním scén s vysokým kontrastem, věrným vyvážením bílé a nízkým šumem. V případě zvětšení snímků se ale objeví stejný neduh, který provází Xperie posledních let – agresivní odšumování a horší nastavení postprocessingu má za následek ztrátu detailů, které by ale jinak mohly být díky slušné optice velmi dobré. Softwarové nastavení je jedna věc a je možné jej do budoucna upravit. Neopravitelnou vadou však vypadá být rozmazání v levém horním rohu, které se objevuje na všech snímcích. Stejný neduh navíc vykazují oba kusy finálních telefonů, které v redakci momentálně testujeme a zřejmě se tak nejedná o vadu kusu.

Interiér

V interiéru se Xperii poměrně daří. Dokáže absorbovat slušné množství světla a snímky jsou i přes absenci optické stabilizace ostré, mají věrné barvy i vyvážení bílé a potěší také rychlé zaostřování a malé množství šumu. Bohužel, jak ubývá světla, projevuje se opět necitlivé odšumování. Sony s cílem eliminovat téměř úplně šum bohužel místy eliminuje i detaily snímku a objevují se typické roztřepené hrany a další neduhy.

Podvečerní a noční scéna

V noci je snaha o nešumění vidět ještě více a postprocessing společně se šumem zabíjí i velkou část detailů a noční snímky je tedy do značné míry postrádají. Pokud si ale snímky nezvětšíte, dostanete na poměry mobilních telefonů slušné výsledky, ne však ty nejlepší. Telefon navíc volí poměrně dlouhé časy. 1/15 vteřiny už je těžké udržet v ruce bez pohnutí a vzhledem k absenci optické stabilizace se část detailů ztrácí právě i kvůli pohybu telefonu. Focení stěžuje i opakovaná neschopnost správně zaostřit a například poslední fotografii žižkovského vysílače jsme zaostřili až na desátý pokus.

Sony Xperie Z5 budou velmi schopnými fotomobily, které přesvědčí snímky s věrnými barvami a pohodlným a rychlým focením. Díky vysokému rozlišení většina neduhů nevyjde najevo, při větším přiblížení se ale bohužel ukazuje agresivní odšumování, kvůli kterému se ztrácí detaily, které by jinak očividně kvalitní optika byla schopna poskytnout a v syrových snímcích by jistě byly. Pokud se ale toto podaří Sony odladit v příštích softwarech, poskočí nové Xperie Z5 ještě o stupínek výše. Je nutno ale zmínit, že stejné nastavení Sony zvolilo i u předchůdců a je tak možné, že ani zde se nebude nic měnit.

TIP: podívejte se, jak fotí nový Apple iPhone 6s

Technické parametry Sony Xperia Z5 Compact

Kompletní specifikace
Konstrukce127 × 65 × 8,9 mm, 138 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP68
DisplejTFT IPS, 4,6" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát23 Mpx (5 520 × 4 140), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 28 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 810 MSM8994, CPU: 4×2 GHz + 4×1,5 GHz, GPU: Adreno 430
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 300 / 100 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.1, NFC: ano
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor2 700 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:55 hodin
DostupnostQ4 2015,
Diskuze ke článku
Grom51
Doporučil bych v noci nefotit s mastnou čočkou.
Martin Pacoo Kolman
Martin Pacoo Kolman
Co to je za olejomalby? :D Něco podobného mi dělala LG G2. Teď mám SGS6e a ta fotí subjektivně líp, paradoxně s čipem od Sony :D Rozhodně takhle nepatlá. Shodou okolností jsem s ní před čase fotil rovněž Žižkovskou věž v noci a, i když se dal výsledek použít tak maximálně na instagram, je tam toho vidět nesrovnatelně víc.
Petr
Chtěl jsem porovnat ten jediný snímek, který ukazuje přibližně stejný záběr jak byl u fotek z iPhonu (pohled z okna do ulice) a vy jste ho z Z5c dali v 8Mpix místo v max. rozlišení :(
Ono to vůbec bude chtít srovnání s jiným mobilem stejné záběry ve stejný čas, protože porovnávat jiné fotky za jiného světla je strašně zavádějící.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze